1

Temat: zamówienia uzupełniające poniżej 14 tys.

Do zam. podstawowego (powyżej 14 000) przewidziano udzielenie zam. uzupełniających.
Zam. uzupełniające jest poniżej 14 000 więc chciałbym to zrobić na podstawie reg. wewnętrznego. Problem w tym, że w reg. wewnętrznym muszę mieć 3 oferty a chciałbym to zlecić wykonawcy zam. podstawowego Czy macie jakieś zapisy w swoich reg. wew., które pozwalają w takich przypadkach dać zlecenie wykonawcy zam. podstawowego bez rozsyłania ofert do innych wykonawców.
Dzięki za pomoc

2

Odp: zamówienia uzupełniające poniżej 14 tys.

W reg. trzeba wyłączyć obowiązek zbierania 3 ofert ze względu na istotę zam. uzupełniającego które zlecane jest wykonawcy zam. podstawowego i tyle.

3

Mamy wink

4

Niniejszy regulamin nie ma zastosowania dla zamówień dodatkowych (art.67 ust 5 ustawy Pzp), oraz dla zamówień uzupełniających (art. 67 ust 6 i 7 ustawy Pzp), które to zamówienia ze swej istoty zlecone muszą zostać wykonawcy zamówienia podstawowego".

Tylko czy ktoś mi nie zarzuci dlaczego w takim razie (skoro określam to jako zamówienia uzupełniające) nie stosuję ustawy czyli ogłoszenie, WR, itd.
Tak naprawdę zamówienia uzupełniającego poniżej 14 tys. już chyba nie traktujemy jako zamówienie uzupełniające ale jako oddzielne postępowanie dlatego reg. wew.
Jak u Was wygląda taki zapis ?

5

Nawet jak uzupełniające nie przekracza 14 000 traktuję je jako uzupełniające lecz bez reżimu stosowania ustawy, jak np. ogłoszenie o udzieleniu zamówienia w BZP.

6

A ja mam taki zapis (furtkę): 12. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, gdy ze względu na szczególny charakter i rodzaj dostaw, usług lub robót budowlanych uzasadnione jest zlecenie realizacji zamówienia konkretnemu wykonawcy możliwe jest udzielenie zamówienia po przeprowadzeniu negocjacji jedynie z tym wykonawcą. Przesłanki wyboru wykonawcy należy dołączyć do protokołu.

7

Ja podobny smile