1

Temat: ocena dokumentacji projektowej

Witam
Mam pytanie ponieważ wydaje mi się, że nasza komisja jest trochę uszczuplona o jednego członka lub kosultanta. Chcemy zamówić dokumentację projektową na budowę zakladu. Nie mamy w naszym przedsiębiorstwie żadnego "budowlańca" ale jesteśmy w stanie opisać to co nas interesuje. Czy powinniśmy zatrudnić takiego budowlańca? W końcu ktoś nam to wykona, a ja nie jestem w stanie (i reszta komisji też taką wiedzą raczej nie dysponuje) sprawdzić czy nie ma tam jakiś rażących błędów technicznych. Poproszę o jakieś argumenty bo narazie nie jestem w stanie przekonać szefa że taka osoba chyba jest nam potrzebna.

pozdarwiam

2

Odp: ocena dokumentacji projektowej

Kosztorys inwestorski może podpisac tylko osoba z uprawnieniami.

3 (edytowany przez pipi67 2007-10-12 08:51:30)

Jeżeli twoja firma podlega pod zamówienia publiczne to powinnaś mieć program funkcjonalno - użytkowy przyszłej inwestycji. Jeżeli chodzi o przekonanie szefa to nie ma przepisu nakazującego aby w komisji musiał zasiadać "budowlaniec". Jest to tylko przywilej komisji że może zatrudnić jako konsultanta taką osobę. Jedynym sposobem przekonania szefa jest wykazanie braku znajomości w danej dziedzinie.  Może powinnaś pomyśleć o zatrudnieniu Inspektora nadzoru który zaopiniuje projekt, pomoże przy przetargu na wykonawstwo oraz podejmie się nadzoru prac budowlanych.

4

będziemy korzystać z czerwonego Fidica więc program na razie nie będzie potrzeny, a przedsiębiorstwo podlega pod zamówienia publiczne. Może znacie jakieś namacalne przypadki  kiedy kierownik zamawiającego miał problemy z powodu źle sprawdzonej dokumentacji, artykuły już mu podsuwałam, a go trochę szkoda żeby miał problemy.

5

Agaj ja przekonywałabym szefa (przynajmniej bym próbowała) o włączeniu do komisji lub współpracy owego "budowlańca". Trudno jest sprawdzać dokumentację nie mając o tym zielonego pojęcia.

6

dzięki, może mi sie uda - jakoś :-)

7

Maarta napisał/a:

Kosztorys inwestorski może podpisac tylko osoba z uprawnieniami.

Jakimi uprawnieniami i z czego to wynika? Dla mnie to coś nowego.

8

z uprawnieniami budowlanymi, zgodnie z Prawem budowlanym, nie pamiętam dokładnie art.

9

Maarta napisał/a:

z uprawnieniami budowlanymi, zgodnie z Prawem budowlanym, nie pamiętam dokładnie art.

Rozporządzenie ministra rozwoju regionalnego i budownictwa w sprawie metod kosztorysowania obiektów i robót budowlanych (Dz.U. z 2001 r. nr 80 poz. 867).
Niestety Martusiu nie ma tam nigdzie zpisu że mają gowykonać osoby z uprawnieniami. Jest to tylko wycena, która niczym nie skutkuje dla trwałości i poprawności wykonania prac budowlanych. Myślę że twój błąd wziął się z tąd że często projetant wykonujący projekt wykonuje również kosztorys inwestorski.

10

jak byłam ostatnio na szkoleniu to pan nauczający zresztą były arbiter stwierdził, że kosztorys można uaktulanić podpisem kogokolwiek (dosłowinie) :-).

11

Nie będę się sprzeczać, z tego, co pamiętam to w Prawie budowlanym jest zapis do czego uprawnienia są udzielane. Poza tym kosztorys inwestorski jest częścią dokumentacji, więc powinna go podpisywać osoba do tego uprawniona. smile

12

Marta kosztorys ne jest częścią dokumentacji i nie musi go podpisaywać osoba uprawniona , kosztorys nie uaktualnia sie podpisem tylko przeliczając całość, stosując aktualne czynniki kosztów.
Agaj - sądzę że twoja inwestycja będzie wymagała zatrudnienia insp. nadzoru inwestorskiego, wybrałabym go już teraz i do jego obowiązków dodałabym sprawdzenie dokumentacji. Nie jest zadaniem komisji przetrgowej sprawdzać dokumentację techniczną (projektową) można to zlecić innej niezależnej pracowni - jeżeli istnieje taka potrzeba,