1

Temat: Nowe zamowienie po udzieleniu zamówienia tego samego rodzaju

Proszę mnie naprostować bo już sam nie wiem jak to jest z szacowaniem.
Mam zabezpieczone w budżecie 100 tys zł. W wyniku przetargu podpisuję umowę na 80 tys zł. Zostaje mi 20 tys zł i chcę ponownie zamówić ten sam rodzaj dostawy/usługi. Ustalam nowy zakres potrzeb na nowo szacuję (np kupiłem 25 komputerów za 80 tys chcę dokupić 7 sztuk za 20 tys) i co dalej? Przetarg nieograniczony (łączna wart szacunkowa 100 tys) czy zakup do 14 tys euro (Nowe zadanie za 20 tys)?

2

Odp: Nowe zamowienie po udzieleniu zamówienia tego samego rodzaju

Moim zdaniem jest to nowe zamówienie.

3

No ale trzeba też wziąśc pod uwagę, że to ten sam rodzaj zamówienia. A co z tożsamością przedmiotową , czasową i podmiotową zamówienia?  smile

4

Z zaoszczędzonych środków masz prawo wszcząć nowe zamówienie, wedle osobnego szacunku.

5

Zamówienie jest nieplanowane (kolega nie spodziewał się oszczędności). Moim zdaniem też jest to nowe zamówienie.

6

covec napisał/a:

Zamówienie jest nieplanowane (kolega nie spodziewał się oszczędności). Moim zdaniem też jest to nowe zamówienie.

To OK. Traktowac to jako nowe zamówienie wink

7 (edytowany przez radas 2013-10-10 10:25:22)

A ja mam wątpliwości skoro w budżecie zarezerwowano 100 to tym samym planowano ... To jak planowano, to chyba dla zaskoczenia miejsca brak ... A zatem nowy przetarg powinien być.

8

Moim zdaniem jest to odrębne zamówienie.
@radas
100.000 było zaplanowane na zakres (przedmiot zamówienia), który w wyniku przetargu poszedł za 80.000. Za 20.000 jarosław chce kupić zakres nie objęty zamówieniem zaplanowanym - przynajmniej ja tak to rozumiem wink

9

Na dwoje babka wróżyła.

Jeśli w ogóle nie planowano zakupu dodatkowych komputerów to śmiało można robić oddzielnie.

Wszystko jednak wskazuje na to, że nie jest to nowa potrzeba tylko nie zrealizowano jej ze względów na środki.

I tu pytanie - czy to, że zostały jakieś środki jest zaskakujące czy zamawiający mógł lepiej oszacować wartość zamówienia i od razu kupić wszystko?

10

W tym wypadku śmiało jako nowe zamówienie.

11

Podstawą wydatkowania środków publicznych, w tym stosowania odpowiedniej procedury zamówień publicznych, jest plan finansowy jednostki.

12

Absolutnie się z tym nie zgadzam - przynajmniej w części.

13

bipi - Masz prawo do swojego zdania. Tylko jak na razie brak argumentów po Twojej stronie. Czy jeżeli w rocznym planie jednostki jest zapisana kwota 200 000 zł na zakup np. mebli, to możesz zrobić 4 postępowania (np. I - w marcu, II - w lipcu, III - we wrześniu, a IV w listopadzie) i gdy wartość szacunkowa zamówienia w żadnym z tych postępowań nie przekracza 50 tys. zł, bez stosowania ustawy Pzp ?

14

Może niech się wypowie sam zainteresowany.
Pytanie klucz, czy te 20.000 zł to oszczędności z pierwszego przetargu, innymi słowy, czy zostały uwzględnione w pierwotnym postępowaniu. W przypadku odpowiedzi twierdzącej można to wydać bez stosowania ustawy.

