1

Temat: Informacja w SIWZ o konsorcjum

Witam!!Mam takie pytanko, czy w SIWZ może być zapis dotyczący wykonawców występujących wspólnie że: "liczba podmiotów wystepujących wspólnie nie może przekraczać dwóch"? Uważam że nie, ale jestem młodszym pracownikiem, i moja koleżanka po fachu-kobieta z dużo większym doświadczeniem, twierdzi że jest to w porządku. Moim skromnym zdaniem jest to czyn nieuczciwej konkurencji, ale jesli sie mylę proszę wuprowadźcie mnie z błędu. Może jakoś to błędnie odczytuję i interpretuję. Kiedyś pracowałam po stronie Wykonawcy, i gdyby coś takiego pojawiło się w zapisach SIWZ, od razu skladałabym protest.
pomóżcie, sprawa pilna!!
Dzięki

2

Odp: Informacja w SIWZ o konsorcjum

Ania27 napisał/a:

kobieta z dużo większym doświadczeniem

Ale chyba nie w zamówieniach wink Masz zupełną racje Aniu

3

Dzięki wielkie!!!Ale jak jej to udowodnić!!!Jakis konkretny przepisik??

4

Przepisik... 23.1 - nie jest napisane że tylko 2 wykonawcy mogą ubiegać sie wspólnie. Istotą tego przepisu jest by wykonawcy wspólnie spełniali warunki udziału w postępowaniu - jeśli potrzeba do tego 5 wykonawców to 5 tworzy konsorcjum i nic zamawiającemu do tego.

5

No tłumaczyłam jej dokładnie w ten sam sposób, ale ona wogóle nie dopuszcza mojego poglądu do swojej glowy!!!!!!! K...., co za baba!!!Pracuję znjią dopiero od wrzesnia, ale od samego początku . Mało się z nią nie pobiłam. Chyba pójdę "wyżej" i porozmawiam. Może i nie mam doświadczenia jako zamawiający, ale przez 5 lat robiłam oferty i co nie co wiem!!!!!!W życiu bym nie przepuściła oprotestowania takiej SIWZ. Obudzi się dopiero wtedy , jak opublikujemy przetarg , no ale wtedy będzie za późno!!!!
Muszę wkroczyć do akcji bardziej stanowczo

6

tak Marko masz rację i popieram ale w życiu bywa, że Szef zmusza do takiego zapisu, mój wszystko interpretuje tak, że skoro nie ma zapisu zakazującego to znaczy że można napisać że liczba podmiotów nie może przekraczać dwóch.

7

Ania -> wkraczaj zdecydowanie !
Maarta -> Twój szef po akcji z terminem wniesienia wadium nie jest mnie już raczej w stanie zaskoczyć wink Że sie ludzie nie boją to dziw...

8

Wkraczam, a co?? niech mnie w końcu zauważą!!Narazie mam umowę na okres próbny, więc muszę się pokazać z jak najlepszej strony żeby podpisali dalsze umowy!!!A podejrzewam babę, że zrobi tak: przedstawi ten problem jako swoje spostrzeżenie, a ja jak zwykle zostane na lodzie!!!1
Idę.....

9

Zaczekaj !!! Idę z Tobą... wink

10

Jacek weź nóż.

11

Wiadro kamieni mam wink

12

Ale mam poparcie!!!!!!Dzięki !!!!Życzcie mi powodzenia-będzie mi potrzebne!!! smile Nawet nie wiecie jak mnie to wzmacnia!!!!!Po rozmowie z tą Panią hmm myśłałam że mi sie coś popieprzyło w główce, że jakaś nie teges jestem, że może coś się pozmieniało i nie nadążam ale wyprowadziliście mnie z błędu.
Dzięki jeszcze raz big_smile