1

Temat: czy można wezwać?

witam,

Wezwałem wykonawcę do uzupełnienia wykazu usług wraz z referencjami potwierdzającymi należyte wykonanie (w ofercie był wykaz ale nie pełny). Wykonawca przesłał wyjaśnienia do wykazu bez referencji. Uznałem, że wyjaśnienia są dobre. Teraz patrze, że referencje które były w ofercie są złe. czy mogę w tej sytuacji wezwać do uzupełnienia referencji?

2

Odp: czy można wezwać?

Hmm, raczej nie ponieważ jedno z drugim jest spójne a do tego już wezwano.

3

Sprawa dyskusyjna i obarczona błędem zamawiającego.
Tutaj to tylko szukać orzeczenia KIO z podobnym stanem faktycznym albo czekać na swój wyrok. Bo tak źle i tak niedobrze.
A co z tą referencją jest nie tak?

4

szczepan napisał/a:

witam,

Wezwałem wykonawcę do uzupełnienia wykazu usług wraz z referencjami potwierdzającymi należyte wykonanie (w ofercie był wykaz ale nie pełny). Wykonawca przesłał wyjaśnienia do wykazu bez referencji. Uznałem, że wyjaśnienia są dobre. Teraz patrze, że referencje które były w ofercie są złe. Czy mogę w tej sytuacji wezwać do uzupełnienia referencji?

Rozumiem, iż wezwałeś do UZUPEŁNIENIA, a wyk. WYJAŚNIŁ. To są dwie różne sprawy.

Znaczy jak było ??? Jeżeli wezwałeś do UZUPEŁNIENIA  - to już po sprawie. Nie możesz 2 raz.

Istota sprawy jest nam nie znana.

5

szczepan napisał/a:

Czy mogę w tej sytuacji wezwać do uzupełnienia referencji?

Nie

6

szczepan napisał/a:

witam,

Wezwałem wykonawcę do uzupełnienia wykazu usług wraz z referencjami potwierdzającymi należyte wykonanie (w ofercie był wykaz ale nie pełny). Wykonawca przesłał wyjaśnienia do wykazu bez referencji. Uznałem, że wyjaśnienia są dobre. Teraz patrze, że referencje które były w ofercie są złe. Czy mogę w tej sytuacji wezwać do uzupełnienia referencji?

może trzeba opisać to ZŁO? co to znaczy złe referencje to się chyba wyklucza

7

Najpierw wezwałem do złożenia wyjaśnień wykazu doświadczenia (w wykazie jest że usługa projektowa została wykonana na rzecz mieszkańców gminy x a referencje wystawił Bank x - chodzi o kolektory słoneczne).  Wyjaśnienia wykonawcy nic nie dały  więc  wezwałem do uzupełnienia wykazu z referencjami. Wykonawca złożył wyjaśnienia, w których pisze, że usługa została wykonana na rzecz Banku x. Teraz dopatrzyłem się w referencjach, że są one wystawione na montaż kolektorów a nie na wykonaną dokumentację projektową.
Co z tym zrobić?

8

To co już pisałem powyżej.

9

Bank był inwestorem i zlecił wykonanie dokumentacji dla mieszkańców?
Czy bank w takiej sytuacji może wystawić jakieś referencje?
Czego żądałeś. Jednej usługi o określonej wartości czy wielu usług których suma stanowi określoną wartość. Rozumiem ze te dokumentacje z wykazu to oddzielne dokumenty których wartość finansował bank na podstawie składanych wniosków. Tylko pytanie czego żądałeś, bo jak jednej konkretnej usługi na określoną wartość to być może sam wykaz pomimo złożonych wyjaśnień / uzupełnienia jest zły i należy na tej podstawie wykluczyć wykonawcę nie przejmując się referencjami.
Zawsze możesz zwrócić się o dodatkowe informacje do banku.

10

Warunek jest taki: "zrealizował co najmniej 1 usługę na dokumentację projektową na montaż kolektorów słonecznych  na min. 60 budynkach z podaniem ich przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane oraz załączeniem dowodów czy zostały wykonane należycie".

11

Na jakiej podstawie wystąpić do banku?

12

Par 1 ust 5 rozporządzenia o dokumentach. Ale z tego co napisałeś to wykaz raczej jest dobry. Problem stanowią referencje. Z drugiej strony skoro bank potwierdziłby że wystawił takie referencje i napisał co w nich było (oczywiście wskazałby że chodziło o dokumentację) to może nikt by się nie przyczepił na etapie kontroli do tego pasztetu. Nie wzywasz do uzupełnienia dok. ale sprawa była by jasna.

13

Z wyjaśnień od wykonawcy w których mówi, że usługa była wykonana na rzecz Banku to teraz wykaz jest dobry. Chyba zwrócę się do Banku o wyjaśnienia.

14

Mogę wezwać Bank? Jakie terminy tu się stosuje? Jaka forma wyjaśnień?

15

Podaj podstawę prawną, wyjaśnij jakie są twoje wątpliwości, uzasadnij że ich odpowiedź może powodować udzielenie lub nie udzielenie zamówienia wykonawcy. Bank i inni inwestorzy obowiązku współpracy nie mają ale myślę że chętnie pomogą smile