1

Temat: uzupełniony KRS

TSO - 30.X.2013 r. Wykonawca załączył nieaktualny odpis z KRS. W wyniku uzupełnienia złożył KRS z datą dzisiejszą ( 4 listopada ), tj. wydruk z internetowego systemu.

Czy powinnam uznać? Dokument złożony po TSO ale z treści dokumentu też nie wynika by nastąpiły zmiany w profilu Wykonawcy.

2

Odp: uzupełniony KRS

Trzeba zbadać treść, nie datę wystawienia, czy wygenerowania dokumentu.

3

no dokładnie, z tym że te wydruki z CEDG wyglądają jak wyglądają, ale żadnych zmian w tym międzyczasie w wypisie  nie widać i stąd moje wątpliwości.

4

zastosować art.26 ust.4 w celu wyjaśnienia złożonego KRS, w wyniku którego by Wykonawca złożył oświadczenie, ze przed 04 listopada jego firma nie ogłosiła upadłości ani  nie jest w stanieli likwidacji - i by było wtedy ok, Zamawiający dołożył wszelkiej staranności

5 (edytowany przez bipi 2013-11-04 14:34:09)

anka napisał/a:

zastosować art.26 ust.4 w celu wyjaśnienia złożonego KRS, w wyniku którego by Wykonawca złożył oświadczenie, ze przed 04 listopada jego firma nie ogłosiła upadłości ani  nie jest w stanieli likwidacji - i by było wtedy ok, Zamawiający dołożył wszelkiej staranności

No raczej bym tak nie zrobił - o ile się nie mylę przedsiębiorca może pobrać informację o zmianach w KRS i do tego bym dążył - żeby mi te zmiany lub brak zmian pokazał - z tym że nie wiem, czy po uzupełnieniu nie byłoby to potraktowane jako powtórne uzupełnienie...

6

dokładnie bipi.... a wiadomo, że uzupełniamy tylko raz.

I w związku z tym nadal nie wiem jak do tego podejść.

7

Ja bym jednak wykluczył - Wykonawca od razu powinien uzupełnić KRS z historią zmian.

8

Nie macie wrażenia, że czym bardziej się ułatwia  tym bardziej się utrudnia? Kiedyś po wypis EDG i KRS trzeba było stać i czekać ale jak się już dostało to był, ważny 6 miesięcy. Teraz Wszystko jest na klikniecie palcem i jeszcze tego się nie chce...
Skoro 26.3. "mówi", że najpóźniej na dzień a z rozporządzenia wynika jasno, że wystawiony nie wcześniej niż 6 m-cy przed terminem otwarcia, chyba sprawa powinna być jasna. Rozumiem, że spojrzenie na sprawę lekko się zmienia, ale dlaczego mamy się podkładać wykonawcy, który bierze udział w przetargach i zna zasady a mimo to lekceważy sobie sprawę. Wykonawca też ma dochować należytej staranności, również poprzez zadbanie o włożenie odpowiednich papierów do oferty. Czy to jest takie trudne??

9

Ada napisał/a:

no dokładnie, z tym że te wydruki z CEDG wyglądają jak wyglądają, ale żadnych zmian w tym międzyczasie w wypisie  nie widać i stąd moje wątpliwości.

Jeśli chodzi o  CEDG, to można sprawdzić kiedy były dokonywane jakiekolwiek zmiany i pobrać wypis zawierający poprzedni stan.

10

bipi napisał/a:

Ja bym jednak wykluczył - Wykonawca od razu powinien uzupełnić KRS z historią zmian.

Zgodnie z literą prawa tak należało by postąpić.

11

dziękuję za wszystkie wypowiedzi smile