1

Temat: Pomoc w analizie oferty spółki cywilnej

Witajcie.

W przetargu nieograniczonym na robotę b. dostałem kilka ofert w tym m.in ofertę s.c. Oferta zawiera najniższą cenę.

I teraz,  firma to "XYZ" s.c. firma usługowo handlowa.

Ofertę podpisał jeden wspólnik, na pieczątce jest nazwa , jego spółki  imię i nazwisko oraz "właściciel".

W ofercie jest 1x oświadczenie o spełnianiu warunków art. 22, 1x oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia,  1x oświadczenie o braku przynależności do grupy kapitałowej  podpisane tylko przez tego jednego wspólnika.

Jest również tylko jeden wpis do CEIDG drugiego wspólnika.
Jest na nim tylko pieczątka za zgodność z oryginałem i data. Brak podpisu. Na dole jest "Wygenerowano ze strony itd. Wydruk z systemu komp. nie wymaga podpisu." Jednocześnie na wydruku lekko przebija poprzednia pieczątka za zgodność z oryginałem...

Dołączona jest również  Umowa spółki cywilnej. Na której również jest tylko pieczątka za zgodność z oryginałem, nie ma podpisu.
Z umowy wynika, iż Każdy wspólnik jest uprawniony i zobowiązany do prowadzenia spraw spółki i jej reprezentowania przed wszystkimi organami prawnymi  i osobami fizycznymi, z którymi spółka będzie wchodzić w stosunki prawne.

Dodatkowo cena wydaje się dosyć niska, tzn Wykonawca oferuje cenę 53 tyś brutto. Szacunek to 76 500 Brutto. Inne oferty - Ponad 80 tyś.

NIENAWIDZĘ Spółek cywilnych.... Pomóżcie. Co tu zrobić?  Z góry Dziękuję za Waszą Pomoc.

2

Odp: Pomoc w analizie oferty spółki cywilnej

Umowy tak jakby jej nie było, należy żądać pełnomocnictwa do podpisania oferty, CEIDG powinno być na każdego wspólnika, oświadczenie z 22 może być, oświadczenie GK na każdego wspólnika.

3

Pełnomocnictwo jest wymagane, chyba że jest umowa regulująca sprawy spółki, z tym że umowa musi być odpowiednio podpisana, przez osobę umocowaną.
Jest ten świeże orzecznictwo że wystarczy podpis jednego z członków spółki (nie mam teraz pod ręką).

4

Dzięki covec.

Marcel, czyli do uzupełnienia :
1. oświadczenie 24.1 (dla drugiego wspólnika)
2. oświad. o grupie kapitałowej (dla drugiego wspólnika)
3. Wpis do CEIDG dla dwóch wspólników
4. Pełnomocnictwo lub  potwierdzona za zgodność umowa spółki czy czy nie wzywać?

5

Umowa nie podpisana za zgodność, ja bym wezwał do uzupełnienia, stosownego umocowania, jak nie pełnomocnictwo to umowa lecz musi być potwierdzona za zgodność przez właściwą osobę.

6

a nie jest przypadkiem tak, że jak przedstawi pełnomocnictwo z którego wynika że jest umocowany do reprezentowania spółki, to składanie ośiwadczeń, popisywanie itp

to oświadczenie art 24 i 22 może być podpisane przez osobę w/w tylko.???

7

pogooglowalem i są dwie szkoły

1/ zaśw z US, ZUS, na każdego z członków + na sc

2/ w przypadku spółki cywilnej zaświadczenie z US/ZUS powinno być złożone na każdego ze wspólników, analogicznie jak to ma miejsce w przypadku konsorcjum
czyli traktujemy sc naj konsorcjum ?
odwieczny problem sad

8

Wedle obecnych przepisów jako konsorcjum.

9

a skąd ta pewność .... ??  wiem wiem było wałkowane na forum ale ....

ja już sam nie jestem pewien jak myśleć, sad
na dwoje babka wróżyła, z żadnego przepisu jednoznacznie nie wychodzi,

1/ o tym że powinno się tylko od wspólników wymagać US/ZUS:
KIO/UZP 737/08
KIO/UZP 1505/09

2/ o tym że od wspólników + sc
KIO 39/12
KIO 67/12
KIO/UZP 708/10
KIO 2556/10
KIO 2556/10UZP/DKD/KND/31/10

wychodzi na to że kijanki idą w kierunku "2"

10

Gordon napisał/a:

2/ o tym że od wspólników + sc, wychodzi na to że kijanki idą w kierunku "2"

Wspólnicy swoją drogą, ale spółka może zatrudniać innych pracowników, za których musi odprowadzać ZUS i US. Stąd zapewne "+sc". Zależy to od ilości ludzi w firmie.

