1

Temat: CEIDG po terminie

Gdy Wykonawca uzupełnił CEIDG z data wystawienia po terminie , co robić? odrzucać czy przyjąć

2 (edytowany przez Marcel 2013-10-30 07:57:08)

Odp: CEIDG po terminie

Powinnaś ustalić, czy z dokumentu jednoznacznie wynika, że na dzień składania ofert wykonawca prowadził działalność gospodarczą, tzn. nie zawiesił wykonywanej działalności gospodarczej (na podstawie art. 27a ustawy o swobodzie działalności gospodarczej). Jeśli masz wątpliwości, wówczas działając w zgodzie z zasadą równego traktowania wykonawców, nie powinieneś uznać tego zaświadczenia i wykluczyć wykonawcę z postępowania na podstawie 24 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp.

Co do zasady wykonawca musi spełniać warunki udziału w postępowaniu nie później niż na dzień upływu terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert.

Uzupełnione na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp dokumenty lub oświadczenia mogą być wprawdzie wystawione po upływie terminu składania ofert (wniosków), ale ich treść powinna potwierdzać spełnianie warunków udziału w postępowaniu przez wykonawcę na konkretny dzień składania ofert (wniosków).

Ustawa Pzp dopuszcza uzupełnianie po terminie składania ofert (wniosków) zarówno oświadczeń i dokumentów, które wykonawcy posiadali w tej dacie ? ale ich nie złożyli, jak również oświadczeń lub dokumentów, których wykonawcy nie posiadali, pod warunkiem iż potwierdzają one stan faktyczny i prawny obowiązujący najpóźniej na dzień składania ofert (wniosków). Sytuacja wskazana w drugim przypadku wymaga każdorazowo indywidualnego rozpatrzenia (wyrok KIO z 11 marca 2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 229/09).

Takimi dokumentami, które mogą być wystawione po terminie składania ofert (wniosków), ale ich treść może potwierdzać, że wykonawca spełniał określony warunek na konkrety dzień X, są np. listy referencyjne, informacje z banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, polisy od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności. Podmioty wystawiające powyższe dokumenty bardzo często, na wniosek wykonawców, wprowadzają zapis, że do dnia wystawienia dokumentu, jak również na konkretny dzień X przed datą wystawienia (datą składnia ofert lub wniosków), wykonawca spełniał określone warunki.

Inaczej jest z dokumentami wystawianymi przez podmioty administracji publicznej, które stwierdzają stan faktyczny na dzień jego wystawienia. Jeżeli zaświadczenie z KRK, ZUS, KRUS czy US zostało wystawione po dniu otwarcia ofert (wniosków), na ich podstawie nie możesz jednoznacznie stwierdzić spełnienia przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert (wniosków). W przypadku informacji z KRK, zgodnie z art. 106 Kodeksu karnego, z chwilą zatarcia skazania następuje jego uznanie za niebyłe. Hipotetycznie zatem może zaistnieć sytuacja, w której wykonawca celowo nie składa informacji z KRK, licząc na uzupełnienie dokumentu po upływie terminu składnia ofert (wniosków), przewidując, że w tym okresie nastąpi zatarcie skazania.

Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku zaświadczeń z ZUS, KRUS czy US. Wykonawca w dniu składnia ofert zalega z opłacaniem podatków, opłat oraz składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, po czym po terminie składania ofert (wniosków) dokonuje spłaty zaległości i uzyskuje zaświadczenia o niezaleganiu z płatnościami.

3

W CEiDG jest wpis o informacji dotyczącej upadłości- w moim przypadku brak wpisów, czyli Wykonawca spełnia warunki udziału.

4 (edytowany przez jarosław 2013-10-30 08:24:10)

Wg mnie zawieszenie działalności nie ma tu znaczenia. Nawet jeżeli była zawieszona nie ma to wpływu na ocenę spełniania przesłanek wynikających z art 24.1. Art 24.1.2 mówi o likwidacji lub ogłoszeniu upadłości a nie o zawieszeniu działalności. (to w odniesieniu do 1 zdania Marcela)

5

to jakbyś postąpił, wg mnie nie powinno się odrzucać (może żądać oświadczenia, ze nie jest w stanie likwidacji)

6

No i cały problem z tym CEIDG, bo jedni twierdzą że dokument wydany po terminie to należy wykluczyć.
Niektórzy uważają że CEIDG daje możliwość ustalenia czy na dzień składania ofert wykonawca był w upadłości czy nie (zdaje się ze jest w tej rubryce data upadłości) i to wystarcza do potwierdzenia że wykonawca nie podlega wykluczeniu.

7

jarosław napisał/a:

No i cały problem z tym CEIDG, bo jedni twierdzą że dokument wydany po terminie to należy wykluczyć.
Niektórzy uważają że CEIDG daje możliwość ustalenia czy na dzień składania ofert wykonawca był w upadłości czy nie (zdaje się ze jest w tej rubryce data upadłości) i to wystarcza do potwierdzenia że wykonawca nie podlega wykluczeniu.

A likwidacja??? 24.1.2 mówi o upadłości i likwidacji wink

8

Pisząc o upadłości miałem na myśli również likwidację (w #4 był wymieniony komplet). Po prostu oszczędzam palce ! smile

9

Chciałam odświeżyć wątek, bo mam podobny problem i nie wiem co zrobić. Odpis z CEIDG złożony na wezwanie Zamawiającego ma datę po otwarciu ofert. W tresci, w rubryce upadłość jest info "brak wpisów". To czy jest ok, czy nie?

10

ok

11

jarosław napisał/a:

Wg mnie zawieszenie działalności nie ma tu znaczenia. Nawet jeżeli była zawieszona nie ma to wpływu na ocenę spełniania przesłanek wynikających z art 24.1. Art 24.1.2 mówi o likwidacji lub ogłoszeniu upadłości a nie o zawieszeniu działalności. (to w odniesieniu do 1 zdania Marcela)

zgodzam się gdyż zawieszenie nie powoduje utraty uprawnień do wykonywania danej działalności a jedynie jest "przerwą" rozliczeniową.

12

Mi nie chodzi o uprawnienia, a tylko o fizyczne uzupełnienie odpisu z CEIDG wydrukowanego z datą po otwarciu ofert (w odpowiedzi na wezwanie Zamawiającego).
Czy taki wydruk z datą późniejszą z automatu powoduje wykluczenie wykonawcy, bo nie potwierdza spełniania warunków na dzień składania ofert?

13

Treść ceidg potwierdza na dzień składania (wczytaj się w treść)- data wydruku nie - A Tobie chodzi przecież o treść, a nie datę wydruku. Uznać należy.

14

Darek W. napisał/a:

Treść ceidg potwierdza na dzień składania (wczytaj się w treść)- data wydruku nie - A Tobie chodzi przecież o treść, a nie datę wydruku. Uznać należy.

A masz Darku jakis wyrok w takiej sprawie, bo ja trafiłam na wyrok 1059/13, po którego lekturze mam wrażenie że powinnam wykluczyć wykonawcę (chyba że źle go czytam-ten wyrok).

15

Skoro z treści nie wynika na TSO to co pozostaje? smile