1

Temat: istotne postanowienia umowy-zmiany umowy

Witam
czy mogą byc rozpisane w siwz w istotnych dla stron postanowieniach, które zostaną wprowadzone do tresci umowy(umowe rpzygotuje Wykonawca) takie zapisy:
przetarg na kredyt konsolidacyjny

Zmiany do umowy dla zachowania swej ważności będą wymagały formy pisemnej w postaci aneksu podpisanego przez obie strony i mogą nastąpić w sytuacji:
       a) rezygnacji z części kredytu,
       b) zmiany spłaty rat kapitałowych w zakresie kwot i terminów,
       c) wcześniejszej spłaty kredytu,
       d) prolongaty w spłacie kredytu.
       e) zmniejszenia marży (pod warunkiem uzyskania pozytywnej decyzji Wykonawcy)

zastanawia mnie pkt e- z siwz wynika ze marża to stały składnik przez caly okres kredytowania

2 (edytowany przez Marta 2013-10-25 11:03:00)

Odp: istotne postanowienia umowy-zmiany umowy

moze tresc pkt e zamienic na:
inne zmiany korzystne dla Zamawiającego

ktoś pomoże?

3

Marża jest raczej stała i ja nigdy nie pisałem o jej zmianach, natomiast jeżeli chodzi o proponowany drugi zapis to jest to za bardzo ogólnikowo- "inne korzystne", czyli jakie?, jakoś tego nie widzę.

4

wiem ze marza jest stala, ale zaciagajac zobowiazanie dlugoterminowe  i nie dając tego zapisu przekreślamy jakąkolowiek szanse na zmniejszenie marzy

5

Może należało by bardziej dopracować przepis kiedy marża może ulec zmniejszeniu np.
Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany marży banku jedynie poprzez jej obniżenie na wniosek Zamawiającego do poziomu oprocentowania oferowanego dla nowych kredytów udzielanych jednostkom samorządu terytorialnego, w przypadku, gdy dojdzie u Wykonawcy do zmiany oprocentowania dla tych kredytów itp smile

6

no tak ale tak czy siak musi byc zgoda banku wiec nie wiem czy sie tak rozpisywac skoro
i tak bedzie to tylko dobra  wola banku...

7

Jak uważacie.

8 (edytowany przez Marta 2013-10-25 13:00:02)

ale możemy?

9

Oczywiście.

10

Możecie.

11

i zapisy siwz nie będą sprzeczne z istotnymi  postanowienia umowy?

12

Nie.