Temat: Rażąco niska cena - podstawa odrzucenia
Witam.
W wezwany do złożenia wyjaśnień co do elementów mających wpływ na cenę, ze wskazaniem minimalnego zakresu wyjaśnień.
W wyjaśnia bardzo ogólnikowo, że w podobnej cenie zrobił już podobne usługi, że taniej bo ma blisko, i że w ogóle inne oferty i wartość szacunkowa są za wysokie a jego jest dobra.
Ofertę odrzucam bez dwóch zdań, chcę wesprzeć się wyrokami i mam takie fragmenty:
1. Wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 9 kwietnia 2010 r.:
" Wyjaśnienia powinny być jak najbardziej szczegółowe i winny zawierać wszystkie aspekty mające wpływ na cenę, tak aby nie pozostawiały wątpliwości co do prawidłowego jej wyliczenia, a jednocześnie nie mogą opierać się na samych oświadczeniach wykonawcy, gdyż art. 90 ust 3 ustawy Pzp mówi o dowodach na ich potwierdzenie.? (sygn. akt IV Ca 1299/09)
2. Wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z 5 stycznia 2007r.:
"Dla zakwalifikowania oferty do dalszego postępowania nie jest wystarczające złożenie jakichkolwiek wyjaśnień, lecz wyjaśnień odpowiednio umotywowanych, przekonujących,
że zaproponowana oferta nie zawiera Rażąco niskiej ceny." (sygn. akt V Ca 2214/06).
podstawa to wg mnie art. 90.3 w zw. z art. 89.1.4
ale trafiłem na taki wyrok
3. Wyrok Kio z 20 maja 2010:
"W konsekwencji, oferta wykonawcy który nie złożył wyjaśnień, bądź złożył wyjaśnienia niewystarczające, powinna podlegać odrzuceniu, lecz nie w związku z konstatacją, że cena jest Rażąco niska, ale na podstawie domniemania, wynikającego ze złożenia niedostatecznych wyjaśnień. Zakres informacji podanych w wyjaśnieniach, w gruncie rzeczy lakoniczny, ogólnikowy i pozbawiony konkretnych danych nie może przekonać Zamawiającego, że podana cena nie jest Rażąco niska, przeciwnie, utwierdza go w podejrzeniu, iż cena, wobec znaczącej różnicy od innych oferowanych cen ofertowych, jest ceną Rażąco niską"
I teraz czy ogólnikowe wyjaśnienia W mam zakwalifikować tylko jako brak wyjaśnień czyli tylko art. 90.3 , czy też że W nie dowiódł, że cena nie jest Rażąco niska, więc uznaję, że jest Rażąco niska ?
Mam takie zdanie wpisane w uzasadnieniu:
Z analizy złożonych wyjaśnień wynika, że Wykonawca nie złożył wyjaśnień, które pozwoliłyby Zamawiającemu uznać, że zaproponowana oferta nie zawiera Rażąco niskiej ceny.
Co radzicie? (może jeszcze jakiś fajny fragment wyroku)