1

Temat: zp 1

Witam
Temat zapewne już wałkowany.
Mam pytanie, czy osoba zatwierdzająca SIWZ i ogłoszenie o zamówieniu - następnie nie wykonująca żadnych czynności w postępowaniu - zobowiązana jest złożyć druk zp - 1 ???
Proszę o odpowiedź bo to pilna sprawa.

2

Odp: zp 1

O tym czy dana osoba wykonująca czynności w postępowaniu będzie zobowiązana do złożenia oświadczenia na formularzu ZP-1 decyduje fakt w jakim momencie wykonywała te czynności. Jeżeli miało to miejsce przed wszczęciem postępowania taka osoba nie ma obowiązku składania oświadczenia, jeżeli natomiast już po jego wszczęciu, to taki obowiązek będzie na niej ciążył.

3

zakładając, że siwz zatwierdza ta sama osoba co potem protokół to oczywiście.

4

and1 napisał/a:

Witam
Temat zapewne już wałkowany.
Mam pytanie, czy osoba zatwierdzająca SIWZ i ogłoszenie o zamówieniu - następnie nie wykonująca żadnych czynności w postępowaniu - zobowiązana jest złożyć druk zp - 1 ???
Proszę o odpowiedź bo to pilna sprawa.

NIE

5

To zależy - patrz post Marcela
@nina
Ja bym tak nie przesądzał na pewno wink bo np jeśli SIWZ był zatwierdzony po wszczęciu postepowania, to co wtedy???

6

Uważam że tak. Od zatwierdzenia SIWZ do wyboru oferty, niejednokrotnie po drodze mamy wyjaśnienia, uzupełnienia Jest to uczestnictwo w postępowaniu.

7

Ada napisał/a:

Jest to uczestnictwo w postępowaniu.

Ano jest.

8

Nad czym tu się zastanawiać. Ogłoszenie to wszczęcie postępowania i już sam fakt ogłoszenia wg mnie zobowiązuje do złożenia zp. A SIWZ jest po ogłoszeniu.
Jeżeli występuje jedna z przesłanek do wyłączenia osoba zatwierdzająca oba te dokumenty powinna złożyć oświadczenie i wyłączyć się z postępowania.

9 (edytowany przez nina 2013-11-07 19:50:17)

bipi napisał/a:

To zależy - patrz post Marcela
@nina
Ja bym tak nie przesądzał na pewno wink bo np jeśli SIWZ był zatwierdzony po wszczęciu postepowania, to co wtedy???

Zakładam BIPI, że zamawiający działa po kolei czyli najpierw przygotowuje siwz i zatwierdza razem z ogłoszeniem na BIP a następnie ogłasza na PZP, BIP w Siedzibie  wraz z załącznikami czyli zatwierdzoną siwz. Ja piszę o takiej sytuacji nie wspominam o zmianach siwz czy ogłoszenia  itp. bo to już inna inszość.

10 (edytowany przez nina 2013-11-07 19:53:39)

jarosław napisał/a:

Nad czym tu się zastanawiać. Ogłoszenie to wszczęcie postępowania i już sam fakt ogłoszenia wg mnie zobowiązuje do złożenia zp. A SIWZ jest po ogłoszeniu.
Jeżeli występuje jedna z przesłanek do wyłączenia osoba zatwierdzająca oba te dokumenty powinna złożyć oświadczenie i wyłączyć się z postępowania.

A w tym wypadku to różnie bywa. Ja wymagam ZP wówczas gdy znane są już dane jakiegoś wykonawcy np. zadającego pytanie powodujące zmianę warunków czy opisu przedmiotu zamówienia osoba zatwierdzająca zmianę składa ZP 1.

11

nina napisał/a:

Zakładam BIPI, że zamawiający działa po kolei czyli najpierw przygotowuje siwz i zatwierdza razem z ogłoszeniem na BIP a następnie ogłasza na PZP, BIP w Siedzibie  wraz z załącznikami czyli zatwierdzoną siwz. Ja piszę o takiej sytuacji nie wspominam o zmianach siwz czy ogłoszenia  itp. bo to już inna inszość.

Ja także tak zakładam - w przetargu ograniczonym, negocjacjach czy też w dialogu SIWZ może być (ale najczęściej jest) zatwierdzane po ogłoszeniu o zamówieniu - czy to nie jest działanie "po kolei"???