15

Oto przykład stwierdzony podczas kontroli Prezesa UZP:
W uchwale Krajowej Izby Odwoławczej (dalej KIO) z dnia 19.07.2010 r., sygn. akt KIO/KD 51/10, w sprawie zastrzeżeń do wyników kontroli Prezesa UZP czytamy: ?W toku kontroli Prezes UZP ustalił, że zamawiający przeprowadził postępowania na:
1. dostawę 5 stacji bazowych AIS wraz z aktualizacją oprogramowania sieciowego,
2. instalację 5 stacji bazowych AIS wraz z aktualizacją oprogramowania i serwerem
    regionalnym na istniejących obiektach.
Szacunkowa wartość zamówień została ustalona przez zamawiającego odrębnie dla każdego postępowania i wynosiła odpowiednio:
1. dla postępowania na dostawę 5 stacji bazowych AIS wraz z aktualizacją oprogramowania
    sieciowego: 132.831,24 euro,
2. dla postępowania na instalację 5 stacji bazowych AIS wraz z aktualizacją oprogramowania
    i serwerem regionalnym na istniejących obiektach: 167.651,08 euro - co łącznie daje
    kwotę: 300.482.32 euro. (?)
Izba w pełni podziela argumentację przedstawioną przez Prezesa UZP (?) co do nieuzasadnionego podziału zamówienia na części i braku zsumowania wartości zamówień (?) W rozpatrywanym stanie faktycznym, wszczęte przez zamawiającego, w odstępach kilku miesięcy, postępowania przetargowe (?) są zamówieniami nierozerwalnie i funkcjonalnie ze sobą powiązanymi, służącymi do realizacji wspólnego celu, jakim jest unifikacja sprzętowa i programowa stacji bazowych systemu AIS - PL. (?) Udzielane przez zamawiającego zamówienia: na dostawę stacji bazowych, a następnie na ich instalację mają to samo przeznaczenie oraz dodatkowo, co zostało wykazane w informacji o wyniku kontroli, istnieje możliwość ich uzyskania u jednego wykonawcy (co miało faktycznie miejsce). Zdaniem Izby okoliczności te świadczą o tym, że mamy do czynienia z jednym zamówieniem publicznym, którego wartość należy traktować łącznie.?

16

Jest to zamówienie podzielone na części - procedura odpowiadająca sumie wartości poszczególnych zamówień - ale to jest chyba dla wszystkich jasne. To teraz ja: Masz w planie 100.000 na 100 komputerów. Robisz przetarg i zawierasz umowę na 80.000. Zostaje Ci 20.000. Masz możliwość zakupu jeszcze 15 komputerów (szacunek 15.000). Pytanie: Robisz przetarg, czy kupujesz poza ustawą (4.8)?

17

karolk napisał/a:

Oto przykład stwierdzony podczas kontroli Prezesa UZP...

Jakoś nie widzę związku uchwały z naszą sprawą...

18

Jako zainteresowany podałem jedynie przykład akademicki nie mający nic wspólnego z rzeczywistością. A pytam, bo ostatnie szkolenie oraz ogólna zgoda ze stanowiskiem szkolącego wywołała moje zdziwienie. Szkoleniowiec utrzymywał że te przykładowe 20 tys zł które zamawiający zaoszczędził należy łączyć z wcześniej wydanymi kwotami.

19

To szkolący jest w błędzie.

20

Ja także uważam, że szkolący jest w błędzie.

21 (edytowany przez radas 2013-10-10 13:44:33)

A tak z ciekawości aby poznać tok myślenia wszystkich oponentów - przyjmujecie, że art. 6a pzp wyłącza obowiązek stosowania pzp?

22

Tylko w tym wypadku nie ma on zastosowania.

23

Podobno 6a wyłącza smile

24

Ano właśnie ... podobno smile Innego zdania jest GKO, (wyrok z dnia 19 lipca 2012 r., BDF1/4900/59/59/12/77) ... taka ciekawostka.

25

moim zdaniem powinno być tak, że:

planowałem zakup np 20 komputerów i mam to w planie zamówień publicznych wpisane,
zrobiłem PN i zakupiłem te 20 komputerów, została kasa np 20 000 PLN,
"urodziła się" konieczność zakupu dodatkowych komputerów , więc zamówienie nie planowane czyli szacujemy oddzielnie, i tak logika podpowiada,

ale znając kontrolujących zobaczą, jedno postępowanie za 80 000 PLN a za 2 miesiące drugie za 20 000 PLN bez PzP czyli 4.8 i od razu krzyczą, że dzielenie zamówienia, unikanie pzp itp.

wiec dla świętego spokoju lepiej na te 20 000 PLN zrobić PN:)
chociaż tym rozumowaniem dojdziemy do ttego że nie ma nieplanowanych zamówień, i wszystko do jednego wora, co będzie absurdem,