1

Temat: ciekawa sprawa od strony wykonawcy

co Wy na to Zamawiający?

wpływają dwie oferty ,jedna z VAT 8% druga 23% .. Zamawiający nie określa stawki podatku VAT w SIWZ..  ten kto daje 8 % dołącza indywidualną interpretacje MF ze na tego typu usługi stawka podatku VAT wynosi 8%.  Co robi Pani Zamawiająca?  Poprawia ofertę ze stawką 8%,
czyli dolicza 15 %  dokonując poprawy "innej omyłki"polegającej na niezgodności z SIWZ . W odpowiedzi na moje pytanie dlaczego tak zrobiła,odpowiada ze nawet nie musiała mnie o tym fakcie informowac.... a interpretacje są różne a ta do tyczy miasta Bydgoszcz bo tam została wystawiona... ręce opadają....

2

Odp: ciekawa sprawa od strony wykonawcy

Odwołaj się / złóż informację jeżeli nie zgadzasz się ze stanowiskiem zamawiającego

3

Napisałam pismo,nic to nie dało ..dostałam jedynie zapytanie  czy zgadzam się na poprawienie oferty...

4

Tak jak jarosław - odwołuj się, ponieważ nawet jeśli 8% nie byloby prawidłową stawką, to IMO Zamawiający nie ma prawa dokonać takiej zmiany.

5

Czy oby na pewno nie ma prawa>?, jak się ma do tego wyrok sądu odnośnie poprawiania stawki VAT bodajże z 2011r.?

6

Zgodnie z uchwałą SN określenie ceny z zastosowaniem nieprawidłowej stawki podatku VAT, kwalifikować należy jako błąd w obliczeniu ceny, pod warunkiem że w danym przypadku nie będą miały zastosowania przepisy dotyczące omyłki polegającej na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodującej istotnych zmian w treści oferty. W praktyce oznacza to więc mniej problemów przy podejmowaniu decyzji związanych z kwalifikacją owej nieprawidłowości. Nie oznacza to jednak, że każdy błąd będzie przez zamawiających traktowany jako nieusuwalny. Analizując ww. uchwałę, stwierdzić należy, że odrzucenie oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp nie stanowi reguły. Zamawiający przed podjęciem decyzji będzie musiał przeanalizować okoliczności określenia stawki VAT w ofercie, a tym samym zbadać przyczyny powstania błędu lub omyłki.

Co do zasady wydaje się, że w większości przypadków będziemy mieli do czynienia z błędem nieusuwalnym. Próbując analizować ewentualne możliwości traktowania owego błędu jako omyłki, wspomnieć można jedną z informacji o wyniku kontroli uprzedniej z 23 marca 2011 r. (UZP/DKUE/KU/29/11), w którym to nakazano zamawiającemu potraktowanie błędnej stawki VAT jako omyłki i poprawienie jej na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp.

7

kto nie zgodzi sie z Marcelem?  wink)

8

Ja! - właśnie w oparciu o uchwałę SN 53/11

9

Zgodnie z uchwałą SN
"....jedynie wówczas, gdyby zamawiający w specyfikacji istotnych warunków zamówienia wskazał konkretną stawkę VAT, stawka odmienna zawarta w ofercie uzasadniałaby poprawienie oferty jako zawierającej omyłkę (i to wyłącznie wtedy, gdy omyłka nie spowoduje istotnych zmian w treści oferty - np. nie doprowadzi do znaczącej zmiany wysokości ceny brutto). Natomiast w sytuacji, gdy zamawiający nie określił w specyfikacji wiążącej stawki podatku od towarów i usług, a wykonawca zastosował przy obliczaniu ceny stawkę niezgodną z obowiązującymi przepisami - to jego oferta musi być odrzucona jako zawierająca błąd w obliczeniu ceny. Sąd Najwyższy podkreślił, że bez znaczenia jest w takiej sytuacji to, czy oferent użył błędnej stawki podatku świadomie, czy też nie"

A co za tym idzie w tym przypadku należy odrzucić ofertę - błąd w obliczeniu ceny.

10

Dokładnie.

11

Zamawiający nie dał się przekonac, sprawa trafiła do KIO , Wyrok : Zamawiający musi ponownie  dokonac wyboru najkorzystniejszej oferty.  Dziękuję wszystkim za pomoc smile