1

Temat: Komisja, urlop przewodniczącego

Witam

Przetarg poniżej progów, RB. Komisja 4 osobowa. Otwarcie ofert ma się odbyć  na początku przyszłego tyg. Od dzisiaj jej przewodniczący ma urlop - 2 tyg.

1) Zrobić decyzje o odwołaniu  o jego odwołaniu ze składu komisji i o powołaniu nowej osoby?
2) Czy "stary" przewodniczący, który jest od dzisiaj na urlopie musi podpisać oświadczenie art. 17? Przygotowywał opis przedmiotu zamówienia, szacował wartość zamówienia, był jedna z 3 osób do kontaktu wzkazaną w SIWZ.

2

Odp: Komisja, urlop przewodniczącego

Wystarczy przecież skład trzy osobowy, a jeżeli chcecie skład zmienić to jak najbardziej możecie, "stary" przewodniczący oświadczenia składać nie musi.

3

Dzięki

4

Mniej więcej zgoda, zmieniać nie musicie, ale macie prawo. Pomyślcie jednocześnie, że może zdąży wrócić przed zakończeniem prac komisji.

Oświadczenie mógłby złożyć, tak na wszelki wypadek, to prostsze niż ewentualne wyjaśnianie w przyszłości, chyba że teraz nie bardzo chce lub nie bardzo może. Cokolwiek wszak działał.

5

Dziękuję za pomoc.

6

Witam. U mnie sytuacja wygląda tak: Przewodniczący jest na urlopie, w zarządzeniu o powołaniu stałego przewodniczącego komisji przetargowej jest zapis "w przypadku nieobecnosci przewodniczącego komisji dłuższej niż 7 dni kierownik zamawiającego powołuje inną osobę.." i teraz kierownik zamawiającego chce powołać na przewodniczącą mnie, jednocześnie pełnię funkcję sekretarza. W naszym regulaminie udzielania ZP pow. 14 tys euro jednoznacznie są wskazane obowiązki przewodniczącego jak i sekretarza i wg mnie nie po to są powoływani członkowie komisji, aby jedna osoba pełniła obie te funkcje. Generalnie powołujemy 4 osoby do KP. Radca wypowiedział się, że jego zdaniem nie można tak zrobić, z tym, że nie mamy odniesienia prawnego.

7

Maniusia82 napisał/a:

Radca wypowiedział się, że jego zdaniem nie można tak zrobić, z tym, że nie mamy odniesienia prawnego.

Można. Nie widzę przeszkód prawnych.

8

sytuacja taka. stała komisja przetargowa - 5 osób.
przewodniczący  w dniu otwarcia i wyboru najkorzystniejszej oferty nieobecny, jeden członek na dłuższym urlopie. czy muszą podpisać oświadczenie, jeżeli nie brali udziału w pracach komisji? wg mnie NIE.

9

moim zdaniem winni złożyć oświadczenie 1 i 5 nie ubiega się i nie był skazany

10

ok. a czy powinni się podpisać w pkt 14 Zatwierdzenie wyniku postępowania?

11

żadnej odpowiedzi? sad

12

Moim zdaniem niekoniecznie, ich podpisy nie wnoszą nic istotnego do istoty sprawy.

13

a co w sytuacji gdy członek komisji na otwarciu ofert jest na urlopie, potem przy spotkaniach komisji również nie uczestniczy, mamy skład 3 osobowy więc nie był nam potrzebny, ale jest wpisany  w zarzadzeniu o powołaniu komisji
czy musi mi podpisac oswiadczenie?jeśli tak z jaka data?

14

Skoro udziału w pracach nie brał to oświadczenie też jest zbyteczne.

15

faktycznie zbyteczny, ale wiem, że czasem dla świętego spokoju zbiera się od takiego członka oświadczenie. lepiej mieć jeden zbędny papier, niż się tłumaczyć kontrolerowi czemu ktoś nie złożył oświadczenia.