Temat: spółka cywilna
jeżeli ofertę składa spółka cywilna i podpisują ją wszyscy współwłaściciele, to czy należy żądać uzupełnienia umowy spółki cywilnej?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jeżeli ofertę składa spółka cywilna i podpisują ją wszyscy współwłaściciele, to czy należy żądać uzupełnienia umowy spółki cywilnej?
Umowy żądać nie możesz.
Wspólników spółki cywilnej należy traktować jako wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego. Dlatego też, stosownie do treści art. 23 ust. 2 ustawy Pzp, zobowiązani są oni do ustanowienia pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy. Zatem jeśli wniosek lub oferta zostaną złożone przez spółkę cywilną bez dołączonego pełnomocnictwa, zobowiązany jesteś do wezwania wykonawcy do jego uzupełnienia.
Problem pojawia się, w sytuacji kiedy wniosek/oferta zostaną podpisane przez wszystkich lub kilku wspólników spółki cywilnej. W pierwszej kolejności powinieneś ustalić, poprzez wezwanie wykonawcy do złożenia wyjaśnień, dlaczego nie dołączono pełnomocnictwa zgodnie z dyspozycją art. 23 ust. 2 ustawy Pzp. Może się okazać, że wspólnicy zastrzegli w umowie spółki lub uchwale wspólników, że dla ważności niektórych czynności prawnych (np. składnia ofert) wymagane jest działanie wszystkich lub kilku wspólników łącznie. Zgodnie bowiem z art. 866 Kodeksu cywilnego każdy wspólnik jest umocowany do reprezentowania spółki w takich granicach, w jakich jest uprawniony do prowadzenia jej spraw, chyba że umowa spółki lub uchwała wspólników stanowią inaczej.
Ok, ale mam złożoną ofertę podpisaną przez dwóch wspólników s.c. (dwóch w tym przypadku to wszyscy), nie załączyli pełnomocnictwa ani umowy.
Co w takim przypadku należy zrobić.
A do czego potrzebna jest teraz umowa lub pełnomocnictwo?. Wiemy, że spółka to dwie osoby fizyczne i więcej nie będzie.
To wiadomo, lecz póki co jest to "twór" traktowany jako konsorcjum.
czyli, co powinienem zażądać przed podpisaniem umowy, umowę spółki cywilnej?
Nie, bo i po co, dlaczego przed podpisaniem umowy, napisałem wyżej jak należało by postąpić.
Jeżeli masz wybranego wykonawcę i minął termin na odwołanie to umowę s.c. możesz poprosić przed podpisaniem umowy. Jeżeli masz regon, nip twojej s.c. to możesz spróbować znaleźć spółkę w CEIDG i upewnić się kto wchodzi w jej skład.
A do czego potrzebna jest teraz umowa lub pełnomocnictwo?. Wiemy, że spółka to dwie osoby fizyczne i więcej nie będzie.
A chociażby żeby sprawdzić czy w umowie spółki nie ma jakichś dziwnych zastrzeżeń co do odpowiedzialności, reprezentacji itp.
Nie, bo i po co, dlaczego przed podpisaniem umowy, napisałem wyżej jak należało by postąpić.
A ja bym żądał!
Przed podpisaniem umowy?, a co na etapie oceny ofert, skoro traktowani są jako konsorcjum i z mocy prawa potrzebne jest pełnomocnictwo lub inna forma regulująca reprezentację?
Przy spółce cywilnej, przy ocenie ofert "zakładasz" domniemanie zgodności z KC, że każdy wspólnik ma prawo reprezentować spółkę - później sobie sprawdzasz czy umowa spółki nie stanowi inaczej
w tym przypadku przy ocenie oferty nie wzywasz do uzupełnienia umowy s.c. czy pełnomocnictwa. Wiadomo kto tworzy s.c. tym bardziej, że oferta podpisana jest przez wszystkich wspólników. Jeśli tak ci zależy na tej umowie to możesz jej żądać przed podpisaniem umowy
Ale po co żądać pełnomocnictwa lub umowy skoro wszyscy wspólnicy podpisali ofertę? Zarzuca mi się błąd proceduralny, że nie ma umowy s.c. i zastanawiam się czy to jest słuszne.