12

Pytanie brzmi czy osoba musi złożyć ZP a nie kiedy ma to zrobić.

Sam fakt zatwierdzenia SIWZ i ogłoszenia zobowiązuje tą osobę do złożenia ZP choćby na okoliczność niekaralności 17.1.5

13

jarosław napisał/a:

Pytanie brzmi czy osoba musi złożyć ZP a nie kiedy ma to zrobić.
Sam fakt zatwierdzenia SIWZ i ogłoszenia zobowiązuje tą osobę do złożenia ZP choćby na okoliczność niekaralności 17.1.5

Nie do końca, bo od tego "kiedy" jest uzależnione "czy musi".

14

bipi napisał/a:
nina napisał/a:

Ja także tak zakładam - w przetargu ograniczonym, negocjacjach czy też w dialogu SIWZ może być (ale najczęściej jest) zatwierdzane po ogłoszeniu o zamówieniu - czy to nie jest działanie "po kolei"???

A czy pytanie z 1 wątku  nie dotyczyło przetargu nieograniczonego według mnie tak. Dlatego nie pisałam o innych trybach a odniosłam się do konkretnego.

15

Ja tam nawet takiej sugestii nie napotkałem...

16

A ja tak, bo jakby pytał o inny tryb niż PN to by zaznaczył a jak nie zaznaczył to domniemam, że chodzi  tradycyjnie o PN - jak dla mnie.

17

Proszę o poradę dot. druku ZP 1. Czy osoba zastępująca kierownika zamawiającego w czasie jego nieobecności musi podpisać ZP1? Ogólnie Kierownik zamawiającego wykonuje czynności w postępowaniu, lecz w czasie jego nieobecności decyzja o unieważnieniu została podpisana przez osobę która go zastepowała. Co w takim przypadku zrobić? Co wpisać w druku ZP-PN? o czym pamiętać?

18

Oczywiście że wypełnia gdyż wykonuje czynności w postępowaniu.

19

Dziękuję

20

Witam, w PN całą procedurę prowadził Wójt (tj. podpisał SIWZ i wszczął postępowanie) w chwili otwarcia ofert był nieobecny. Komisja zbadała oferty i 20 dni później, już
Wójt który wrócił podpisał wybór oferty. kiedy Wójt ma złożyć ZP1? w chwili w której się dowiedział kto bierze udział ?? tj. przed wyborem oferty.

21

W tym wypadku tak. Pierwszego dnia obecności.
Samo podpisanie SIWZ nie jest jeszcze wykonywaniem czynności w postępowaniu a w przygotowywaniu postępowania. Natomiast podpisanie ogłoszenia o zamówieniu jest już czynnością udziału w postępowaniu i osoba podpisująca ogłoszenie zobowiązania jest do złożenia ZP.
Prawda jest taka, że nie ma obowiązku podpisania ogłoszenia, jednak wiele wewnętrznych regulaminów zawiera dyspozycję podpisania ogłoszenia o zamówieniu przez kierownika Zamawiającego lub uprawnionego pracownika Zamawiającego przed jego zamieszczeniem na stronie int i na tablicy ogłoszeń.

22

A nie przypadkiem w chwili zapoznania się szefa z ofertami?

23

myślę podobnie jak nina, druk-zp-1 wypełnia komisja przetargowa w momencie otwarcia ofert + szef dopiero jak jest wysyłane np. wezw do uzupełnienia lub zaw o wyborze najkorzystniejszej oferty,

24

Co nie oznacza że szef nie może złożyć oświadczenia z wcześniejszą datą bo np otrzymał informację o wykonawcach biorących udział w postępowaniu w chwili powrotu do pracy.
Generalnie terminy oświadczeń ZP-1 są przereklamowane. Najważniejsze żeby złożył i tylko to tak naprawdę się liczy.

25

podłącze się pod wątek.

wykonawca zadał pytania. odpowiedzi na pytania przygotował osoba przygotowująca opis przedmiotu zamówienia (w tym przypadku geodeta). odpowiedzi zamieszczone na www podpisał kierownik zamawiającego.

czy ten geodeta powinien złożyć druk ZP-1? jego podpis na piśmie nie widnieje, opracował merytorycznie odpowiedzi.

czy kierownik już w tym momencie powinien złożyć oświadczenie, czy może dopiero po otwarciu ofert?