1

Temat: wykaz urządzeń technicznych przy dostawach

witam
ja rozumiem, że przy dostawach mogę żądać tylko wykazu urządzeń technicznych bez podstawy do dysponowania.

zamawiam pierwszy raz olej napędowy z dostawą do zbiornika, który będzie na terenie naszego zakładu. chce postawić warunek, że wykonawca ma wykazać dysponowanie odpowiednim pojazdem do przewozu oleju napędowego (to tak w skrócie), jest to typowa dostawa więc z rozporządzenia korzystam z par. 1.1.5). Tam jednak nie ma mowy o informacji o podstawie dysponowania. dlatego wnioskuję, że żądam tylko wykazu?

2 (edytowany przez covec 2013-10-22 11:05:46)

Odp: wykaz urządzeń technicznych przy dostawach

art. 26 ust. 2b, jeżeli wykonawca wykona dostawę z udziałem potencjału podwykonawcy to musi przedstawić podstawę dysponowania. Rozporządzeniu faktycznie w przypadku dostaw nic nie mówi o podstawie dysponowania, ale 26.2b mówi o wykonaniu zamówienia, czyli również dostawach.

3

no ja to rozumiem, ale to nie koliduje trochę z rozporządzeniem określającym rodzaje dokumentów jakich może żądać zamawiający? skoro nie ma tego w rozporządzeniu to mogę tego żądać przy składaniu ofert?

4

Stawiasz warunki udziału  w postępowaniu tj. m. in. ma dysponować  samochodem "beczką". Możesz zażądać opisu (charakterystyki) tego samochodu. Samochód ten może być wykonawcy lub być w jego dyspozycji (udostępnienie). Jeżeli będzie udostępniany, to zgodnie z 26.2b powinnaś domagać zobowiązania.
Jeśli chodzi dok. których nie ma w rozporządzeniu a są w ustawie, to jest ich więcej.

5

Samego wykazu urządzeń w przypadku dostaw żądać nie możesz, masz prawo wpisać w SIWZ np. w informacji dodatkowej że dostawa ma odbywać się pojazdem X zgodnie z wymogami Y jeżeli odrębne przepisy tego wymagają.

6

nie czuję tego tematu .....dlatego zawrę w umowie zapis, że dostawa ma odbywać się pojazdem dopuszczonym do ruchu po drogach publicznych i przeznaczonym do przewozu oleju napędowego zgodnie z obowiązującym prawem.
do tego dodam rodzaj podłączenia i licznik na wylewce i tyle.
dzięki

7

Można i tak.