1

Temat: Zoc czy zam.do 14.000?

Mieliśmy umowę na sukcesywna dostawę tonerow zawartą na podstawie Zoc w 2012r., która obowiązywała do 31.07.2013r.
Po jej zakończeniu zamawialismy tonery stosując przepis 4.8 ustawy pzp. Robiliśmy tak z tego względu, że mamy centralnego zamawiajacego i czekaliśmy na zawarcie przez niego umowy na dostawe tonerow. Jednak do tego nie doszło i raczej do końca roku nie dojdzie.

Moje pytanie brzmi:
1. czy niezbędne dla nas tonery kupować na podst. 4.8 (szacunek liczony od 01.08.2013r. Do końca 2013r.= 44tys zl brutto.)
2.czy powinniśmy zsumowac wszystkie tonery z danego roku budzetowego i zorganizować kolejne Zoc? (szacunek liczony od 01.01.2013r. Do dnia 01.10.2013r. = 100zł brutto).

- od momentu zakonczenia umowy (31.07.2013r.) do dzisiaj dokonalismy zakupu tonerow w wysokosci 14 tys zł brutto + do końca roku wydamy jeszcze ok.30 tys.zl.

Nie wie  czy łączyć do szacunku wartość zamówionych tonerow czy będzie to nowe zamówienie???

2

Odp: Zoc czy zam.do 14.000?

Proszę o jakąś podpowiedź...

3

Skoro w roku ubiegłym było postępowanie z terminem wykonania do lipca, to nowe zamówienie do końca tego roku bez stosowania Pzp.

4

Czyli nie należy sumowac tych zamówień zrealizowanych od stycznia br z zamówieniami dokonanymi po zakończeniu umowy.
Przyznam sie, że tak mi sie wydawało ale znajoma z innej jednostki przeprowadziła ZOC, gdyż uwzględniła zamówienia zrealizowane w 2013 roku

5

Moim zdaniem nie ma potrzeby sumowania w tym wypadku.

6

Odświeżam sprawę bo rozwiązanie zaproponowane przez Marcela nie wydaje mi się do końca pewne.Nie podważam wiedzy Marcela ale zastanawiam się dlaczego wszystkie jednostki budżetowe, które dokonywały zamówienia na tonery od początku roku na podstawie umowy ramowej zawartej przez centralnego zamawiającego
w chwili obecnej robią PN lub ZOC, gdyż umowa ramowa się skończyła a oni dalej chcą zamawiać tonery. Nie szacują że nowe zamówienia (do końca roku) to nowe zamówienie w okresie od X do XII 2013r. a sumują wartość wydatków poniesionych z tytułu zakupionych tonerów z umowy ramowej + wartośc przyszłych zamówień?

7

Poczekajmy zatem na wypowiedź innych.

8

Jeżeli w chwili ustalania wartości pierwszego zamówienia byłeś w stanie przewidzieć, że teraz pojawi się konieczność udzielenia zamówienia  to powinno się przewidzieć zwiększone zużycie tonerów i  potrzebę zakupu dodatkowej ilości materiałów - ustalając wartość bieżącego zamówienia należałoby ją zsumować z pierwszym udzielonym zamówieniem.

9

Jednak zgadzam się z Marcelem. Przewidziałeś przecież, że będzie umowa ramowa ... ale jej nie było więc dla potrzeb do końca roku stosujesz czwórkę ...

10

W tym wypadku co piszesz Nero to taką ewentualność dało by się przewidzieć w nieskończoność, udzielam zamówienia na tonery wiem że będę musiał zamówić je również na rok nie tylko 2014 ale i 2015,2016..., nie tedy droga.

11

Moim zdaniem powinieneś zrobić teraz, bez czekania na koniec roku, ZOC bądź PN.

12

A do czasu rozstrzygnięcia 4.8

13

to się różnimy smile

14

No właśnie... bezpieczniej jest moim zdaniem zrobić przetarg ale z drugiej strony jeśli mam nie sumować zamówienia z zakończonego zamówienia to po co.
Czyli głosy sa podzielone?

15

Nie chodzi o zakończone postępowanie tylko o przyszłe.

Możesz skorzystać np. z art. 6a. Jeśli teraz miałbyś udzielić zamówienia z art. 4.8 to czemu nie udzielać go na tej podstawie co kwartał?

16

Ja nie chce robić zakupów raz na kwartał tylko sukcesywnie mniej wiecej .raz w miesiącu.
Teraz nie wiem już czy można zamówić materiały zgodnie z art 4.8 czy jednak organizować Pn

17

Jak jest w budżecie, jaka jest zarezerwowana kwota, bo przypuszczam że tylko do końca 2013r?

18 (edytowany przez jarosław 2013-10-17 20:49:51)

Wg mnie możesz udzielić zamówienia w procedurze do 14000 euro.
Po pierwsze kwota wydana na tonery w okresie do 31.07.13 nie może być przedmiotem szacunku w roku 2013 ponieważ mamy tu do czynienia z zamówieniem udzielonym. Zamawiający ujął tą kwotę do szacunku za okres 1.08.2012 - 31.07.2013 r. Dwa razy nie można szacować tych samych pieniędzy. W takiej sytuacji pozostała kwota którą dysponujesz w ramach budżetu 2013 r. nie przekracza wartości 14 tys. Należy pamiętać o tym że dokonując szacunku robimy do dla zamówienia publicznego, a to jak wiemy z definicji art 2.13 to umowy. Jedyna planowana umowa w 2013 r to ta na II połowę roku i w kwocie zabezpieczonej na zakupy które muszą wystarczyć do grudnia (czy tam do którego m-ca sobie życzycie) i tak należy szacować wartość tego zamówienia.

Było po pierwsze ale po drugie już nie będzie wink

19

...a po drugie, to tak jak jarosław tongue

20

Jak Jarosław.

21

tak też myślałem ... Nie bądźmy bardziej gorliwi niż potrzeba.

22

Ok, dziękuję za opinię.
Zdziwią się moi znajomi z innych jednostek kiedy zrobimy inaczej niż oni smile