26

Odp: protokoły z posiedzeń KP

MIRAS napisał/a:
jarosław napisał/a:

Wszystkie dokumenty wytworzone w/z z prowadzonym postępowaniem są załącznikiem do protokołu i powinien być wymieniony w ZP

Ktoś tu chyba przesadza.

jak najbardziej zgadzam się z Mirasem , badamy ofertę często posługujemy się opiniami uzp czy wyrokami -niczego nie ujawniamy w protokóle to jest nasza wewnętrzna sprawa w protokole wynik końcowy

27

Odnośnie jeszcze ww. skarbnika... pismo o wysokości środków finansowych przygotowywane jest  na sesję otwarcia ofert i podpisywane jest przed otwarciem ofert. Czy faktycznie będzie to po przygotowanie postępowania? Zgodnie z opinią UZP z załącznikami do protokołu są dokumenty wewnętrzne zamawiającego, ale i również np. notatki służbowe odnoszące się do postępowania.

28 (edytowany przez psz 2013-09-17 11:15:36)

Moim zdaniem w teczce z postępowaniem należy trzymać minimalną ilość dokumentów - tylko wymagane. Mniej okazji do czepiania się.

Nie ma w ustawie/rozp./inne obowiązujące Cię przepisy? To do widzenia.

29

Po pierwsze to tak jak psz, a po drugie - jaki to jest udział w przygotowaniu przepisanie na kartkę kwoty, która jest określona w budżecie jednostki co najmniej od wiosny. Nie jest to wg mnie faktyczna czynność w postępowaniu a nawet w przygotowaniu postępowania. Co więcej - Skarbnik nawet nie określa tej kwoty, tylko ją potwierdza.

30

załączam tylko niezbędne dokumenty, tj. notatkę służbową z oszacowania wartości zamówienia, uchwałę o komisji przetargowej, ogłoszenia o zamówieniu, siwz, zapytania wykonawców, odpowiedzi na zadane pytania, oferty, zawiadomienie o wyborze, ZP-1, ogłoszenie o udzieleniu zamówienia, umowę, protokoły z posiedzeń komisji, itp.
większość załączników wynika wprost z protokołu postępowania.

31

A potwierdzenia nadania/wysłania korespondencji?

32

W tym wypadku wpisuję więcej jak mniej, sporządzając protokół "lecę" po kolei co się znajduje w segregatorze i gra, oczywiście zwrotki itp sobie daruję, nigdy nie miałem zastrzeżenia kontrolujących.

33

a z czego wynika ,że należy robić protokół z posiedzenia komisji,
w moim regulaminie dałam zapis dotyczący protokołu dopiero w przypadku postępowań unijnych czy dobrze?  a że takich nie prowadzę to nie robię żadnych protokołów ze spotkań

Dla ułatwienia, żeby nie wpisywać wszystkich papierków do protokołu to robię sobie pomocniczo załącznik Korespondencja z wykonawcami i tam mam na bieżąco jest wpisywana z nimi korespondencje i jest to już wtedy 1 zał który jest wpisany do Protokołu
postepowania .

miłego dnia smile

34

Z tym protokołem z prac komisji to jest dziwnie, z żadnych przepisów nie wynika konieczność tworzenia takiego protokołu - kiedyś nikt tego nie wymagał. Teraz gdzie bym się nie obejrzał wszyscy tworzą takie protokoły. Myślę, że to jest wytwór urzędników "formalistów", którzy konieczność dokumentowania prac komisji argumentują pisemnością postępowania (art. 9.1 Pzp). Zdecydowana większość kontrolujących zamówienia dofinansowane z UE twierdzi, że brak protokołu z prac komisji jest naruszeniem Pzp.

35

bipi napisał/a:

.....Zdecydowana większość kontrolujących zamówienia dofinansowane z UE twierdzi, że brak protokołu z prac komisji jest naruszeniem Pzp.

A konkretnie jakiego art. jest naruszeniem ??

36

art.9.1  uważam ze ten art. nie ma zastosowania do prac komisji a jedynie do wymiany korespondencji z Wykonawcami

37

Darek W. napisał/a:

art. 9.1 pisemność postępowania wink

38

miłka napisał/a:

art.9.1  uważam ze ten art. nie ma zastosowania do prac komisji a jedynie do wymiany korespondencji z Wykonawcami

Dlaczego??? A prace komisji to nie element postępowania??? Czy członkowie komisji nie wykonują czynności w postępowaniu???

39

Swoją drogą to uważam, że protokół z prac komisji jest dokumentem zbędnym - jest przecież "ustawowy" protokół postępowania i moim zdaniem to wystarczy - wymóg protokołu z prac komisji jest wg mnie przesadzonym formalizmem.

40

bipi napisał/a:
Darek W. napisał/a:

art. 9.1 pisemność postępowania wink

Nigdzie nie ma mowy o protokołach. O pracach mówi tylko art. 20 cyt.: " ...przedstawia propozycje...", a czy to będą protokoły, spostrzeżenia czy inne nawet ustne propozycje - do wola jest zamawiającego.

Pisemnością postępowania w myśl art. 9.1 nie są protokoły z prac komisji, a np. zawiadomienie o wyborze, które zostało wytworzone zgodnie z propozycją komisji przetargowej, zgodnie z art. 20.3.

Zarzut, iż naruszeniem pzp jest brak protokół u prac komisji p. jest bezpodstawny.

41 (edytowany przez bipi 2013-10-10 07:06:15)

Darek W. napisał/a:

Nigdzie nie ma mowy o protokołach. O pracach mówi tylko art. 20 cyt.: " ...przedstawia propozycje...", a czy to będą protokoły, spostrzeżenia czy inne nawet ustne propozycje - do wola jest zamawiającego.
Zarzut, iż naruszeniem pzp jest brak protokół u prac komisji p. jest bezpodstawny.

Uważam podobnie - jednak trudno jest przekonać niektórych kontrolujących, że racji nie mają wink
PS. Jak już wklejasz jakiś przepis, to wklejaj cały, bo powstają zakłamania art. 20 cyt.: ...w szczególności przedstawia propozycje... czyli mogą być to inne rzeczy...

42

co to za różnica w jakiej kolejności wpisujemy załączniki?
ja wpisuję,
-SIWZ,
-ogł o zam,
-zebranie komisji 1 i 2,
- zaw o wyborze naj oferty
-ogł o udziel zam
i wsio, nie wpisuję, szczegółowo pismo do uzupełnienia z dnia .... do ..
nie dajmy się zwariować, smile

43

Kurcze, to ja jednak za bardzo szczegółowy jestem.... sad

44

Wg mnie większy sens ma wpisanie owych wezwań do uzupełnienia niż zebrania komisji.

45

ja wpisuję szczegółowo, jak Marcel

46

Biorąc pod uwagę że za "propozycje komisji" jej członkowie podlegają odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny to taki dodatkowy protokół jest przydatny. Protokół ZP zawiera jedynie podstawowe dane. Dodatkowy protokół określa kiedy dana czynność (jej propozycja) została podjeta, w jakim składzie. Wg mnie prowadzenie protokołów leży w interesie kierownika zamawiającego.