1

Temat: błąd w cenie netto

Witam, wykonawca złożył ofertę cenową, w której wymagana była wycena rury dł. 12m w ilości 17 szt. cena jednostkowa za sztukę 12m. x ilość = wartość. Logiczne.
a ten wpisał cenę jednostkową za 1m co diametrialnie zmieniło ogólną wartość oferty i spowodowało dużą różnicę między pozostałymi wykonawcami. kapnął się że popełnił ten błąd po otwarciu ofert. oczywiście będzie wezwany do wyjaśnienia.
swoją drogą zrobiłam sobie taką przeliczankę, że gdyby podał cenę prawidlowo to i tak byłby tańszy od reszty.. najtańszy. wiem, że cena jednostkowa jest święta i niezmienna - widocznie taki tani smile, ale tak poważnie, co można w tej sprawie zrobić? bo przy różnicy 10 tysięcy na pewno się wycofa.

2

Odp: błąd w cenie netto

Jeżeli będzie wezwany do wyjaśnienia to raczej o oczywistością mówić nie można, co może skutkować ofertą niezgodną z SIWZ!

3

miałam na mysli wezwanie w celu wykluczenia rażąco niskiej ceny.

4

Ale rażąco niska cena nie odnosi się do ceny jednostkowej a całości ceny, chyba że faktycznie cena ogólna jest niska to wzywajcie.

5 (edytowany przez kasiaha 2013-11-13 13:51:30)

tak, jest dużo niższa, jak wcześniej pisałam - wartość tej jednej pozycji mocno przyczyniła sie do ogólnej wartości i ewidentnie widać, że to głupi błąd za który przyjdzie mu się wycofać z postępowania, a szkoda

6

To wzywajcie.

7 (edytowany przez kasiaha 2013-11-13 13:55:55)

jak wezwiemy i on potwierdzi, ze się pomylił w cenie jednostkowej zamiast za sztukę dał cenę za metr co sprawiło, ze cena jest taka a nie inna? to co wtedy?

8

Musicie wówczas przeanalizować czy cena jest faktycznie ceną rażąco niską czy też oferta jest niezgodna z SIWZ.

9

A podpisać z nim umowę. Jak nie bedzie mu się opłacało to się wycofa

10

dostaliśmy odpowiedź, że cena jest taka w wyniku pomyłki jednostek miar. zamiast ceny za szt. (12m) wpisał cenę za m.
I prosi o uwzględnienie.

11

I co będziecie z tym fantem robić?, sam jestem ciekawy smile

12

no, na pewno zrobimy losowanie! big_smile
nic nie zrobimy, popełnił błąd, gdyby był w wartości to nie ma problemu ale to jest cena jednostkowa, nie powinna być zmieniona

13

no i ....?

14 (edytowany przez raf 2014-04-07 11:33:31)

Marcel napisał/a:

I co będziecie z tym fantem robić?, sam jestem ciekawy smile

Mam podobną sytuację: zamiast ceny jednostkowej za m2 dostałem za sztuki. Pozycja to "..... o wymiarach 35x35cm", więc mam jak przeliczyć. Nie jest to jednak błąd rachunkowy. Wezwałem do wyjaśnień w sprawie rażąco niskiej ceny. W odpowiedzi dostałem że się pomylili. Mieliby najniższą cenę. Poprawiać na podst. 87.2.3 czy odrzucać?

Dodam że w SIWZ przewidziałem możliwość poprawienia błędnego wpisania ilości jednostek lub nazwy jednostek, ale dotyczy to dostosowania treści formularza oferty do wzoru z SIWZ.

15

http://adwokat-olsztyn.net/artykul/877/nie-kazdy-blad-w-kosztorysie-ofertowym-mozna-poprawic

16

nawet jeśli zamiast zaniżenia jak w przykładzie będzie zawyżenie?

17

to działa w obu kierunkach

18

Dokładnie.