1

Temat: realizacja umowy!!

Ogłosiliśmy postępowanie na wykonanie robót budowlanych w budynku administracyjnym, ale wykonanie robót dotyczyło  tylko dwóch pomieszczeń. Na stronie internetowej zamieszczona została cała dokumentacja projektowa budynku.
W Siwz określiliśmy  zakres robót do wykonania.

Na etapie realizacji umowy okazuje się, że trzeba wykonać biały montaż i to jest w projekcie, a wykonawca twierdzi, że nie zamontuje ponieważ w SIWZ nie określiliśmy że to też wchodzi w zakres zamówienia. Wynagrodzenie jest ryczałtowe.

Czy Wykonawca powinien to wykonać w ramach ryczałtu !!

2

Odp: realizacja umowy!!

Moim zdaniem nie.

3

a dlaczego nie??

4

Jeśli w SIWZ podany został zakres zamówienia, a co za tym idzie nie były ujete elementy, które teraz chcecie wykonać to moim zdaniem wykonawca nie musi wykonywać tych prac w ramach ryczałtu. Gdybyście realizowali całość to jak najbardziej tak.

Jak piszesz dokumentacja projektowa zawierała wykonanie białego montażu (ale projekt obejmuje całość a nie dany etap realizacji robót który teraz jest realizowany). Tym bardziej, że ze względu na częściowe wykonanie robót zamawiający w siwz określił ich zakres a co za tym idzie wykonawca w ramach ryczałtu musi zrealizować zamówienie tylko i wyłącznie w tym zakresie.

5

biały montaż dotyczy tych pomieszczeń, które wchodziły w zakres zamówienia. Nie napisałam w SIWZ, - wykonanie białego montażu i to mój błąd,  ale na projekcie w pomieszczeniu objętym zakresem robót np. umywalka jest i tego nie pojmuję, że nie musi wykonawca zrobić!!

6

a czy był przedmiar? był zakres w nim ujęty?

7

Jeśli wymieniłaś zakres czynności jakie ma wykonać Wykonawca, to obawiam się, że Wykonawca nie ma obowiązku tego wykonywać w ryczałcie. Nasze rozważania są bardzo hipotetyczne, ponieważ nie wiadomo co miałaś w SIWZ.

8

Wyrok KIO z dnia 9 maja 2012 r., sygn. akt KIO 847/12:
"Należy przypomnieć, że Istotą wynagrodzenia ryczałtowego jest określenie tego wynagrodzenia z góry, bez przeprowadzania szczegółowej analizy kosztów wytwarzania dzieła. Wynagrodzenie to jest niezależne od rzeczywistego rozmiaru lub kosztu prac. Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z dnia 20 listopada 1998 r., sygn. akt: II CRN 913/97, ryczałt polega na umówieniu z góry wysokości wynagrodzenia w kwocie absolutnej, przy wyraźnej lub dorozumianej zgodzie stron na to, że wykonawca nie będzie domagać się wynagrodzenia wyższego. Wynagrodzenie ryczałtowe oznacza wynagrodzenie za całość dzieła w jednej sumie pieniężnej lub wartości globalnej. Rozliczenia stron w przypadku zastosowania ryczałtowego charakteru wynagrodzenia w żaden sposób nie opierają się na cenach jednostkowych oraz faktycznie wykonanych świadczeniach. Zatem jeżeli cena, jaka została zastosowana w postępowaniu jest ceną ryczałtową - to wykonawca, a nie zamawiający ponosi ryzyko, co do poprawności kalkulacji ceny adekwatnej do rozmiaru przedmiotu zamówienia. Z charakteru wynagrodzenia ryczałtowego wynika bowiem, że uwzględnia ono wszystkie koszty związane z wykonaniem robót określonych dokumentacją przetargową oraz specyfikacją techniczną wykonania i odbioru robót. Należy przyjąć, że ryczałt należy się w umówionej wysokości i uprawniony do jego otrzymania w zasadzie nie może żądać jego podwyższenia, chociażby w czasie zawarcia umowy nie można było przewidzieć rozmiaru lub kosztów prac".

