1

Temat: W nie uzupełnił wykazu osób, ale przedstawił dokumenty...

W celu wykazania spełnienia warunku dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, Wykonawca miał przedstawić wykaz osób, podają wykształcenie tej osoby, kwalifikacje, staż pracy i doświadczenie.

wykazu brak.
Wykonawcę wezwano do uzupełnienia.
Wykonawca przesłał skany: dyplomu potwierdzającego wykształcenie, dokumentu potwierdzającego kwalifikacje i zaświadczenia z miejsca pracy o stażu pracy i doświadczeniu.
ale wykazu nie przesłał.

Wykluczyć Wykonawcę, czy na podstawie dokumentów uznać że spełnia warunek?

2

Odp: W nie uzupełnił wykazu osób, ale przedstawił dokumenty...

próbuje odpowiedzieć sobie sama:
w SIWZ jest napisane, że na potwierdzenie spełnienia warunku należny dołączyć do oferty wykaz osób.

Wykazu nadal brak - wykluczyć Wykonawcę.

Dobrze myślę?

3

Uważam że tak, do wykluczenia.

4

A ja nie wiem. W sumie jest ogólne oświadczenie które potwierdza że wykonawca spełnia warunek. Brak wykazu przy okazanych dokumentach oznacza jedynie brak oświadczenia wykonawcy potwierdzającego spełnianie warunku w tym zakresie.

5

No właśnie, brak jego oświadczenia.

6

ale ogólnie oświadczył że spełnia wszystkie warunki.

7

Sprawa nie jest jednoznaczna lecz zgodnie z literą prawa i wymogiem, warunku nie spełnił.

8

Zwłaszcza, że brak jest np informacji o podstawie dysponowania - z drugiej strony, czy jest to informacja, której nie można wyjaśnieniami z 26.4 załatwić???

9

Dzień dobry. Czy ktoś mógłby podać wyro KIO lub opinię prezesa UZP dotyczącą kwestii:
?nie jest istotne czy warunki udziału w postępowaniu wynikają wprost z treści oświadczeń, czy też załączników do tych oświadczeń ( np. referencji) lecz także z  innych dokumentów złożonych przez Wykonawcę?