1

Temat: podwykonawcy na etapie oferty

obecnie musimy żądać od wykonawcy wskazania cz. zamówienia, którą zamierza powierzyć do wykonania podwykonawcy - moje pytanie czy Waszym zdaniem (jeżeli nie zastrzegam cz. której nie wolno powierzyć podwykonawcy) ten żądany dokument jest dokumentem na potwierdzenie spełniania przez wykonawców warunku udziału w postępowaniu, czy też innym wymaganym dokumentem?
moim zdaniem dokument ten nie służy potwierdzeniu warunków ... ale co Wy na to?

2

Odp: podwykonawcy na etapie oferty

Dokument ten jest dokumentem przedmiotowym, a nie podmiotowym

3

u nas wskazanie podwykonawców następuje w druku formularza oferty, więc nie widzę możliwości uzupełnienia tego dokumentu na podstawie art. 26 ust. 3 Pzp. Sam jestem ciekawy jak rozwiązują to inni.

4

To spytam przewrotnie - jakie to ma dla was znaczenie zakładając że nie wskazaliście jako zamawiacze części której nie mogą podzlecić - a już w ogóle w RB... wink

5

zgadzam się Marko nie ma znaczenia ale istnieje wymóg, ale rozumię że przychylacie się do mojej opinii
RadoX - nie macie prawa żądać wskazania podwykonawców - to sprawa wykonawcy kogo weźmie, a już na pewno nie na etapi składania oferty (kiedyś było inaczej)

6

danaug napisał/a:

zgadzam się Marko nie ma znaczenia ale istnieje wymóg, ale rozumię że przychylacie się do mojej opinii
RadoX - nie macie prawa żądać wskazania podwykonawców - to sprawa wykonawcy kogo weźmie, a już na pewno nie na etapi składania oferty (kiedyś było inaczej)

A jak to się ma do art. 36 ust. 4? Bo może faktycznie robię to nie tak. Nadmieniam, że nie żądamy wskazania nazw (firm) podwykonawców.

7

RadoX napisał/a:

u nas wskazanie podwykonawców następuje w druku formularza oferty.

U mnie także i o ile wykonawca nie wskaże, że chce podzlecić część co do której taką możliwość wyłączyłem to sie nic nie dzieje.

8

Rado właśnie o tym pisałam (art.36 ust. 4) tylko ze po nowelizacji to już nie żądamy wskazania podwykonawcy tylkow wskazania części zamówienia to jest dość istotne i słusznie zmienione ten zapis bo jeśli mamy prawo do ograniczania udziłu podwykonawców w konkretnych zamówieniach to nie możemy ingerować w to kogo sobie weźmie wykonawca na podwykonawcę - na etapie składania oferty ten wykonawca nie musi mieś zagwarantowane podwykonastwa (nie wie czy wygra itp)

9

RadoX napisał/a:

u nas wskazanie podwykonawców następuje w druku formularza oferty, więc nie widzę możliwości uzupełnienia tego dokumentu na podstawie art. 26 ust. 3 Pzp. Sam jestem ciekawy jak rozwiązują to inni.

robię  tak samo.

10

moment ja nie piszę o art. 26 tylko o 36 (26 nie ma tu nic do rzeczy)
Marto po nowelizacji nie masz podstaw by żądać wskazania podwykonawców (choć jak piszesz i piszą inni nadal tak się dzieje)

11

Tfu, bzdura, oczywiście w formularzu oferty żądam wskazania części którą chcą podzlecić a nie wskazania podwykonawcy. Tak wiec Radox u mnie nie tak samo (choć uzasadnienie napisałem dobre to cytat do bani sad )

12 (edytowany przez RadoX 2007-09-26 13:19:46)

Marko masz rację ja się myliłem.
Oczywiście żąda się wskazania części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom.
Muszę to zacząć brać pod uwagę.
Dzięki.

13

mówię zamieszczeniu części zamówienia, którą zamierza wykonawca powierzyć do wykonania podwykonawcy, a nie o danych podwykonawcy.

14

Mam pytanie czy w jakiś sposób macie wpływ jakiego podwykonawcę zatrudni wykonawca? Gdzies czytałem że w przypadku gdy wykonawca zamierza zatrudnić podwykonawcę musi w umowie zaznaczyć że ostateczne rozliczenie z nim nastąpi po przedstawieniu dokumentów że rozliczył się z podwykonawcą. Czytałem kiedyś jakiś wyrok arbitrów że gmina musiała osobno zapłacić podwykonawcy mimo że zapłaciła całą kwotę wykonawcy.

