1

Temat: brak kontaktu z wykonawcą

Witam,
mam taki problem.
1. Wykonawca poinformowany o wyborze oferty - zwrotnie przesłał potwierdzenie otrzymania zawiadomienia.
2. Wysłane zaproszenie do podpisania umowy - nie stawił się; od tej pory nie ma z nim kontaktu. Kiedy wreszcie udało mi się dodzwonić do jakiegoś pracownika z jego firmy dowiedziałam się że szef jest w szpitalu i on nic nie wie o żadnym przetargu. Ponowne próby kontaktu spełzły na niczym - nie odbiera telefonu, faksy przechodzą ok (ale podejrzewam że z automatu) więc mam potwierdzenia, że pisma dochodzą. W międzyczasie maile ponaglające.
3. W związku z tym, że nie określił się jednoznacznie że nie wyraża ochoty zawarcia umowy nie mogę za bardzo nic zrobić, a wadium nie było. Aha i zabezpieczenia też nie wpłacił.
4. Wysłane ponowne zaproszenie. Nadal brak kontaktu.
5. Kończy mi się termin związania ofertą, bo poniżej kwot, więc tylko 30 dni. Wysłane pisma o przedłużeniu terminu związania i wszyscy się zgodzili, a od niego znów brak jakiejkolwiek odpowiedzi.
Pytanie:
1. Czy mogę (bez oświadczenia o braku zgody na zawarcie umowy) wybrać kolejnego wykonawce z 94.3?
2. Czy wykluczam zgodnie z 24.2.2 (bez jednoznacznego oświadczenia o braku zgody na przedłużenie terminu związania ofertą) pomimo że to już po wyborze najkorzystniejszej oferty?
Proszę pomóżcie, co robić??

2

Odp: brak kontaktu z wykonawcą

1. potraktował bym jako uchylanie się od podpisania umowy, ile można czekać.
2. skoro nie wyrazili zgody wykluczasz.

3

Zgodnie z art. 94 ust. 3
"3. Jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana, uchyla się od zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego lub nie wnosi wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, zamawiający może wybrać ofertę najkorzystniejszą
spośród pozostałych ofert bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny, chyba że zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania, o których mowa w art. 93 ust. 1.

4

Dziękuję za podpowiedzi. Wykonawcę, z którym urwał się kontakt wykluczę z 24.2.2 i wybiorę kolejnego z listy z 94.3.

5

Na tym etapie nikogo już nie wykluczasz, korzystasz tylko z art. 93 ust. 3

6

Jest po wyborze, nie ma kogo wykluczać, wybierasz kolejnego z listy, to uprawnienie nie obowiązek.

7

Ok. Jasne. Dziękuję.