9

Napisaliśmy, że cena ryczałtowa oferty ma zostać wyliczona przez Wykonawcę
w oparciu o projekty budowlano wykonawcze, STWiOR.  Przedmiar robót  jest  materiałem pomocniczym.
" Przedmiary robót budowlanych stanowią tylko materiał pomocniczy do sporządzenia wyceny i będą zawierały pełny zakres, po dodaniu do nich innych elementów nie wymienionych w przedmiarach podlegających wycenie przez Wykonawcę, a niezbędnych do wykonania przedmiotu zamówienia"
I właśnie przedmiarów trzyma się Wykonawca, twierdząc iż wykona tylko te prace, które były w przedmiarach

10

prawda jest taka, że wykonawcy czasem nie do końca rozumieją co to jest ryczałt.
wykonawca często nie czyta projektu, bierze przedmiar, wycenia to co w przedmiarze i składa ofertę,  a potem się dziwi, że w projekcie jest coś jeszcze.
jeżeli w projekcie dla danej części było to ujęte a nie było tej pozycji w przedmiarze, to powinien to zrobić. co innego gdyby to nie było ujęte w projekcie lub były to roboty niezbędne do wykonania podstawowego ale nieprzewidziane.

11

Dlaczego dopiero na etapie realizacji umowy okazuje się, że trzeba wykonać biały montaż? Czy SIWZ nie przewidywała wykonania białego montażu i dlatego konieczność wykonania go pojawiła się dopiero później?
Czy wykonawca składając ofertę mógł zakładać że do wykonania umowy niezbędny jest biały montaż?

12

ola2003 napisał/a:

Napisaliśmy, że cena ryczałtowa oferty ma zostać wyliczona przez Wykonawcę
w oparciu o projekty budowlano wykonawcze, STWiOR.  Przedmiar robót  jest  materiałem pomocniczym.
" Przedmiary robót budowlanych stanowią tylko materiał pomocniczy do sporządzenia wyceny i będą zawierały pełny zakres, po dodaniu do nich innych elementów nie wymienionych w przedmiarach podlegających wycenie przez Wykonawcę, a niezbędnych do wykonania przedmiotu zamówienia"
I właśnie przedmiarów trzyma się Wykonawca, twierdząc iż wykona tylko te prace, które były w przedmiarach

Nie chodziło mi o sposób obliczenia ceny tylko o opz a w zasadzie określenie zakresu prac - skoro nie realizowałaś całego projektu, to musiałaś zakres określić.

13

W opisie przedmiotu zamówienia nie napisałam nic o wykonaniu białego montażu,  ale na projekcie w pomieszczeniu objętym zakresem robót np. umywalka jest uwzględniona

14

ola2003 napisał/a:

W opisie przedmiotu zamówienia nie napisałam nic o wykonaniu białego montażu,  ale na projekcie w pomieszczeniu objętym zakresem robót np. umywalka jest uwzględniona

Ale co napisałaś??? - nie interesuje mnie czego nie napisałaś, bo to już wiemy wink

15

W jakim celu mam ci pisać cały zakres prac jaki określiłam w opisie przedmiotu zamówienia (SIWZ), skoro już w kolejnym poście pisze, że przedmiotem sporu jest wykonanie białego montażu.
W opz  NIE NAPISALIŚMY ŻE W ZAKRES ZAMÓWIENIA WCHODZI BIAŁY MONTAŻ
natomiast w projekcie budowlanym w pomieszczeniu objętym zakresem robót narysowana jest smile umywalka

16

Dobrze - wytłumaczę Ci łopatologicznie. Masz PB na większy zakres niż Twoje zamówienie, dlatego w SIWZ musisz określić jaki zakres PB stanowi Twoje zamówienie, przy czym nie ważne jest w tym momencie co jest w projekcie - to co napiszesz w SIWZ jest obowiązujące. Jeśli napiszesz, że w ramach zamówienia Wykonawca musi wykonać: A, B, C i D a nie napiszesz, żeby wykonał E (które znajduje się w PB), to moim zdaniem Wykonawca nie ma obowiązku wykonywać w cenie oferty. Dlatego zawsze najlepiej pisać, że przedmiotem zamówienia są rb opisane PB w zakresie pomieszczeń takich i takich. Wtedy wiadomo, że wykonać trzeba wszystkie czynności (roboty) dotyczące tych pomieszczeń zgodnie z PB. Czy teraz już kumasz, po co mi były informacje o tym jak określiłaś przedmiot zamówienia w SIWZ?

17

Dziękuje Wam za pomoc