1

Temat: Zamówienia uzupełniające

Chciałabym poznać Wasze opinie czy można wykonać przepięcia budynków mieszkalnych do nowej sieci wodociągowej udzielając zamówień uzupełniających?
Wiadomo,
mieszkańcy występują z wnioskami. Zamówienia przewidziane w ogłoszenie itd, projekt zawierał przypięcia (w innym zakresie)

Szczególnie interesuje mnie opinia w kontekście kontroli UZP zaprezentowanej w Poradniku
beneficjenta Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko" Przykład 11 -zamówienie udzielone w trybie z wolnej ręki ? zamówienie uzupełniające
Kontrola podkreśliła, że aby określone zamówienie na roboty budowlane mogło zostać uznane za zamówienie uzupełniające musi ono polegać na powtórzeniu tego samego rodzaju robót, co
roboty objęte zamówieniem podstawowym. Robotami uzupełniającymi nie są zatem takie
roboty, których wykonania zamawiający nie planował na etapie udzielenia Zamówienia
podstawowego i których konieczność wykonania pojawiła się po zawarciu umowy w sprawie
Zamówienia podstawowego.
Za roboty uzupełniające nie mogą być więc uznane roboty obejmujące przepięcie budynków
mieszkalnych do nowego wodociągu, które ? jak wskazano w protokole konieczności ? ?nie
zostały ujęte w dokumentacji technicznej?.

2

Odp: Zamówienia uzupełniające

jak dla mnie  skoro te roboty ?nie zostały ujęte w dokumentacji technicznej?, a uzupełniające "polegają na powtórzeniu tego samego rodzaju robót, co roboty objęte zamówieniem podstawowym" to to o czym piszesz nie są to roboty uzupełniające. co innego gdybyś zawarła te przepięcia w projekcie i np. zgłosili się dodatkowi chętni - to dla mnie te dodatkowe przepięcia byłby robotami uzupełniającymi.
nawet nie wiem czy można to ująć za roboty dodatkowe bo to należałoby ocenić od strony technicznej.

3

Ale Zamawiający wiedział doskonale i przewidywał, że nastąpią wnioski mieszkańców o przypięcia. Projekt zawierał przypięcia ale w innym zakresie, (na etapie projektu były już wnioski mieszkańców).
Zamawiający przewidział zamówienia uzupełniające, ponieważ zdawał sobie sprawę, że inni mieszkańcy też będą wnosić o przypięcia...

4

jeśli przewidziane w postępowaniu uzupełniające i były wskazane te same w projekcie to jak najbardziej mogą być uzupełniającymi.

5

zgadzam się z cbud wink

6

Dziękuję za odpowiedzi i życzę spokojnego weekendu.