Temat: CEIDG po terminie
Gdy Wykonawca uzupełnił CEIDG z data wystawienia po terminie , co robić? odrzucać czy przyjąć
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Gdy Wykonawca uzupełnił CEIDG z data wystawienia po terminie , co robić? odrzucać czy przyjąć
Powinnaś ustalić, czy z dokumentu jednoznacznie wynika, że na dzień składania ofert wykonawca prowadził działalność gospodarczą, tzn. nie zawiesił wykonywanej działalności gospodarczej (na podstawie art. 27a ustawy o swobodzie działalności gospodarczej). Jeśli masz wątpliwości, wówczas działając w zgodzie z zasadą równego traktowania wykonawców, nie powinieneś uznać tego zaświadczenia i wykluczyć wykonawcę z postępowania na podstawie 24 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp.
Co do zasady wykonawca musi spełniać warunki udziału w postępowaniu nie później niż na dzień upływu terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert.
Uzupełnione na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp dokumenty lub oświadczenia mogą być wprawdzie wystawione po upływie terminu składania ofert (wniosków), ale ich treść powinna potwierdzać spełnianie warunków udziału w postępowaniu przez wykonawcę na konkretny dzień składania ofert (wniosków).
Ustawa Pzp dopuszcza uzupełnianie po terminie składania ofert (wniosków) zarówno oświadczeń i dokumentów, które wykonawcy posiadali w tej dacie ? ale ich nie złożyli, jak również oświadczeń lub dokumentów, których wykonawcy nie posiadali, pod warunkiem iż potwierdzają one stan faktyczny i prawny obowiązujący najpóźniej na dzień składania ofert (wniosków). Sytuacja wskazana w drugim przypadku wymaga każdorazowo indywidualnego rozpatrzenia (wyrok KIO z 11 marca 2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 229/09).
Takimi dokumentami, które mogą być wystawione po terminie składania ofert (wniosków), ale ich treść może potwierdzać, że wykonawca spełniał określony warunek na konkrety dzień X, są np. listy referencyjne, informacje z banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, polisy od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności. Podmioty wystawiające powyższe dokumenty bardzo często, na wniosek wykonawców, wprowadzają zapis, że do dnia wystawienia dokumentu, jak również na konkretny dzień X przed datą wystawienia (datą składnia ofert lub wniosków), wykonawca spełniał określone warunki.
Inaczej jest z dokumentami wystawianymi przez podmioty administracji publicznej, które stwierdzają stan faktyczny na dzień jego wystawienia. Jeżeli zaświadczenie z KRK, ZUS, KRUS czy US zostało wystawione po dniu otwarcia ofert (wniosków), na ich podstawie nie możesz jednoznacznie stwierdzić spełnienia przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert (wniosków). W przypadku informacji z KRK, zgodnie z art. 106 Kodeksu karnego, z chwilą zatarcia skazania następuje jego uznanie za niebyłe. Hipotetycznie zatem może zaistnieć sytuacja, w której wykonawca celowo nie składa informacji z KRK, licząc na uzupełnienie dokumentu po upływie terminu składnia ofert (wniosków), przewidując, że w tym okresie nastąpi zatarcie skazania.
Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku zaświadczeń z ZUS, KRUS czy US. Wykonawca w dniu składnia ofert zalega z opłacaniem podatków, opłat oraz składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, po czym po terminie składania ofert (wniosków) dokonuje spłaty zaległości i uzyskuje zaświadczenia o niezaleganiu z płatnościami.
W CEiDG jest wpis o informacji dotyczącej upadłości- w moim przypadku brak wpisów, czyli Wykonawca spełnia warunki udziału.
Wg mnie zawieszenie działalności nie ma tu znaczenia. Nawet jeżeli była zawieszona nie ma to wpływu na ocenę spełniania przesłanek wynikających z art 24.1. Art 24.1.2 mówi o likwidacji lub ogłoszeniu upadłości a nie o zawieszeniu działalności. (to w odniesieniu do 1 zdania Marcela)
to jakbyś postąpił, wg mnie nie powinno się odrzucać (może żądać oświadczenia, ze nie jest w stanie likwidacji)
No i cały problem z tym CEIDG, bo jedni twierdzą że dokument wydany po terminie to należy wykluczyć.
Niektórzy uważają że CEIDG daje możliwość ustalenia czy na dzień składania ofert wykonawca był w upadłości czy nie (zdaje się ze jest w tej rubryce data upadłości) i to wystarcza do potwierdzenia że wykonawca nie podlega wykluczeniu.
No i cały problem z tym CEIDG, bo jedni twierdzą że dokument wydany po terminie to należy wykluczyć.
Niektórzy uważają że CEIDG daje możliwość ustalenia czy na dzień składania ofert wykonawca był w upadłości czy nie (zdaje się ze jest w tej rubryce data upadłości) i to wystarcza do potwierdzenia że wykonawca nie podlega wykluczeniu.
A likwidacja??? 24.1.2 mówi o upadłości i likwidacji
Pisząc o upadłości miałem na myśli również likwidację (w #4 był wymieniony komplet). Po prostu oszczędzam palce !
Chciałam odświeżyć wątek, bo mam podobny problem i nie wiem co zrobić. Odpis z CEIDG złożony na wezwanie Zamawiającego ma datę po otwarciu ofert. W tresci, w rubryce upadłość jest info "brak wpisów". To czy jest ok, czy nie?
ok
Wg mnie zawieszenie działalności nie ma tu znaczenia. Nawet jeżeli była zawieszona nie ma to wpływu na ocenę spełniania przesłanek wynikających z art 24.1. Art 24.1.2 mówi o likwidacji lub ogłoszeniu upadłości a nie o zawieszeniu działalności. (to w odniesieniu do 1 zdania Marcela)
zgodzam się gdyż zawieszenie nie powoduje utraty uprawnień do wykonywania danej działalności a jedynie jest "przerwą" rozliczeniową.
Mi nie chodzi o uprawnienia, a tylko o fizyczne uzupełnienie odpisu z CEIDG wydrukowanego z datą po otwarciu ofert (w odpowiedzi na wezwanie Zamawiającego).
Czy taki wydruk z datą późniejszą z automatu powoduje wykluczenie wykonawcy, bo nie potwierdza spełniania warunków na dzień składania ofert?
Treść ceidg potwierdza na dzień składania (wczytaj się w treść)- data wydruku nie - A Tobie chodzi przecież o treść, a nie datę wydruku. Uznać należy.
Treść ceidg potwierdza na dzień składania (wczytaj się w treść)- data wydruku nie - A Tobie chodzi przecież o treść, a nie datę wydruku. Uznać należy.
A masz Darku jakis wyrok w takiej sprawie, bo ja trafiłam na wyrok 1059/13, po którego lekturze mam wrażenie że powinnam wykluczyć wykonawcę (chyba że źle go czytam-ten wyrok).
Skoro z treści nie wynika na TSO to co pozostaje?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc