1

Temat: Jak napisać dobrze wyjaśnienie mojej omyłki pisarskiej

Zajmuję się zamówieniami publicznymi. Ostatnio robiłam projekt w którego wycenie niestety zaszły omyłki pisarskie, które dały inne wartości niż powinny. Dziś dostałam wezwanie do wyjaśnienia swojej omyłki. Chciałabym ją tak sformułować żeby była przejrzysta dla Zamawiającego oraz aby moja oferta nie została odrzucona, z tego co wiem nieoficjalnie dałam najlepszą ofertę. Wartości niezgodne to wartości w których Vat wynosi 5%  (wartość jednostkowa netto razy ilość sztuk).  Powiem szczerze że pierwszy raz mi się takie coś przydarzyło gdzie 5% Vat jest oczywiste w przeliczeniach.  W wyjaśnieniu również powinno zostać ujęta prośba o potraktowanie mojej wyceny Jako oczywistą omyłkę rachunkową w powołaniu na odpowiednie paragrafy.  Bardzo proszę o pomoc, Jakieś wskazówki (Jak zacząć, co ująć, Jak zakończyć) i Jak napisać wyjaśnienie by zostało ono przyjęte przez Zamawiającego. Czas mam do jutra. Mg.

2

Odp: Jak napisać dobrze wyjaśnienie mojej omyłki pisarskiej

Po pierwsze musisz napisać co rozumiesz poprzez przyjęcie, że "gdzie 5% Vat jest oczywiste w przeliczeniach". Czy to oznacza, że podatek VAT był wskazany przez Zamawiającego?

3

Tak był wskazany. Miałam pozycje z Vat 23% i nie było żadnej omyłki z mojej strony, rozbieżności są w Vat 5% i naprawdę nie rozumiem dlaczego?

4

To dobra wiadomość i warunek konieczny do próby naprawienia oferty.

Nie pozostaje nic innego jak napisać, że jest to tzw. inna omyłka o której mowa w art. 87.2.3. pzp.

W specyfikacji zamawiający, podając sposób obliczenia ceny (art. 36 ust. 1 pkt 12), może również określić stawkę podatku VAT. Jeżeli zatem zamawiający w specyfikacji, w części dotyczącej sposobu obliczenia ceny, wskazał tę stawkę, wówczas kontrola oferty w tym zakresie może sprowadzić się do poprawienia oferty (art. 87 ust. 2 pkt 3), jeżeli poprawienie nie spowodowałoby istotnych zmian w jej treści. Może też skutkować odrzuceniem oferty, jeżeli różnica powodowałaby istotne zmiany w treści oferty.
Polecam lekturę:
Uchwała SN z dnia 20 października 2011 r. (sygn.. akt: III CZP 53/11, OSNC 2012/4/45)

5

Generalnie mój błąd nie powoduje zmian w treści oferty. Wycenione zostało dokładnie to co zamawiał Zamawiający.  Stawki Vat dla mnie były oczywiste, pracowałam na 5% i na 23%, w tej kwestii i branży w której zajmuję się zamówieniami publicznymi są one dokładnie określone i nie ma  innych opcji jak 5 i 23% Vat.
Niemniej błędy obliczeniowe są choć jak zawsze wyliczam tak samo.
I tak np.
wartość jednostkowa brutto: 24,93
wartość jednostkowa netto: 23,74
wartość jedn. brutto pomnożona przez 19 daje 473,67
wartość jedn. netto pomnożona przez 19 daje 451,06
Wartość Vat to 22, 61
Zamawiający twierdzi że wyliczenia  nie są zgodne.
W porządku, ja wiem że są dopuszczalne poprawki w błędach obliczeniowych w procedurach przetargowych bo i z takimi miałam do czynienia. Ja po prostu nie wiem jak ująć w słowa swoje wyjaśnienie, tak by nie spowodowało odrzucenia mojej oferty a dopuściło do poprawy moich błędów:-) Niestety w tej kwestii potrzeba słownictwa zgoła bardziej profesjonalnego niż zwykły polski język którym posługuję się dość dobrze. Napisanie takiego wyjaśnienia przerasta mnie trochę, nie mam w firmie radcy prawnego do którego mogłabym się zwrócić o pomoc, a moje zapytanie w wirtualnych poradach prawnych zostało wycenione na sumę która mnie zadziwiła bardzo... Przez przypadek znalazłam ten portal i Bogu dzięki bo wiele zapewne skorzystam czytając zawarte tu informacje, sugestie, etc. Sama też postanowiłam się zwrócić ze swoim problemem bo zapewne wiele tu osób mądrzejszych ode mnie i mogących mi dać dobre wskazówki.

6

Ok.
Nie taki diabeł straszny smile
Musisz zwrócić uwagę na niezgodność zapisów oferty z trescią siwz i wykazac, że wprowadzone zmiany nie wpływają w istotnym stopniu na treść oferty. To jest działanie matematyczno - porównawcze, no i ocena zamawiajacego. Negatywna ocena i jej uzasadnienie będzie kluczowe do analizy ryzyka w składaniu odwołania do KIO.
Jak dalej bedziesz miała problem to podaj swój e-mail to coś poradzimy smile

7

Nie wiem czy mój adres e-mail doszedł, wysłałam go za pomocą opcji wysyłania maili w tutejszym portalu. Nie ukrywam że zależałoby mi na pomocy...:-) Pozdrawiam.

8 (edytowany przez radas 2013-10-03 09:40:43)

Nie znam opcji wysyłania e-maili za pośrednictwem portalu. Portal - co do zasady - nie służy do nawiązywania bezpośredniego kontaktu. Na portalu dzielimy się opiniami i swoim doświadczeniem "dla dobra zamówień publicznych".