Darku, nie ma podstaw do żądania umowy s.c. na etapie postępowania (u Ciebie wynika to ze stanu faktycznego; wiesz, że masz podpisy wszystkich wspólników s.c. na ofercie), a po wyborze przed podpisaniem umowy masz art. 23 ust. 4.
Dostałeś CEIDG s.c. na etapie postępowania ?
spółka cywilna - 2 osoby. na ofercie i oświadczeniach podpisali się obaj. każdy z nich złożył odpis z ceidg.
z Waszym powyższym rozważań wynika, że wszystko jest ok i art. 23. 2 (pełnomocnictwo dla pełnomocnika wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie) nie mam co sobie głowy zawracać?
kolejny dylemat ze spółką.
spółka cywilna składa się prawdopodobnie z 2 osób, bo mam załączone 2 odpisy z ceidg.
wszystkie oświadczenia oraz ofertę w imieniu spółki podpisał jeden wspólnik.
mam uznać, że jest ok zgodnie z tym co napisał bipi: "Przy spółce cywilnej, przy ocenie ofert "zakładasz" domniemanie zgodności z KC, że każdy wspólnik ma prawo reprezentować spółkę - później sobie sprawdzasz czy umowa spółki nie stanowi inaczej"?
czy ten drugi wspólnik nie powinien złożyć oddzielnie oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia?
mam uznać, że jest ok zgodnie z tym co napisał bipi: "Przy spółce cywilnej, przy ocenie ofert "zakładasz" domniemanie zgodności z KC, że każdy wspólnik ma prawo reprezentować spółkę - później sobie sprawdzasz czy umowa spółki nie stanowi inaczej"?
Z tym raczej był bym ostrożny a traktował jako konsorcjum, nie mówię że mam rację ale większość wyroków jest właśnie za tym.
czy ten drugi wspólnik nie powinien złożyć oddzielnie oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia?
Tak.
te spółki cywilne, to mnie kiedyś wykończą.
gdyby się wszędzie podpisali obaj nie byłoby dylematu.
inf. o grupie kapitałowej też podpisał tylko jeden. ten drugi też pewnie powinien złożyć.
Oczywiście że też.
ale oświadczenie z art.22 ust. 1 to chyba wystarczy jak jeden podpisze?
cyt. z artykułu "Podmioty występujące wspólnie" (Monitor zamówień publicznych Nr 6/2011, str. 35.): "Spółka cywilna ubiegająca się o uzyskanie zamówienia publicznego nie ma obowiązku powoływania pełnomocnika ani tym bardziej lidera, ponieważ sposób jej reprezentacji został dostatecznie uregulowany w kodeksie cywilnym, który akurat w tym przypadku stanowi przepis szczególny w stosunku do Prawa zamówień publicznych".
Tak, oświadczenie z art.22 wspólne, jeżeli chodzi o przedstawicielstwo ustawowe to przejdzie
Sorry Marcel ale dziś już jestem tępy.
wspólne oświadczenie z art. 22 - tzn. że jak podpisał jeden to jest oki, czy muszą obaj podpisać?
reasumując:
1) wezwać drugiego wspólnika do złożenia oświadczenia z art. 24.1 i inf. o grupie kapitałowej
2) uznać, że oferta podpisana tylko przez 1 wspólnika jest oki (bazując na przedstawicielstwie ustawowym).
Jest ok, jednak ważne jest kto widnieje w nagłówku, ma być spółka, wymienieni wspólnicy.
1) wezwać
2)uznać
w nazwie spółki nie ma danych nazw wspólników.
w nazwie widnieją tylko pierwsze litery imion i dalszy ciąg nazwy spółki B. i C Doradztwo s.c.
to że jest 2 członków spółki, to wynika z ceidg. wpisałem NIP spółki i wyskoczyły te 2 osoby.
obie osoby są też wymienione w wykazie osób, a w kolumnie informacja o dysponowaniu osobą podane: wspólnik w spółce.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc