Odp: dalej formularz cenowy
Doroto art. 88.2a wcale nie dotyczy ofert częściowych - chodzi w nim o poszczególne części jednego zamówienia
przy ofertach częściowych nie sumujesz ich z sobą
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Doroto art. 88.2a wcale nie dotyczy ofert częściowych - chodzi w nim o poszczególne części jednego zamówienia
przy ofertach częściowych nie sumujesz ich z sobą
wiesz chyba jednak chodzi o oferty częściowe mam tu przykład z publikacji zamówienia publiczne od a do z i tak to wygląda:
"w post. o zamówienie na dostawe sprzetu komputerowego w podziale na 4 cześci:
1 częsc - komputery
2 częśc - drukarki
3 część - papier
4 część - tonery
jeden z wykonawców zlożył oferte na 3 części. dołaczony do jego oferty formularz cenowy wyglada tak:
1 część: cena jednostkowa brutto: 3.500; lizba jednostek 500; cena 1.750.000
2 część: cena jedn. 25.000; liczba jednostek 150; cena 3.750.000
3 częśc; cena jedn. 20; liczba jednostek - 1000; cena: 20.000
RAZEM 5.550.000
Cena za całość oferty nie odpowiada cenie za poszczegolne części zamówienia. Postanowiono poprawić cenę na podstawie art. 88 ust. 1 pkt 2a. Uznano że ceny za poszczegolne czesci są właściwe i poprawiono sumę za wszystkie cześci zgodnie z zasadami matmatycznymi. poprawiona cena wyniosła 5.520.000
to włąsnie przykład z tej publikacją której autorem jest Małgorzata Skóra - clonek ogólnopolskiego stowarzyszenia konsultantów zamówień publicznych , starszy spec. w departamencie prawnym UZP
To jest jakieś nieporozumienie...
Po co komu przy ofertach częsciowych pozycja razem podsumowująca je wszystkie... ? O jakiej cenie za całość można w takim przypadku mówić? Pomieszanie z poplątaniem.
Nie zgadzam sie z panią Małgorzatą
dla mnie to tez jest dziwne z tego co mi wiadomo to ceny za części zamówienia się nie sumuje no bo niby jak moża porówać ze soba oferte wykonawcy ktory zlożył oferte na 3 cześci z tym ktry złozyl na jedna? A ty uwazasz Marko że art. 88 ust. 1 pkt 2 dotyczy sutuacji gdy np. robie przetarg na sprzet komputerowy (bez ofert częściowych) kupuje komputery, drukarki i skanery i gdy suma tych cen nie odpowiada cenie podanej w ofercie to wówczas to poprawiam
art. 88 ust. 1 pkt 2 dotyczy sutuacji gdy np. robie przetarg na sprzet komputerowy (bez ofert częściowych) kupuje komputery, drukarki i skanery i gdy suma tych cen nie odpowiada cenie podanej w ofercie to wówczas to poprawiam
Dokładnie tak uważam
gdyby przyjąć że art. 88 ust. 1 pkt 2 dotyczy ofert częściowych to wogóle jest bezsensowny przepis - no ale widać "eksperci" inaczej to oceniają
zreszta co osoba to inna opinia. Kiedyś miałam problem z wykonawcom który zostal objęty programem restrukturyzacji nalezności z tytułu VATwystapiłam z zaytaniem do UZP i własnie eksepertów piszących publikację ktora wczesniej wymieniłam. dostałam dwie odmienne opinie. UZP uwaza że takich wykonawców nie mozna wykluczyc z postepowania a pani która niegdyś była pracownikim UZP stwirdziła że trzeba wykluczyć:) i bądz tu mądry czlowieku
powiedz mi Piotrek odnośnie kwestii formularza ofertowego (pomijam cenowy) do tej pory żadałam od wyjonawcy by wpisał :
cenę brutto przedmiotu zamówienia: ......... zł
staqwkę podatku VAT....%czy w świetle tego co piszesz nt. dyrektywy to jest niewłaściwe? Piszesz że VAt obliczamy od ceny netto, która we wzorze mojej oferty nie wystepuje. Ale z drugiej strony pzp odnosi sie do ceny a wiec ceny z VATEm.
Taki formularz oferty jest OK.
Ważne, aby wykonawca obliczył VAT zgodnie z ustawą czyli (pomijając wspomniane wyjątki) od wartości netto.
P.S. Rozumiem, że przetarg dotyczy dostaw sukcesywnych i organizując go nie jestes w stanie przewidziec zakresu kazdej dostawy...?
nie wręcz przeciwnie wiem co będzie dostarczone a czy to cos zmienia????
nie wręcz przeciwnie wiem co będzie dostarczone a czy to cos zmienia????
