1

Temat: Sprawozdanie z zamówień do 14 tys eur

Witam, czy macie jakieś wobrażenie o tym jak bedzie wyglądało takioe Sprawozdanie?
Czy trzeba będzie wykazać każdy dokonany zakup? Jestem od niedawna w tej branzy i troche się tego obawiam, proszę o pomocne porady

2

Odp: Sprawozdanie z zamówień do 14 tys eur

Tak, na pewno każdy. Trochę się boję bo kupuję na pracodawcę dużo  i często gumy do żucia, ale zgubiłem faktury. Nie wiem jak zrobię sprawozdanie.

Moja rada - jeśli jesteś nowy w branży to skup się na obowiązujących przepisach, procedurach i problemach. Będą nowe to się będziesz martwił.

3

projekt już jest - jest tabela jak będzie wyglądało sprawozdanie do 14.000 euro i co należy wpisać wink

4

a gdzie można znależć taki projekt? I dzięki za rady nawet te lekko kąśliwe ;P

5

http://www.noweprzetargi.pl/index.php?mod=page&kat=1&id=4870

6

Też wymyślili, jak by człowiek nie maił co robić!

7

Dbają o to byśmy osiwieli przez te ZP wink

8

Ja raczej prędzej wyłysieje smile

9

raczej też nie wszystko należy wpisywać, są wydatki w oparciu o inne przepisy np. gospodarka nieruchomościami a te nie idą do sprawozdania

10

cała sztuka będzie polegać na tym, żeby wiedzieć co wpisać a co nie.
z drugiej strony to przecież jak mam np. tysiąc faktur w danym roku, zliczę ich kwoty netto i wpiszę całkowitą kwotę, to przecież nikt mi głowy nie urwie, że np. nie dodałem jednej faktury
za np. 30 zł.

a jaki będzie popłoch wśród podmiotów, które do tej pory wszystko kupowały poza Pzp. muszą założyć konto, zrobić sprawozdanie. ciekawe czy system UZP da radę i się nie zawiesi?

11

szad napisał/a:

nikt mi głowy nie urwie, że np. nie dodałem jednej faktury
za np. 30 zł.

Co Ty taki pewny? big_smile

12 (edytowany przez covec 2013-10-18 08:23:40)

szad napisał/a:

nikt mi głowy nie urwie, że np. nie dodałem jednej faktury
za np. 30 zł.

wiesz, jak dojdą że pominięto 30 zł, to jest pytanie co jeszcze pominięto? smile

13

to nie sobie zlicza te kwoty, niech sobie weźmie te tysiące faktur i je ogląda jak mu się chce.

14

obstawiam, że jak kontrolujący dostanie stos makulatury to mu sie odechce dociekania co ujęto a co nie smile No chyba, że jakiś fanatyk

15

Wiecie, rozumiecie smile nie jestem do końca przekonany że będzie to fikcja. Księgowość też coś tam ewidencjonuje prawda? Cel tego przepisu to raczej statystyka, ale to nadal jest przepis.

16

U mnie księgowość to czasem nie wiem od czego jest. sam z koleżanką muszę każdą fakturę w Excela sobie wpisać. od księgowości to mogę się jedynie dowiedzieć, kiedy faktura została zapłacona. i tyle.

17

Pilnujesz kwot z umowy czy jest inny cel excelowania faktur?

18

sprawozdanie ma na celu aby Prezes UZP poznał ile i jaka część kasy przepływa poza postępowaniami. To zapewne będzie miało oddźwię w obiorze wysokości progów

19

Cbud- co wypadałoby zrobić przed wprowadzaniem jakichkolwiek progów.

20

a skąd wiesz ile razy progi będą zmieniane smile

21

psz napisał/a:

Cbud- co wypadałoby zrobić przed wprowadzaniem jakichkolwiek progów.

Widzisz psz, nie każdy, żeby nie powiedzieć nikt myśli tak jak Ty. Ktoś na kogoś miał wpływ i stąd podniesienie progu istotności. To nic, że po pierwszym sprawozdaniu prezesowi UZP ręce opadną bo dowie się całej prawdy smile i chętnie obniżyłby ten próg do góra 20 000,00 euro...

22

Mi chodzi o czas przeszły, tak gdzieś 10 lat. W końcu ta ustawa jest z 2004 r.

Covec- istotnie to jest zabawne, że teraz zmieniają próg i dopiero zaczynają monitoring wartości zamówień.

23

Zwłaszcza, że pierwszy projekt Prezesa był właśnie na 20.000 Ojro tylko pod wpływem różnych środowisk podniósł do 30.000 Ojro. Jak dla mnie 20.000 Ojro jest wystarczającym progiem.

24

E tam, 6000 było dobre wink

25

psz napisał/a:

Pilnujesz kwot z umowy czy jest inny cel excelowania faktur?

cel jest teki, żeby na bieżąco wiedzieć ile zostało do magicznego progu.
mimo, że np. na biurowe mamy w budżecie mniej niż 14.000 to pilnuję, żeby nie przekroczyć tej kwoty, bo w  ciągu roku jak się niektórzy rozbujają z zakupami, to różnie to może być.