15

oczywiście, dobrze jest w umowie zawrzeć klauzulę o płatnościach podwykonawcy np. zapłata kolejnej ... nastąpi po przedłożeniu oświadczenia podwykonawcy lub kopi przelewu wykonawcy lub inaczej
wpływu na wybór podwykonawcy nie możemy mieć ale mamy wpływ na treść umowy zawartej z podwykonawcą

16

Witam a co sądzicie o zapisach w umowie na temat wymagania przez zamawiającego aby wykonawca  korzystający z pomocy podwykonawcy podpisał z nimi stosowne umowy? Czy możemy tego żądać od wykonawcy ?? oraz czy możemy od nich żądać aby nam te ew umowy  dostarczyli przed podpisaniem do zapoznania się i wydania naszej ewentualnej zgody na taką umowę.

17

Do zawarcia przez wykonawcę umowy o roboty budowlane z podwykonawcą  jest wymagana zgoda inwestora.

18

TAK
mozesz sie nie zgodzic na nierzetelnego wykonawce o ktorym posuadasz takowa wiedze gdyz moze niewlasciwie wykonac zamowienie i pozniej jedynie zbedne problemy.

19

Nie zapomnijcie o zapisie w umowie, że przed ostatecznym rozliczeniem wykonawca winien przedstawić dokument że rozliczył się z podwykonawcą, bo może was spotkać niemiła niespodzianka.

20

Jeżeli wykonawca wykazał wcześniej że na np. roboty elektryczne zatrudni podwykonawcę to my nie możemy nie zgodzić się na zatrudnienie firmu X możemy tylko nie zgodzić się na zawarcie z nim umowy, która nie zabezpieczałaby naszych interesów (możemy ingerować w treść umowy ale nie w wybór podmiotu) za realizację naszego zamówienia odpowiada wykonawca a nie podwykonawca

21

wiem wiem ale wiesz jak to jest teoria swoje, a my swoje smile szczegolnie w takim przypadku kiedy nasz interes jest zagrozony smile jestesmy bdobrym platnikiem a wykonawca glowny dowiadujac sie o pewnych sprawach nie ryzykuje karami.... i wspolpraca z takim podwykonawca!   mozemy ingerowac w tresc umowy??

na szczescie niewielu sie ostalo nierzetelnych./....

22

Czy moge jeszcze powrócić do tego wątku (jestem opoźniona w czytaniu ale śledzę wszystkie dyskusje) ?

Czy dobrze rozumiem, ze w przypadku gdy wykluczamy składanie ofert częściowych, to bezprzedmiotowe jest zamieszczenie w siwz warunku z art.36.4 czyli - żądania wskazania przez wykonawcę w ofercie części zamówienia, której wykonanie powierzy podwykonawcom ?

Pozdrawiam wszystkich. Kruczella

23

Źle rozumiesz, co innego dopuszczenie składania ofert częściowych a co innego możliwość podzlecenia fragmentu (części) zamówienia.

24

Czyli uwazasz Marko, ze "czesc zamowienia", ktorą wykonawca zamierza powierzyc podwykonawcom z art.36 ust. 4 to inna "czesc" niz ta z art. 36 ust.2 pkt 1) lub - z art. 36 ust.5 ?

Ja myslalam dokladnie tak, jak mowisz, ale spotkałam się ze zdaniem odmiennym. Po przemysleniach - doszlam do wniosku, ze chyba nie mam racji i przeanalizowalam caly art. 36.  A moze nalezaloby wywolac dyskusję w szerszym gronie ? Doswiadczenie osoby śledzącej Wasze dyskusje wskazuje na to, ze bywają twórcze .... smile Kruczella

25

Kruczella napisał/a:

Doswiadczenie osoby śledzącej Wasze dyskusje wskazuje na to, ze bywają twórcze .... smile

Hahahaha, dobre wink
Ad rem:

Kruczella napisał/a:

Czyli uwazasz Marko, ze "czesc zamowienia", ktorą wykonawca zamierza powierzyc podwykonawcom z art.36 ust. 4 to inna "czesc" niz ta z art. 36 ust.2 pkt 1)

Może być to ta sama część ale niekoniecznie. Można sobie wyobrazić sytuacje przecież, że dopuszczamy składanie ofert częściowych na części A,B,C i zastrzegamy, że w części np B nie pozwalamy by podwykonawcy wykonywali określoną czynność - nieprawdaż? wink