1

Temat: omyłka w dacie

Co należy zrobić gdy zostanie zauważona omyłka spowodowana niedopatrzeniem zamawiającego w formularzu przesłanym do UZP a dotycząca sekcji IV poz. 3 tj. w dacie wysłania ogłoszenia np. gdy jest 14/08/2006 a winno być 14/07/2006.
Oczywistym jest że jest to omyłka pisarska gdyż ogłoszenie zostało opublikowane w dniu 24.07.2006 a więc nie mogło zostać wysłane 14.08.2006 tylko przed datą publikacji.
Mam potwierdzenie wysłania ogłoszenia z datą 14.07.2006.
Mam więc pytanie czy jest koniecznosć sprostowania tego błędu i w jakiej formie należy złożyć takie sprostowanie?

2

Odp: omyłka w dacie

Gdy ja się pomyliłem (NB zamiazt PN), to zapytałem człowieka z UZP (Piotr.Zabadeusz@uzp.gov.pl). To było ogłoszenie na portalu UZP.
Odpisał mi, że ogłoszeń nie można zmieniać i należy natychmiast umieścić ogłoszenie prawidłowe. Proponuję zapytać

3

Odp: omyłka w dacie

No tak, ale pomylenie trybu przetargu miało wpływ na prowadzone postępowanie, a w miom przypadku, przynajmniej wg mnie, nie ma. Poza tym na portalu ogłoszenie ukazuje się natychmiast po wysłaniu, a w biuletynie muszę czekać do 10 dni, co powodowałoby przesunięcie terminów. Bardzo by to skomplikowało moją sytuację.
Największy problem w tym, że jedyną odpowiedź jaką uzyskałam od Biura Prawnego UZP to, że nie ma możliwości skorygowania ogłoszenia, choć pytałam również czy taka pomyłka będzie miała jakieś skutki prawne. Na to już mi nie odpowiedziano.
Po konsultacjach z bardzo miłym Panem, specjalistą od zamówień, zostawiłam to tak, jak jest. Mam tylko spisać notatkę słuzbową, że to omyłka pisarska i, że mam potwierdzenie nadania ogłoszenia oraz publikacji w BZP, co potwierdza dotrzymanie terminów przeze mnie.