1

Temat: Zamówienie uzupełniające

Witam,
Przewidując Zamówienie uzupełniające w ogłoszeniu  potrzebne jest oprócz informacji procentowej uszczegółowienie zakresu i opisu zamówień uzupełniających ? Organ nadzorujący mnie zarzucił, że powinno zamieścić się uzasadnienie zastosowania zamówień uzupełniających.
proszę o waszą opinię

2

Odp: Zamówienie uzupełniające

A co miałaś zapisane w ogłoszeniu i siwz - zamawiający przewiduje zamówienia uzupełniające ....

3

Zamawiający dopuszcza możliwość dokonywania zamówień uzupełniających,
o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Prawo zamówień publicznych,
w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego dotychczasowemu wykonawcy usług. Zamówienia uzupełniające stanowić mogą nie więcej niż 50% wartości  zamówienia podstawowego i polegają na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówień.

4 (edytowany przez eva 2013-10-20 13:01:33)

Dla mnie jest OK. Ja mam podobnie i żadna kontrola do tej pory i się nie przyczepiła (przy niektórych bardziej uściślam ...)

Moim zdaniem twój zapis jest poprawny - jak zamawiajacy pisze, że zamówienia tego samego rodzaju to wiadomo że chodzi o zakres ujęty w SIWZ itd.

Wiadomo można uściślić zakres zamówień uzupełniających wink

5

Na etapie opracowania siwz na usługę ochrony osób i mienia braliśmy pod uwagę to, że będzie odbierany nowy budynek, gdzie prawdopodobnie trzeba by było postawić patrol, ale nie mieliśmy pewności czy dojdzie do odbioru tego budynku, gdyż to nie od nas to zależało. Ideą zamówień uzupełniających jest ich przewidywalność ale nie określanie warunków ich zastosowania przecież. Gdyby przyjąć ten tok rozumowania to pozbawiam się ich zastosowania  chociaż je przewidziałam.

6

A jaki zakres obejmował przetarg, SIWZ ?

7

Wystarczy zakres %, nic nie trzeba więcej opisywać, niech kontrola wskaże przepis gdzie trzeba opisywać "coś" więcej.

8

Dokładnie jak Marcel nie ma podstaw do opisywania w inny sposób to jedynie zależy od Zamawiacza.

9

marlena78 napisał/a:

Organ nadzorujący mnie zarzucił, że powinno zamieścić się uzasadnienie zastosowania zamówień uzupełniających.
proszę o waszą opinię

Moim skromnym zdaniem, kontrolującym pomyliło się 67.1.6 z np. 67.1.5 i 67.1.7., gdzie w treści punktów wyraźnie czytamy, że muszą wystąpić określone okoliczności, które zawsze kontrolujący  może próbować podważyć smile.

10

Witam,
też jestem tego zdania, szkoda słów po prostu no ale jak kontrolujący jest na etapie wiedzy takim jakim jest to co zrobić,

11

To ja włożę kij w mrowisko smile
Art 36.2.3 mówi o informacji o przewidywanych zamówieniach uzupełniających jeżeli zamawiający przewiduje udzielenie takich zamówień.
To jakie zamówienie przewiduje zamawiający?
Wie że będzie coś robił czy tylko sobie tak pisze na wszelki wypadek?
Co wykonawca ma sądzić czytając informację w SIWZ o zamówieniu uzupełniającym? Będzie to zamówienie czy nie będzie?
Skoro zamawiający przewiduje takie zamówienie to może powinien wiedzieć co przewiduje w jakim zakresie i gdzieś to opisać?

12

a ja się nie zgadzam z wypowiedzią Jarosława ustawodawca dał taką możliwość !! Wykonawcę na etapie czytania ogłoszenia czy zamiaru złożenia oferty guzik obchodzą zam. uzupełniające mogą wystąpić ale wcale nie muszą . Nawet gdy zamawiający ma fundusze to na pewno nie zleci zam. uzupełniającego DELIKATNIE MÓWIĄC "TAKIEMU SOBIE WYKONAWCY" ja bym nie zleciła
a nadgorliwość gorsza niż .................

13

Dokładnie jak koleżanka wyżej.

14

A ja popieram jarosława - zresztą Prezes UZP uważa podobnie wink aczkolwiek biorąc pod uwagę postanowienia Dyrektywy możnaby sądzić, że należy wskazać jedynie "możliwość zastosowania procedur".

15

bipi napisał/a:

aczkolwiek biorąc pod uwagę postanowienia Dyrektywy możnaby sądzić, że należy wskazać jedynie "możliwość zastosowania procedur".

I tego się trzymajmy smile

16

jarosław napisał/a:

To ja włożę kij w mrowisko smile
Art 36.2.3 mówi o informacji o przewidywanych zamówieniach uzupełniających jeżeli zamawiający przewiduje udzielenie takich zamówień.
To jakie zamówienie przewiduje zamawiający?

"polegających na powtórzeniu tego samego rodzaju zamówień,....a zamówienie uzupełniające było przewidziane w ogłoszeniu o zamówieniu .... i jest zgodne z przedmiotem zamówienia podstawowego"
O ile mógłbym się zgodzić w przypadku skomplikowanych zamówień na rb, o tyle na usługę ochrony osób i mienia już nie.

17

Ależ Marlena ma bardzo dobre uzasadnienie zastosowania tego przepisu (#5). Tyle że kontrolujący dowie się o nim w trybie składanych wyjaśnień przez zamawiającego. Jakby to było pięknie gdyby takie uzasadnienie znalazł np w formie notatki sporządzonej przez zamawiającego i dołączonej do dokumentacji przetargu. Wtedy miałby pewność że zamówienie uzupełniające nie jest jedynie elementem dodatkowej gratyfikacji lepszego/naszego! wykonawcy a wynikiem autentycznych potrzeb zamawiającego.
Teraz kontroler szukać musi drugiego dna. smile

18

jarosław napisał/a:

AJakby to było pięknie gdyby takie uzasadnienie znalazł np w formie notatki sporządzonej przez zamawiającego i dołączonej do dokumentacji przetargu.