To zupełnie nie rozumiem po kiego grzyba stosujesz formularz cenowy i żądasz podania cen jednostkowych??
art. 88.2. zdecydowanie nie dotycz ofert częściowych tylko części zamówienia (nie wierzę aby jakiś artykuł temu przeczył - musiałaś źle zrozumieć)
stosuje ceny jednostkowe ponieważ dokonuje zamówienia np. sprzetu komputerowego którego zakup finansowany jest z budżetu starostwa, środków powiatowego funduszu gospodarki zasobem geodezyjnym i kartograficznym lub powiatowego funduszu ochrony środowiska, żeby wiezieć ile środków z jakiego źródła zostanie wydatkowanych na dany sprzęt musze znać ceny jednostkowe stąd potrzeba stosowania takiefo formularza
art. 88.2. zdecydowanie nie dotycz ofert częściowych tylko części zamówienia (nie wierzę aby jakiś artykuł temu przeczył - musiałaś źle zrozumieć)
wydaje mi sie że źle nie zrozumiałam w publikacji o której mówiłam jest wyraźnie opisany rozdział pt poprawianie omyłek w ofertach zlożonych na kilka części i przykład jak wyżej
stosuje ceny jednostkowe ponieważ dokonuje zamówienia np. sprzetu komputerowego którego zakup finansowany jest z budżetu starostwa, środków powiatowego funduszu gospodarki zasobem geodezyjnym i kartograficznym lub powiatowego funduszu ochrony środowiska, żeby wiezieć ile środków z jakiego źródła zostanie wydatkowanych na dany sprzęt musze znać ceny jednostkowe stąd potrzeba stosowania takiefo formularza
Czyli np. kupujesz 10 komputerów, z tego 6 ze środków jednego funduszu i 4 ze środków drugiego?
własnie
i jak w umowie nie ma ceny jednostkowej to taki fundusz nie zaakceptuje zakupu?
w umowie jest cena calości zamówienia np. 30000 zł z tego sprzetu dla funduszu jest na 10.000 zł gdybym nie stosowała cen jednostkowych za zamówienie zapłacilibysmy 30.000 zł nie wiedząc ile powinno być zdjęte ze środków funduszu a wiec jak to rozliczyć?
To zupełnie nie rozumiem po kiego grzyba stosujesz formularz cenowy i żądasz podania cen jednostkowych??
Jest jeszcze jeden powód dla którego należy podać cenę jednostkową danego produktu. Jeżeli jego wartość jest powyżej 3500 zł jest środkiem trwałym i zakup finansowany jest ze środków inwestycyjnych, gdy cena jest niższa z tzw. rzeczówki.
Ja ostatnio musiałem się trochę nagłowić jak kupić komputery by jedne były poniżej a drugie powyżej tej kwoty mimo iż były to takie same komputery.
Rozliczyć można normalnie tzn. matematycznie.
Jeśli 10 komputerów kosztuje 30 tys., z tego 4 komputery są ze srodków funduszu, to fundusz pokrywa 12 tys.
Pytanie tylko, czy fundusz uzna wynik działania 30:10=3 czy musi mieć wpisane w umowie "1 komputer = 3000 zł"?
Rozliczyć można normalnie tzn. matematycznie.
Jeśli 10 komputerów kosztuje 30 tys., z tego 4 komputery są ze srodków funduszu, to fundusz pokrywa 12 tys.
Pytanie tylko, czy fundusz uzna wynik działania 30:10=3 czy musi mieć wpisane w umowie "1 komputer = 3000 zł"?
A co jeżeli oprócz komputerów zakupiono coś jeszcze.
musi byc wpisane czarno na bialym wystarczy w ofercie bo ta jest integralną częścią umowy
własciwie jeśli u mnie jest przetarg na sprzęt to nie tylko komputery a i monitory, skaner, drukarki i rózne drobne akcesoria wiec sta formularz cenowy
własciwie jeśli u mnie jest przetarg na sprzęt to nie tylko komputery a i monitory, skaner, drukarki i rózne drobne akcesoria wiec sta formularz cenowy
U mnie też, ale mi wystarcza podanie łącznych wartości brutto każdego typu urządzeń czyli np. 10 komputerów - 50 000 zł, 10 drukarek - 40 000 zł itp.
Dlatego nie mam żadnych problemów z błędami w obliczeniu ceny. Wykonawca ma tylko zsumować te wartości, a to zazwyczaj robia dobrze. A nawet jak ktos sie pomyli, to bez problemu poprawiam na podstawie 88.2.a.
rozumiem wbrew pozorom wykonawcy nie potrafią dodawać:)mam takiego delikwenta ale tez zastosuje art. 88 ust. 2a:)
rozumiem wbrew pozorom wykonawcy nie potrafią dodawać:)mam takiego delikwenta ale tez zastosuje art. 88 ust. 2a:)
Dorotko uczepiłaś się tych biednych wykonawców ze nie umieją dodawać, a chciałem ci powiedzieć że kiedy byłem wykonawcą miałem do wykonania kanalizację sanitarną gdzie długość nitki inaczej była policzona w przedmiarze robót, inaczej podana w ogłoszeniu i specyfikacji oraz we wniosku unijnym o dofinansowanie. to że gmina rozliczyła to zadanie to cud i moje zabiegi matematyczne. Jak widać Zamawiający również się mylą. W tym wypadku chodziło o 249 m kanalizacji.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc