OK to ja pozwolę sobie trochę skrytykować ten OPZ
Pierwsza rzecz która mi się rzuciła w oczy to kwestia obowiązku przeprowadzenia testów wydajności przez wykonawców.
Wymusza to zakup i przetestowanie komputerów(procesor, pamięć, karta graficzna) przed złożeniem oferty. Wymaganie mocno na wyrost szczególnie że na oficjalnych stronach np Passmarka wyniki są zamieszczane.
2. Zgodność z systemami operacyjnymi
Bardzo dobry zapis ale parę lat temu gdy microsoft za czasów visty i na początku win7 prowadził taką stronę. Aktualnie takie wydruki dostępne są wyłączne dla urządzeń peryferyjnych.
3. "- Interfejs użytkownika działający w trybie graficznym z elementami 3D, zintegrowana z interfejsem użytkownika interaktywna część pulpitu służącą do uruchamiania aplikacji,
które użytkownik może dowolnie wymieniać i pobrać ze strony producenta."
Tu kontrowersyjnie ale może wykluczać Windows 8 który już nie ma cieniowania okien i raczej poszedł w stronę płaskiego interfejsu pulpitu. Dodatkowo interaktywna część pulpitu - nie wiem czy można podciągnąć "kafelki" z win 8 do tego. Ja kierowałbym się raczej do tzw"gadżetów " z Visty i WIn 7 z którywch w win8 microsoft zrezygnował.
9. Czytnik kart multimedialnych obsługujący min. karty: SD, SDHC, Memory Stick, MS
Pro, MMC, Dołączony nośnik ze sterownikami
Dopisałbym w tym punkcie nośnik ze sterownikami jeśli wymagany do poprawnej obsługi czytnika. Sporo jest już czytników kart plug&play
Instalacja komputera:
Dopisałbym : Przetestowanie procesora, pamięci, karty grafiki aby przeszły testy np dla procesora SuperPI
Monitor typ I:
Nie mam czasu aby dokładnie przeglądać ofertę innych producentów ale parę punktów delikatnie może wskazywać na della.
Dopuściłbym dodatkowo proprcje ekranu 16:9
Serwer
Płyta główna - zapis o obsłudze quad core raczej bez sensu nie kojarzę płyt serwerowych które by nie obsługiwały procesorów 4 rdzeniowych
RAM obsługa do 16 GB - powinna być wyższa wartość min 32 GB - może istnieć obawa że lewy wykonawca zaoferuje zwykłą stacjonarkę zamiast serwera
Przy monitorach zrezygnowałby z czasów reakcji.
Niestety każdy producent stosuje inną metodologię pomiarów.
W twoim SIWZ jest czerń do bieli. Inne metody to szary do szarego oraz czarny do czarnego.
Ten ostatni jest najbardziej miarodajny ale jednocześnie żeby nie wypadać źle w testach mało który producent go stosuje.
A zrezygnowałby bo tak naprawdę parametr ten liczy się głównie przy grach komputerowych i filmach dodatkowo nawet bardzo kiepski wykonawca nie zaoferuje czegoś bardzo słabego przy pozostałych parametrach
PS. Powyższe nie ma na celu krytykę bipi bo jest to jeden z lepszych OPZ z jakimi miałem do czynienia.