1

Temat: oferty częściowe

Witam
Temat może trochę oklepany ale nie wiem co mam zrobić. Mam postępowanie, w którym kwota przeznaczona na sfinansowanie zamówienia wynosi 100 000,00. Zamówienie składa się z 3 części, w tym:
1. kwota przeznaczona: 35 000 - cena najorzystniejszej oferty 37 000
2. kwota przeznaczona 30 000 - brak ofert
3. kwota przeznaczona: 35 000 - cena najorzystniejszej oferty 34 000

Unieważniam w części 2 bo wiadomo, a co z resztą. Na część 2 na kolejne postępowanie zostaje mi jakby 29 000 i możliwe jest, że wykonawca zaproponuje nam nawet mniej. Boję się tylko, że może być inaczej bo cena naj będzie wyższa, a musimy dokonać tych zakupów jeszcze w tym roku.
Zaznaczam, że w tym przypadku wyrok arbitrów UZP/ZO/0-733/05 mi jakoś nie pomaga.

z góry dzięki za jakieś pomysły

2

Odp: oferty częściowe

Część 3 jest bezdyskusyjna - zawierasz umowe
Cześć 1 przesuwasz 2 tys - zawierasz umowe
Cześć 2 - nie przekracza 14 tys euro - zawierasz umowe poza ustawą

3

a ja tak mogę, skoro w tej części toczyło się już postępowanie i mam to w planie zamówień publicznych na rok?

4

Tytuł mówi o ofertach częściowych wiec odpowiadam na temat, mówimy o jednym postępowaniu z dopuszczeniem ofert częściowych czy o zamówieniu udzielanym w częściach gdzie każda część jest przedmiotem osobnego postępowania (przetargu)?

5

jedno postępowanie z dopuszczenim ofert częściowych

6

To odpowiedź masz powyżej, jeżeli dopuszczasz składanie ofert częściowych i nie uda sie rozstrzygnąć wszystkich części to wartość szacunkową stanowią w ewentualnym kolejnym postępowaniu ustalasz tylko w zakresie tych nierozstrzygniętych części - pozsotałe nie wchodzą do szacunku bo są rozstrzygnięte (zawarto umowy). W Twoim pryzpadku masz 1 taką część - jej wartość szacunkowa nie przekracza 14 tys euro wiec nie stosujesz do niej ustawy.

7

no i dobrze, połowa papierów mniej :-)

dzięki

8 (edytowany przez pipi67 2007-10-12 09:26:17)

Nie wiem może się mylę ale wartość szacunkowa zamówienia (ustalona m.innymi by stwierdzić czy stosować ustawę) jest to wartość wszystkich zamówień tego samego rodzaju jakie mają być przeprowadzone w danym roku kalendarzowym. Myślę że powinnaś powtórzyć przetarg tylko na część 2. Oczywiście możesz skorzystać z innego trybu np. negocjacje.

9

Myśle że nie ma takiego obowiązku

10

Moim zdaniem pipek ma rację.
Z czego Marko to wynika?

11

no dobra to może jakiś wyrok, tylko nie ten o którym pisałam, ja też nacztałam się różnych rzeczy i nie jest to wszystko jednoznaczne, tak jak teraz mam pierwszy raz

12

Ok nie wiem czy jest sens ale jeden raz spróbuje...
Art. 32 ust. 4 wyróżnia 2 sytuacje: jedna dotyczy udzielania zamówienia w częściach a druga 1 postępowania z dopuszczeniem ofert częściowych. W obu przypadkach wartością zamówienia jest łączna wartość części ale:
jeżeli udzielam zamówienia w częsciach (bo np tak mi wygodnie) i kupuje komputery "na raty" w harmonogramie
- w lutym 40 komputerów
- w sierpniu 30 komputerów
- w listopadzie 5 komputerów
to w każdym przypadku do zakupu bede robił przetarg dla sumy całości zamówienia czyli dla 75 komputerów i nawet jeśli dla tych 5 musze zrobić unijny przetarg to trudno - nie ma zmiłuj.
Inna jest natomiast sytuacja kiedy oszacowałem te komputerki i postanowiłem je kupić za jednym razem ale dopuszczam składanie ofert częściowych na:
- jednostki
- notebooki
- monitory
- drukarki
W tym przetargu udało mi sie rozstrzygnąc 3 części, nie wyszły mi drukarki. Wartość szacunkowa drukarek to 5 tys euro wobec czego moge je kupić poza ustawą albowiem one wyłącznie stanowią wartość szacunkową - pozostałe rozstrzygnąłem a nie udzielam zamówienia w częściach bo zakup jest jednorazowy w ciągu roku.
Jeśli ktoś dalej nie czuje sie przekonany trudno... nie walcze z wiatrakami. Mam gdzieś opinie UZP -> Agaj jeśłi potrzebujesz to poszukam

13

Ja też robie tak jak Marko. smile

14

popieram Jacka i pipi - niestety nie poprę mojego zdania wyrokiem (nie kolekcjonuję)

15

danaug napisał/a:

nie poprę mojego zdania wyrokiem (nie kolekcjonuję)

A czasami warto...

16

byłabym bardzo wdzięczna za jakieś wyroki, tym bardziej że są podzielone opinie

aga

17

Czy to znaczy że masz coś na poparcie Twojego zdania - chętnie bym skorzystała (nie twierdzę że nie warto!)

18

Mam ustawe big_smile i opinie też mam - pisałem wcześniej - poszukam

19

Wszystkie wymienone urządzenia są w jednej grupie. Szacowanie wartości zamówienia dotyczy wszystkich tych urządzeń łącznie. Dzielenie na części może spotkać się z zarzutem pominięcia ustawy. W ten sposób można dzielić dalej: drukarki jednostanowiskowe i wielostanowiskowe, urządzenia wielofunkcyjne, monitory zwykłe i LCD itd.

20 (edytowany przez Marko 2007-10-12 09:58:26)

O jakiej grupie Ty piszesz?? Bo mam nadzieje że nie o CPV...

Widze, że nie zrozumiałeś tego co napisałem, trudno... Gdzie ja tam o dzieleniu napisałem to tylko Ty wiesz...

21

A jeszcze jedno - dlaczego to ja (i Piotrek) mam sie tłumaczyć że mam racje a nie Ci co uważają inaczej? tongue Może Państwo sie wykażą? wink

22

Jeżeli zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych albo udzielania zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania, wartością zamówienia jest łączna wartość poszczególnych części zamówienia. art 32 ust. 4 PZP.
Odnośnie grup są to grupy które ustala zamawiający w celu wykonania przetargu i oszacowania wartości.

23

pipi67 napisał/a:

Jeżeli zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych albo udzielania zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania, wartością zamówienia jest łączna wartość poszczególnych części zamówienia. art 32 ust. 4 PZP.

No i? Czy ja napisałem inaczej?

24

Marko, a gdybyś zrobił cztery przetargi na każde z tych urządzeń osobno, to dla drukarek i np. nootebook-ów nie stosowałbyś ustawy bo są poniżej 14 tys.(każdy).

25

Przeczytaj jeszcze raz spokojnie i z uwagą mój post z 11:42:35. Twoje pytanie świadczy o tym, że tego nie zrobiłeś...