1

Temat: kosztorys ofertowy

przetarg nieorganiczny, przedmiot plac zabaw
Załącznikiem do SIWZ był kosztorys ofertowy, wypełniony kosztorys  należało załączyć do oferty.
Wykonawcy  oczywiście kosztorysy złożyli. Problem w tym iż  różnią się od tego, który przy SIWZ zamieścił Zamawiający.
Różnice:
1. wykonawca wycenił wykonanie trawników dywanowych z siewem na gruncie- w kosztorysie Zamawiajacego brak takiego punktu
2. nawierzchnia bezpieczna ..... amortyzująca upadek dziecka z wysokości 1,5m - u zamawiającego  1,9m
3. usunięcie ziemi urodzajnej ....za pomocą spycharki- u zamawiającego ręcznie
4.  ustawienie obrzeży betonowych  na 55,8 m- u zamawiającego 54,8 m

nasze wątpliwości:
z pkt. 2 i 3 poprosić o wyjaśnienia, czy takie rzeczy w kosztorysie mogą być traktowane jako omyłki?
pkt 1 i 4 chyba kwalifikują do odrzucenia oferty.

Proszę o podpowiedź

2

Odp: kosztorys ofertowy

Jaki rodzaj wynagrodzenia, kosztorysowe?

3 (edytowany przez Olll 2013-10-09 11:14:40)

wg mnie raczej powinna zostać odrzucona na podstawie art. 89 ust 1 pkt 2 Pzp- treść oferty nie odpowiada treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia, tj. wykonawca zastosował inną podstawę do wyliczenia ceny i w związku z tym podstawy wyceny są nieporównywalne.
A tak o ile wynagrodzenie jest oczywiście kosztorysowe.

4

W projekcie umowy mam tak:
wynagrodzenie ryczałtowe.
wynagrodzenie obejmuje wszystkie koszty związane z realizacją robót objętych dokumentacją projektową w tym ryzyko wykonawcy z oszacowania wszelkich kosztów związanych z realizacją przedmiotu zamówienia, a także oddziaływania innych czynników mających lub mogących  mieć wpływ na  koszty.
Niedoszacowanie, pominięcie  oraz brak  rozpoznania rozpoznania zakresu przedmiotu umowy  nie może być podstawą do żądania zmiany wynagrodzenia ryczałtowego.

5

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4014

6

Warto wyjaśnić, a następnie ewentualnie poprawić w trybie art. 87.2.3

7

Moim zdaniem punkt 2 przesądza o niezgodności z SIWZ.

8

Jak bipi.

9

Cóż za kunktatorska opinia smile Chcecie odrzucić bez wzywania?

10

Czasami bywa tak że bez wezwania.

11

Marcel napisał/a:

Czasami bywa tak że bez wezwania.

To prawda czasami ... czy mam przez to rozumieć, że Twoim zdaniem również w takim przypadku jak ten?

12 (edytowany przez nina 2013-10-09 19:54:13)

Ja jednak jestem za Radasem. Nie zapominajcie, że jeszcze pewnie jest projekt a kosztorys ofertowy to pewnie ma charakter poglądowy w takim wypadku  nie ma większego znaczenia dla oświadczenia woli Wykonawcy. Wykonawca i tak ma stosować się do projektu.  No chyba, że ma charakter dokumentu rozliczeniowego (w co wątpię)  ale i tak można poprawić. Ja osobiście jeśli zachodzi pierwsza przesłanka to bym nic z tym nie robiła. A na pewno nie należy odrzucać oferty bo coś się nie podoba.

13

W tym wypadku tak sądzę.

14

O ile mi wiadomo przy wynagrodzeniu ryczałtowym Zamawiający nie ma prawa żądać  od wykonawców kosztorysu ofertowego, w związku z powyższym nie ma podstaw do odrzucenia oferty, a tym samym poprawienia omyłek w kosztorysie.

15

anka napisał/a:

O ile mi wiadomo przy wynagrodzeniu ryczałtowym Zamawiający nie ma prawa żądać  od wykonawców kosztorysu ofertowego

Czy aby na pewno?

16

kosztorys ofertowy nie wchodzi w zakres dokumentów określonych w art. 25 ust. 1 ustawy, a w szczególności nie jest dokumentem wymienionym w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 maja 2006 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawców, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane.
Podaj e-maila, a prześle artykuł z gazety prawnej dotyczący ww. problemu

17

To wiadomo że nie ma go w rozporządzeniu, dlatego też nie podlega uzupełnieniu, jednak jeżeli zamawiający wpisze że pełni on funkcję pomocniczą do wyceny oferty i zażąda z ofertą jego brak nie będzie stanowił/nie powinien stanowić przesłanki do odrzucenia oferty, ja natomiast nigdy kosztorysów nie żądam, jak już to od wybranego przed podpisaniem umowy wink

18

Tak jak Marcel wink

19

ja też przy wynagrodzeniu ryczałtowym żądam kosztorysu ofertowego przed podpisaniem umowy, bo po co żądać do oferty jak nie ma żadnych konsekwencji z tego tytułu. Wracając do zapytania pierwotnego agi- w jej przypadku nie odrzucałabym oferty, ani nie poprawiała omyłek znajdujących się  w załączonym  kosztorysie

20

Teraz zauważyłem, że Aga27 pyta o przetarg nieorganiczny, nie wiem czy odpowiedź pozostaje aktualna wink

21

Ja tam podtrzymuję swoją wypowiedź, aczkolwiek skłaniam się nieśmiale do stanowiska radasa, żeby jednak poprosic o wyjasnienia (ale nie jestem jeszcze do końca przekonany). Faktem jest, że przy wynagrodzeniu ryczałtowym Zamawiający, co do zasady, nie ma prawa wymagać do oferty kosztorysu ofertowego i jeśli nawet są błędy np. w obliczeniach, to nie ma prawa za to odrzucić. Z kolei przyjęte jest, że nawet jeśli jakiś dokument nie był wymagany albo jest jedynie dokumentem poglądowym, to Zamawiający ma prawo korzystać z informacji w nim zawartych - dlatego też jestem za odrzuceniem oferty zgodnie z 89.1.2 ale skłaniam się do wcześniejszego wezwania do złożenia wyjaśnień. Sytuacja komfortowa nie jest, bo co zrobić, jeśli w wyjaśnieniach Wykonawca napisze, że np. wysokość bezpieczna to 1,5 m? Czy jest to zmiana treści oferty?

22 (edytowany przez jarosław 2013-10-16 08:14:50)

Kosztorys ofertowy nie jest treścią oferty, stanowi element ustalenia ceny oferty. Wg mnie jeżeli są błędy w opisie kosztorysu nie stanowią one o niezgodności treści oferty z opisem przedmiotu zamówienia. Przypominam że mamy tu wynagrodzenie ryczałtowe

23

Niby nie jest, ale zauważ, że poniekąd wskazuje nam na zgodność oferowanych dostaw/usług/rb z wymaganiami zawartymi w SIWZ. Moim zdaniem nie stanowi na pewno elementu ustalenia ceny i dlatego przy błędach w kosztorysie nie można odrzucić oferty z 89.1.6

24

W Monitorze Zamówień Publicznych (lipiec/sierpień 2013 r. ) polemika w sprawie odrzucenia oferty za brak kosztorysu ofertowego przy wynagrodzeniu ryczałtowym.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, to dajcie znać...!

25

Ja jestem zainteresowany.