1

Temat: błąd w ilości niektórych pozycji w formularzu cenowym

Witam,

sytuacja wygląda następująco:

W ogłoszeniu o zamówieniu oraz w treści SIWZ podane są różne artykuły i ich ilości.
pozycji jest 15. w tym w 5 pozycjach sztuk jest 100, w pozostałych 10 sztuk jest 50.

Niestety w formularzu ofertowym, a dokładnie w załączniku do formularza ofertowego, gdzie wypisane są te wszystkie artykuły, jest pomyłka i w każdej pozycji wpisana jest ilość sztuk 50.

Żaden z Wykonawców nie zauważył tego, nie było żadnych pytań.
Wykonawcy wypełnili ten załącznik do formularza uznając wszędzie 50 szt. Jest tam cena jednostkowa netto, wartość netto i wartość brutto.

Co mogę z tym zrobić?
Poprawić jako oczywiste omyłki pisarskie wpisując w tych pięciu pozycjach 100 szt., a następnie poprawić omyłki rachunkowe, wpisując prawidłowo wyliczone wartości netto i brutto w tych pozycjach gdzie ma być 100 szt? I konsekwentnie poprawić wartość oferty?

Co byście zrobili?

2

Odp: błąd w ilości niektórych pozycji w formularzu cenowym

Poszedł bym w kierunku innej omyłki.

3

No na początku tez o tym pomyślałam, inna omyłka polegająca na niezgodności oferty z SIWZ.
Ale zastanowiłam się dalej: niepowodująca istotnych zmian w treści oferty.
No cena się zmieni, ale ceny jednostkowe pozostają bez zmian.

Czyli poprawić jako inna omyłkę, a w konsekwencji poprawie ulega również cena oferty?
I pytanie o wyrażenie zgodny na te poprawę, tak?

4

Czyli w siwz było tak jak zaplanował zamawiający, natomiast w załączniku do siwz był błąd?
Skoro tak, to przy takim układzie zmiana nie będzie taka nie istotna, ale na " +" dla Ciebie będzie to, że dotyczy ona wszystkich złożonych ofert. Zwiększenie asortymentu o 250 sztuk przy 1000-cu sztuk (jak dobrze liczę). Szkoda ofert i postępowania. Warto poprawić, poinformować wykonawców i poczekać.

5

Dokładnie, poprawić jako inną omyłkę jak pisałem wcześniej, i zobaczy się dalej smile

6

covec napisał/a:

Czyli w siwz było tak jak zaplanował zamawiający, natomiast w załączniku do siwz był błąd?
Skoro tak, to przy takim układzie zmiana nie będzie taka nie istotna, ale na " +" dla Ciebie będzie to, że dotyczy ona wszystkich złożonych ofert. Zwiększenie asortymentu o 250 sztuk przy 1000-cu sztuk (jak dobrze liczę). Szkoda ofert i postępowania. Warto poprawić, poinformować wykonawców i poczekać.

Tak, jest dokładnie tak jak piszesz: w SIWZ i ogłoszeniu są wartości zaplanowane przez nas, a w załączniku cenowym błędne.

Dzięki za pomoc smile