1

Temat: Wykonawcy nie podali w ofercie typu/producenta sprzętu

Witam Zamawiajacy w formularzu ofertowym podał;
- Rodzaj sprzętu np. spawarka , w pozycji "główne parametry" podał to co od danej spawarki wymaga ( jakie zasilanie, napięcie  gwarancje itp)
WYkonawca miał w pozycji Typ/Producent podac jaki oferuje sprzet ale niestety nie wypełnił tych pozycji czy nalezy wzywać do wyjasnień bo uzupełnić formularza ofertowego nie może, czy domniemywać że skoro podane są głowne paramerty takie jakie Zamawiajacy określił to jest OK.

2

Odp: Wykonawcy nie podali w ofercie typu/producenta sprzętu

Wykonawca zaoferował Tobie w ofercie cenę za wykonanie dostawy nie wiadomo czego. Wyjaśnić można coś co zostało zapisane w ofercie, ale wg mnie w takiej sytuacji wyjaśnienia doprowadzą do negocjacji; co też wykonawca może zaoferować w cenie którą podał w ofercie....Z sytuacji przedstawionej przez Ciebie rozumiem, że nie ma konkretnego urządzenia (np. spawarki) które miało zostać dostarczone (oczywiście miało spełniać jakieś min. wymagania techniczne)

3

czemu niewiadomo czego, ja rozumiem że spawarki o podanych i zaakceptowanych przez Wykonawcę głównych parametrach.  było podane np. Invertec  270 bądź równoważny. Wykonawca taki zapis zaakceptował. Parametry jakie podano spełnia więcej niż 1 produkt i może to być spawarka więcej niż tylko 1  producenta stąd zastanawiam się czy może mi w wyjasnieniach napisać jaki to typ i producent zwłąszcza że wówczas przy odbiorze będzie mi łatwiej sprawdzać czy dostarczył rzeczywiście sprzęt jaki był podany w ofercie, bo po samych parametrach może być trudno.

4

Skoro nie podano nazwy producenta i typu sprzętu to sprawa się komplikuje.
Brak określenia nazwy handlowej oraz producenta , w mojej ocenie, jest istotny dla wykonania niniejszego zamówienia z punktu widzenia zamawiającego (np. możliwość porównania parametrów określonych przez wykonawcę z parametrami wskazanymi przez producenta).
Oferta niezgodna z SIWZ.

5 (edytowany przez covec 2013-10-29 09:23:43)

KC
Art. 66. (30) § 1. Oświadczenie drugiej stronie woli zawarcia umowy stanowi ofertę, jeżeli określa istotne postanowienia tej umowy.
Art. 68. Przyjęcie oferty dokonane z zastrzeżeniem zmiany lub uzupełnienia jej treści poczytuje się za nową ofertę.

PZP
Art. 87. 1. W toku badania i oceny ofert zamawiający może żądać od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert. Niedopuszczalne jest prowadzenie między zamawiającym a wykonawcą negocjacji dotyczących złożonej oferty oraz, z zastrzeżeniem ust. 1a i 2, dokonywanie jakiejkolwiek zmiany w jej treści.

6

Też uważam że oferta do odrzucenia. Zamawiający na podstawie tej oferty nie wie co dostanie.

7

ok dziękuję za komentarze