1

Temat: Brutto czy netto i brutto...?

Sprawa dotyczy dostawy i jednocześnie usługi utrzymania przedmiotu dostawy przez okres trwania umowy. Pytanie, czy ja mogę potrzebować do czegoś (poza czystą ciekawością) kwoty netto i stawki VAT w ofercie? Pytam ponieważ chcę uniknąć zawiłości związanych ze stawką vat-u, kto jaki doliczył i w związku z tym ewentualnych problemów. Chciałbym po prostu  cenę oferty brutto smile i ten sposób mam nadzieję uniknąć ewentualnych problemów.
Zostaje nabycie towarów wewnątrzwspólnotowo, ale to można odpowiednio zapisać.

2

Odp: Brutto czy netto i brutto...?

Możesz. Np. taka ustawa o cenach nawet nie zna pojęcia ceny netto.

3

Jak najbardziej możesz żądać podania tylko ceny brutto. Po co sobie komplikować życie

4

Brutto, tylko i wyłącznie wskazana.

5

Wiecie, jak się przeczyta kilka nie tych wyroków, to można odnieść wrażenie, że to zamawiający  w siwz musi określić stawki vat, a jak nie określi a dostanie oferty z rozbiciem na vat to musi wiedzieć która stawka jest prawidłowa. A w przypadku tylko ceny brutto vat-u nie widać smile
Dzięki za odpowiedzi.

6

covec napisał/a:

Wiecie, jak się przeczyta kilka nie tych wyroków, to można odnieść wrażenie, że to zamawiający  w siwz musi określić stawki vat, a jak nie określi a dostanie oferty z rozbiciem na vat to musi wiedzieć która stawka jest prawidłowa. A w przypadku tylko ceny brutto vat-u nie widać smile
Dzięki za odpowiedzi.

Powinien, aczkolwiek ja staram się tego nie robić i wymagam "ceny brutto zawierającej podatek VAT obliczony na podstawie obowiązujących przepisów" lub też "w tym należny podatek VAT" wink

7

ja piszę brutto w tym należny podatek vat nie wnikając w kwoty smile

8

I bardzo dobrze.