26

Odp: jak liczyć terminy o wyjaśnienie SIWZ

ale namieszałeś - daj spokój

27

Marcel napisał/a:

Ludzie uporządkujmy to jakoś bo powstał kompletny bałagan!
- ogłaszamy 21.03.2011r., otwarcie 31.03.2011r.,
termin składania 9 pełnych dni, termin składania pytań do 26.03.2011r.

ufff - już myślałem, że dasz 10 - smile

28

I wszystko w temacie , i Weekend, do domu odpoczywać wink

29

a nie liczyć - dni, terminy BA! - godziny ..! - ino minuty do poniedziałku sad

30

Na koniec dodam tylko po raz n-ty, że w ten sam sposób obliczamy termin udzielając odpowiedzi na pytania dotyczące treści SIWZ (choć co niektórzy mieli/może dalej mają - zakusy, aby wliczać w to dzień, w którym upływa termin składania ofert).

Miłego weekendu dla wszystkich!

31

upewnijcie moje rozumowanie.

termin publikacji przetargu (poniżej progu) 29.10. termin składania ofert 13.11.

termin składania pytań upływa z dniem 05.11?

32

06.11.2013r.

33

5.11 ? smile

34

KC Art. 111. § 1. Termin oznaczony w dniach
kończy się z upływem ostatniego dnia.
§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach
jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu
terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

Czyli 06.11.2013 rok.

35

I każdy kto ma problemy z liczeniem tych terminów powinien wydrukować art. 111 i powiesić w biurze.

36

pytanie do Marcela:

cytuję : Ma być pełne np. 7, 14 itd., dni,  koniec i kropka, czyli dnia ogłoszenia i otwarcia liczyć nie można.

Ostatnio edytowany przez Marcel (2011-03-25 13:35:11) "

jeśli nie liczymy 29 października i 13 listopada to po środku mam 14 dni, połowa to 7 dni więc mi wychodzi 5 .11. smile
Gdzie popełniam błąd?

37

Tam gdzie Marcel w 2011 r. Moim zdaniem do wyliczania połowy terminu winno wliczać się również dzień składania ofert.

38

Do liczenia terminu nie liczy się dnia w którym zdarzenie zastąpiło, liczymy natomiast dzień ostatni czyli dzień składania ofert, natomiast jeżeli chodzi o pełne dni to tak żeby były np. pełne 14, gdyż dzień składania i otwarcia ofert nigdy pełnym dniem nie jest.

39

Marcel napisał/a:

Ma być pełne np. 7, 14 itd., dni,  koniec i kropka, czyli dnia ogłoszenia i otwarcia liczyć nie można.

40

Zapomniałaś napisać posta.

41

czyli:

to był cytat z wypowiedzi Marcela z tego wątku ze str. 1. ,Nieumiejętnie, to wkleiłam.

42

MIRAS napisał/a:

danaug - Apollo dobrze liczy, 9 dni i ani krzty.

Ludzie. Do liczenia terminu nie liczy się dnia w którym zdarzenie zastąpiło, ale liczymy dzień wyznaczony na składanie - bez względu na to, czy godzina była 9 czy 15. Więc w omawianym problemie nie ma 9 dni - tylko 10. Darek W., Miras, Apollo i Marcel - nie wprowadzajcie ludzi w błąd. To że akurat termin był do 26.10. do północy to prawda - bo połowa z 10 to pięć, więc licząc razem z 22.10 piąty dzień kończy się właśnie 26. Ale wasze założenie że od 21 do 31 jest 9 dni (pełnych) na składanie ofert nie ma żadnego uzasadnienia. I tylko miesza w głowach.

43

Brawo, a teraz spójrz na daty. Po co się tak emocjonujesz?

44

Ada napisał/a:

pytanie do Marcela:

cytuję : Ma być pełne np. 7, 14 itd., dni,  koniec i kropka, czyli dnia ogłoszenia i otwarcia liczyć nie można.

jeśli nie liczymy 29 października i 13 listopada to po środku mam 14 dni, połowa to 7 dni więc mi wychodzi 5 .11. smile
Gdzie popełniam błąd?

Liczymy 13 listopada (czyli dzień otwarcia). Nie liczymy 29.10. Wychodzi więc 15 dni, z czego połowa to 7,5.  I tu dopiero można mówić o pełnych dniach. Więc po zaokrągleniu wychodzi 8. Zaczynamy liczyć ten termin od 30.10 (bo daty ogłoszenia nie liczymy) - więc termin jest do 6.11.

Koniec. Kropka.

45

kajetan napisał/a:
Ada napisał/a:

pytanie do Marcela:

Gdzie popełniam błąd?

Liczymy 13 listopada (czyli dzień otwarcia). Nie liczymy 29.10. Wychodzi więc 15 dni, z czego połowa to 7,5.  I tu dopiero można mówić o pełnych dniach. Więc po zaokrągleniu wychodzi 8. Zaczynamy liczyć ten termin od 30.10 (bo daty ogłoszenia nie liczymy) - więc termin jest do 6.11.

Koniec. Kropka.

No i wyszło na nasze ... smile

46

psz napisał/a:

Brawo, a teraz spójrz na daty. Po co się tak emocjonujesz?

co ma do rzeczy data (nawet z 2011 roku) jeśli wpis - wprowadzający w błąd nadal widnieje. I inni użytkownicy dalej na nim się "uczą". I na dodatek Marcel dalej go "autoryzuje" swoją dzisiejszą wypowiedzią. I Darek W. też się odzywa, ale zapomina się z niego wycofać.

Wiem Darku W. że "wyszło na nasze" jak skomentowałeś kolejny mój post, ale  nie wyszłoby na Twoje przy liczeniu wskazanym w roku 2011r. I dobrze byłoby to sprostować. Stąd moje "emocje" wink

47

zgadzam się z kajetanem wink

48

Marcel napisał/a:

06.11.2013r.

Powtarzam po raz kolejny, to jeżeli chodzi o terminy na składanie pytań, natomiast Wykonawca ma mieć czas na złożenie ofert, 7 lub 14, ale mają to być dni pełne.

49

jeżeli chodzi o termin złożenia ofert, to dla św. spokoju nigdy nie wliczam do tych 7 lub 14 dni dnia ogłoszenia i dnia otwarcia. tak jest wg mnie najbezpieczniej.

50

Oczywiście że tak, mają być pełne dni, inaczej do liczenia terminu na składanie pytań, tam wliczasz dzień składania ofert i o to cały czas biega.