1

Temat: błędnie uzupełniony dokument

wykonawca został wezwany do uzupełnienia dokumentu - oświadczenie z art. 24 ust 1 ustawy pzp dla podmiotu udostępniającego potencjał - sprzęt. Wykonawca uzupełnił powyższy dokument jednak zawiera on inną nazwę postepowania i błędnie wpisane art. ustawy. Zgadza się jedynie numer naszego postepowania. Rozumiem, że w takim przypadku powinnam wykluczyć w/w Wykonawcę z postepowania. Tylko jaką podać podstawę prawną? A może wezwać Wykonawcę do złożenia wyjaśnień w powyższym zakresie?

2

Odp: błędnie uzupełniony dokument

Wykluczyć, nie pełnia warunku udziału w postępowaniu.

3

a jeśli numer postepowania wskazuje na nasze postepowanie, data też się zgadza

4

Wykluczyć - oświadczenie dotyczy innego postępowania oraz nie zawiera prawidłowego artykułu. Dwa razy nie możesz wezwać do uzupełnienia tego samego dokumentu. Wyjasniać też nie ma czego . Wykonawca po prostu na szybko wydrukował oświadczenie z jakiegoś przetargu i nawet nie wysilił się zmienić nazwy oraz poprawnego art. - chociaż SIWZ wraz załącznikami ma pod nosem (str. internetowa) wink

5

jeśli patrzeć na ten art. ustawy to jest on błędnie wpisany w tytule oświadczenia natomiast w treści składanego oświadczenia jest ok. więc tutaj nie miałabym już wątpliwości.  Nie do końca oświadczenie to dotyczy innego postępowania, gdyż wpisano inna nazwę postępowania jednak jest to nasz numer załącznika i numer naszego postępowania, dokument ten został złożony wraz z innymi dokumentami złożonymi w tym postepowaniu przez tego wykonawcę, w pozostałych uzupełnionych dokumentach jest wszystko ok

6

Ja bym tak na hurra nie wykluczał - starałbym się jednak zastosować art. 65 kc - skoro wszystkie inne dokumenty są OK.

7

a czy wykonawcę poinformować o zastosowaniu tego art. czy po prostu wpisać to protokole postepowania

8

wykonawca po wezwaniu do złożenia wyjaśnień nie odpowiedział na nasze wezwanie mimo zapewnień, że złoży. Zamierzam wezwać go jeszcze raz tylko wydaje mi się, że może być to bezskuteczne.
Nie widzę również podstawy do wykluczenia wykonawcy z postępowania, skoro powyższy dokument wydaje się być nie do końca źle złożonym. Zastanawiam się wiec czy może przygotować zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty i wybrać w/w wykonawcę.
Czy w związku z niezłożeniem wyjaśnień mam prawo zatrzymać Wykonawcy wadium?

9

annaanna napisał/a:

Czy w związku z niezłożeniem wyjaśnień mam prawo zatrzymać Wykonawcy wadium?

Nie.