1

Temat: zamówienia uzupełniające

witam,

realizujemy inwestycję podzieloną na III etapy: budowa parkingu. I etap zakończony, II etap będzie jeszcze w tym roku, a III etap w następnym.

w przetargu na I etap nie przewidziałem zam. uzupełniających. czy w związku z tym faktem, mogę teraz w przetargu na II etap założyć zam. uzupełniające?

2

Odp: zamówienia uzupełniające

Zamówienia uzupełniające moga dotyczyć tylko zakresu robót/ zamówienia tego samego rodzaju co zamówienie podstawowe.

W tym przypadku jeśli przewidzisz zamówienia uzupełniające w przetargu na II etap inwestycji to moga one tylko i wyłącznie dotyczyć zamówienia podstawowego ( II etap)

3

Nie widzę przeciwskazań wink

4

Jak eva.

5

w siwz i ogłoszeniu jestem zobowiązany podać ewentualny zakres zamówień uzupełniających, czy wystarczy tylko zaznaczyć że przewiduję?

6

Tak, wystarczy np.
Zamawiający dopuszcza możliwość udzielenia zamówień uzupełniających.
-Zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających w wysokości do 50% wartości zamówienia podstawowego.

7

szad napisał/a:

w siwz i ogłoszeniu jestem zobowiązany podać ewentualny zakres zamówień uzupełniających, czy wystarczy tylko zaznaczyć że przewiduję?

Ja jestem zdania, że przynajmniej powinieneś określić zakres zamówień uzupełniających (minimum rodzaj robót) - takie jest też stanowisko UZP.

8

bipi napisał/a:
szad napisał/a:

Ja jestem zdania, że przynajmniej powinieneś określić zakres zamówień uzupełniających (minimum rodzaj robót) - takie jest też stanowisko UZP.

Taaa - a są i tacy, którzy mówią aby był już kosztorys inwestorski na zam. uzupełniające.

9

Bipi, nie trzeba, można, ale nie trzeba, skąd mi teraz wiadomo jaki będzie zakres, wszak mógłbym wpisać cały zakres zamówienia podstawowego.

10

Wiem, że różne głosy różnie mówią ale uzupełniające tym się różnią od dodatkowych, że są właśnie przewidywalne wink
A o kosztorysie inwestorskim nie słyszałem - dla mnie to bzdura, zważywszy na okres, w którym możemy udzielić uzupełniających a "ważność" kosztorysu inwestorskiego w odniesieniu do szacowania wartości. wink

11

z tym kosztorysem, to chyba lekka przesada. po co mi kosztorys na roboty, które mogę udzielić np. za 2 lata?

12

szad napisał/a:

z tym kosztorysem, to chyba lekka przesada. po co mi kosztorys na roboty, które mogę udzielić np. za 2 lata?

Tak ??

No to proszę
UZASADNIENIE

Cechą zamówienia uzupełniającego jest jego przewidywalność i planowany charakter, których wyrazem jest szczegółowy opis już w chwili udzielania zamówienia podstawowego. Potwierdza to również art. 32 ust. 3 Pzp zgodnie, z którym jeżeli zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających, przy ustaleniu wartości zamówienia uwzględnia wartość zamówień uzupełniających, a to wymaga wcześniejszego starannego określenia przedmiotu zamówienia. Przypomnijmy, że wartość zamówienia na roboty budowlane zamawiający zobowiązany jest obliczyć uwzględniając zasady określone w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 18 maja 2004 roku, w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego ??(Dz. U. z 2004 r. nr 130, poz. 1389). Zgodnie z § 3 ust. 1 tego rozporządzenia podstawę do sporządzania kosztorysu inwestorskiego stanowią:
1.    dokumentacja projektowa;
2.    specyfikacje techniczne wykonania i odbioru robót budowlanych;
3.    założenia wyjściowe do kosztorysowania;
4.    ceny jednostkowe robót podstawowych

Tym samym, aby obliczyć wartość zamówienia na roboty budowlane, będące przedmiotem zamówienia w postępowaniu prowadzonym w trybie p.n. lub p.o. przewidującym możliwość udzielenia zamówień uzupełniających zamawiający musi w chwili udzielenia zamówienia posiadać ww. opracowania zarówno dla zamówienia podstawowego jak i uzupełniającego, aby obliczyć wartość zamówienia w sposób określony w art. 32 ust. 3 ustawy Pzp.

13

No zaraz - ja tu kosztorysu nie widzę wink

14

http://www.zamowienia-publiczne24.pl/index.php/strefa-darmowa/

na tej stronce są ciekawe komentarze