11

Ja robię tak:
US - wspólnicy+sc
ZUS - wspólnicy a sc pytam czy spółka zatrudnia pracowników - jeśli tak to żądam także od sc

12

Dokładnie jak bipi.

13 (edytowany przez kraina_ozz 2013-10-16 08:11:47)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
W ofercie s.c. musi znaleźć się:
Oświadczenie z 22.1 - podpisane przez wspólników
Oświadczenie z 24.1 - podpisane przez wspólników (jeden dokument) oraz w imieniu własnym każdy ze wspólników?
Oświadczenie - grupa kapitałowa - podpisane przez wspólników (jeden dokument) oraz w imieniu własnym każdy ze wspólników?

14

kraina_ozz napisał/a:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
W ofercie s.c. musi znaleźć się:
Oświadczenie z 22.1 - podpisane przez wspólników
Oświadczenie z 24.1 - podpisane przez wspólników (jeden dokument) oraz w imieniu własnym każdy ze wspólników?
Oświadczenie - grupa kapitałowa - podpisane przez wspólników (jeden dokument) oraz w imieniu własnym każdy ze wspólników?

Nie, powinno być tak (co do zasady):
22.1 wystarczy podpis jednego wspólnika;
24.1 i grupa kapitałowa - dokumenty indywidualne przez każdego ze wspólników z osobna.

15

Czyli jak złożą oboje podpisy na oświadczeniu 24.1 i grupie - nie uznawać?

16

kraina_ozz napisał/a:

Czyli jak złożą oboje podpisy na oświadczeniu 24.1 i grupie - nie uznawać?

Uznać - uznać ..

17

Uznać!

18

tak tez robiłam do tej pory smile oddzielnie dawali mi tylko oświadczenie z 22.1.2 a teraz wypis z ewidencji. Dziekuję za potwierdzenie:) będę spała spokojnie:)

19

bipi napisał/a:

Ja robię tak:
US - wspólnicy+sc
ZUS - wspólnicy a sc pytam czy spółka zatrudnia pracowników - jeśli tak to żądam także od sc

pogadałem z papugą i tez był za Twoim rozumowanie, wydaje się logiczne przejrzałem swoje postępowania i nie jet źle ....:) 

trochę jak to zwykle w pzp nie doprecyzowany przepis,

20

Ciągnąc temat dalej. Wezwaliśmy tę spółkę cywilna do uzupełnienia

? Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia (dla jednego wpsólnika)

? Aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej... (dla 2 wspólników)
? Listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt. 5 ustawy, albo informacja o tym, że nie należy do grupy kapitałowej - załącznik nr 5 do SIWZ (dla jednego wspólnika).
? Stosowne umocowanie dla osoby podpisanej na ofercie

WYKONAWCA NIE UZUPEŁNIŁ ŻADNEGO DOKUMENTU.

Jednocześnie z pismem o uzupełnienie wysłaliśmy na podstawie art. 90.1 pismo z prośbą
o wyjaśniania  dotyczące elementów  oferty -  mających wpływ na wysokość ceny.

WYKONAWCA RÓWNIEŻ NIC NIE PRZYSŁAŁ.

Że wyleci, to jasne, ale jak prawidłowo określić podstawę prawną...bo łapie się na wiele paragrafów.

21 (edytowany przez bipi 2013-10-18 05:41:57)

Bitter napisał/a:

? Stosowne umocowanie dla osoby podpisanej na ofercie

Jedynie tego niepotrzebnie żądałeś (domniemasz, że reprezentacja jest zgodna z KC)
Wykluczasz go na podstawie art. 24.2.4 i możesz napisać, że oferta zawiera rnc i zostaje odrzucona na podstawie 89.1.4 (może być w zw. z 90.3). Ja osobiście bym tylko wykluczył, ale wiem, że powinno się kumulować przesłanki odrzucenia/wykluczenia.

22

W zasadzie to można każdą podstawę prawną podać, grunt żeby stan faktyczny dawał podstawę do wykluczenia/odrzucenia. Ciekawy wyrok w temacie akt KIO 1085/12. Znalazłem na
http://wartowiedziec.org/index.php/start/aktualnosci/10241-pzp-nieprawidowe-wykluczenia-wykonawcy-z-postpowania

23

Dobre orzeczenie wink

24

Dzięki

25

bipi napisał/a:

Ja robię tak:
US - wspólnicy+sc

to pytanie o zatrudnianie pracowników (ZUS) na podstawie z zwykłych wyjaśnień?