A to jak najbardziej popieram Jarosław.

19

jarosław napisał/a:

Ależ Marlena ma bardzo dobre uzasadnienie zastosowania tego przepisu (#5). Tyle że kontrolujący dowie się o nim w trybie składanych wyjaśnień przez zamawiającego. Jakby to było pięknie gdyby takie uzasadnienie znalazł np w formie notatki sporządzonej przez zamawiającego i dołączonej do dokumentacji przetargu. Wtedy miałby pewność że zamówienie uzupełniające nie jest jedynie elementem dodatkowej gratyfikacji lepszego/naszego! wykonawcy a wynikiem autentycznych potrzeb zamawiającego.
Teraz kontroler szukać musi drugiego dna. smile

Jakiego dna? i nic nie musi

20

marlena78 napisał/a:

Witam,
Przewidując zamówienie uzupełniające w ogłoszeniu  potrzebne jest oprócz informacji procentowej uszczegółowienie zakresu i opisu zamówień uzupełniających ? Organ nadzorujący mnie zarzucił, że powinno zamieścić się uzasadnienie zastosowania zamówień uzupełniających.
proszę o waszą opinię

nie przejmuj się udzielisz odpowiedzi i wyjaśnień widocznie nie mogli niczego znaleźć i się przepraszam za słowo "czepili" w ciągu trzech lat może się wiele zdarzyć

21

szczególnie jeżeli pracujesz w budżetówce

22

zamówienie uzupełniające jest zamówieniem niepewnym na etapie udzielenia zamówienia podstawowego więc trudno jest w danym momencie określić warunki zastosowania wykonania zamówienia uzupełniającego. Zamówienie uzupełniające jednakże charakteryzuje się przewidywalnością, tzn. moim zdaniem (przewidzenie w ogłoszeniu o zamówieniu możliwości udzielenia takiego zamówienia).
Oznacza to, że na podstawie ogłoszenia o zamówieniu podstawowym wykonawca ma uzyskać wiedzę, że w ciągu najbliższych 3 lat zamawiający może udzieli mu zamówienia tego samego rodzaju, którego wartość szacunkowa nie przekroczy 50% zamówienia podstawowego. Ubiegając się o zamówienie podstawowe wykonawca musi liczyć się z tym, że uzyskując zamówienie podstawowe może być wezwany do negocjacji i zawarcia umowy na zamówienie uzupełniające w terminie lub na warunkach dla siebie niedogodnych. Ustawodawca nie zobowiązał zamawiającego do określania takich warunków.

23

marlena78 napisał/a:

Ubiegając się o zamówienie podstawowe wykonawca musi liczyć się z tym, że uzyskując zamówienie podstawowe może być wezwany do negocjacji i zawarcia umowy na zamówienie uzupełniające w terminie lub na warunkach dla siebie niedogodnych.

Jeśli Wykonawca nie zechce zawrzeć niekorzystnej umowy w zamowieniu uzupełniającym, to wcale nie musi tego robić - i nie ma żadnej siły (no, prawie żadnej), żeby Zamawiacz go do tego przymusił.

24

marlena78 napisał/a:

zamówienie uzupełniające jest zamówieniem niepewnym na etapie udzielenia zamówienia podstawowego więc trudno jest w danym momencie określić warunki zastosowania wykonania zamówienia uzupełniającego. Zamówienie uzupełniające jednakże charakteryzuje się przewidywalnością, tzn. moim zdaniem (przewidzenie w ogłoszeniu o zamówieniu możliwości udzielenia takiego zamówienia).
Oznacza to, że na podstawie ogłoszenia o zamówieniu podstawowym wykonawca ma uzyskać wiedzę, że w ciągu najbliższych 3 lat zamawiający może udzieli mu zamówienia tego samego rodzaju, którego wartość szacunkowa nie przekroczy 50% zamówienia podstawowego. Ubiegając się o zamówienie podstawowe wykonawca musi liczyć się z tym, że uzyskując zamówienie podstawowe może być wezwany do negocjacji i zawarcia umowy na zamówienie uzupełniające w terminie lub na warunkach dla siebie niedogodnych. Ustawodawca nie zobowiązał zamawiającego do określania takich warunków.

nie musi się liczyć 1. zu to przywilej zamawiającego 2. zu to żaden obowiązek dla wyk.
a jak będzie chciał ją zawrzeć to tylko na warunkach dogodnych dla siebie po negocjacjach

25

jarosław napisał/a:

Co wykonawca ma sądzić czytając informację w SIWZ o zamówieniu uzupełniającym? Będzie to zamówienie czy nie będzie? Skoro zamawiający przewiduje takie zamówienie to może powinien wiedzieć co przewiduje w jakim zakresie i gdzieś to opisać?

Po co?, Po co?, Po co?

Zapis w ogłoszeniu o możliwości udzielenia zamówienia uzupełniającego dla zamówienia podstawowego nie daje wykonawcy, na rzecz którego udzielono zamówienia podstawowego, roszczenia o udzielenie także zamówienia uzupełniającego ? oznacza to, że zamawiający może w ogóle nie udzielić zamówienia uzupełniającego bez podania przyczyny (bez żadnych konsekwencji prawnych i finansowych dla zamawiającego). Zamawiającemu nie przysługuje również roszczenie do wykonawcy, aby ten zrealizował dla niego zamówienie uzupełniające.