1

Temat: poświadczenia, referencje

czy po okresie przejściowym

poświadczeniem należytego wykonania usługi/dostawy będzie mógł być protokół odbioru usługi czy musi być literalnie poświadczenie ?

2

Odp: poświadczenia, referencje

A czy "referencje" poswiadczaja??? Moim zdaniem tak tyle, że nie nazywają się posiadczeniem. To samo z protokołem odbioru - jesli poswiadcza, że robota/usługa/dostawa została wykonana tak jak trzeba, to można, a nawet trzeba uznać.

3

Zresztą synonimami poświadczenia są: certyfikat, zaświadczenie, świadectwo, pokwitowanie

4

Nazwa nie ma znaczenia, nie ważne czy to jest poświadczenie w nazwie czy też referencje.

5

znalazłem wywody Pieróga
http://www.pierog.pl/media/tms/catalog2/pages/page147/5214ae401aadcco_potwierdzi_nalezyte_wykonanie.pdf

on interpretuje, że
musi być poświadczenie
a dopiero jeśli nie da rady poświadczenia wykonawca przedstawić  to inny dokument ale musi to być czymś uzasadnione/poparte ,

hmmm smile

6

umknęło mi że to dotyczy RB,

7

Chodzi o "funkcję" - dokument ma coś poświadczyć - w tym przypadku należyte wykonanie, czy też wykonanie zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowe ukończenie. Także zaświadczenie że wykonał coś jakoś też będzie poświadczeniem. Nie chodzi o nazwę tylko o funkcję dokumentu.

8

zgadzam się z bipi wink

9

Gordon napisał/a:

czy po okresie przejściowym

poświadczeniem należytego wykonania usługi/dostawy będzie mógł być protokół odbioru usługi czy musi być literalnie poświadczenie ?

UZP: "Przez ?poświadczenie? należy rozumieć dokument potwierdzający określone fakty lub wiedzę wystawcy, którego wystawcą nie jest wykonawca. Poświadczeniem będą zatem zarówno dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego roboty budowlane, dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane (w przypadku dostaw lub usług), np. referencje, jak i dokumenty wystawione przez inny podmiot, który posiada kompetencje, by poświadczyć określone fakty."