26

Odp: dalej formularz cenowy

Doroto art. 88.2a wcale nie dotyczy ofert częściowych - chodzi w nim o poszczególne części jednego zamówienia
przy ofertach częściowych nie sumujesz ich z sobą

27

wiesz chyba jednak chodzi o oferty częściowe mam tu przykład z publikacji zamówienia publiczne od a do z i tak to wygląda:
"w post. o zamówienie na dostawe sprzetu komputerowego w podziale na 4 cześci:
1 częsc - komputery
2 częśc - drukarki
3 część - papier
4 część - tonery
jeden z wykonawców zlożył oferte na 3 części. dołaczony do jego oferty formularz cenowy wyglada tak:

1 część: cena jednostkowa brutto: 3.500; lizba jednostek 500; cena 1.750.000
2 część: cena jedn. 25.000; liczba jednostek 150; cena 3.750.000
3 częśc; cena jedn. 20; liczba jednostek - 1000; cena: 20.000
RAZEM 5.550.000
Cena za całość oferty nie odpowiada cenie za poszczegolne części zamówienia. Postanowiono poprawić cenę na podstawie art. 88 ust. 1 pkt 2a. Uznano że ceny za poszczegolne czesci są właściwe i poprawiono sumę za wszystkie cześci zgodnie z zasadami matmatycznymi. poprawiona cena wyniosła 5.520.000

to włąsnie przykład z tej publikacją której autorem jest Małgorzata Skóra - clonek ogólnopolskiego stowarzyszenia konsultantów zamówień publicznych , starszy spec. w departamencie prawnym UZP

28

To jest jakieś nieporozumienie...
Po co komu przy ofertach częsciowych pozycja razem podsumowująca je wszystkie... ? O jakiej cenie za całość można w takim przypadku mówić? Pomieszanie z poplątaniem. roll
Nie zgadzam sie z panią Małgorzatą

29

dla mnie to tez jest dziwne z tego co mi wiadomo to ceny za części zamówienia się nie sumuje no bo niby jak moża porówać ze soba oferte wykonawcy ktory zlożył oferte na 3 cześci z tym ktry złozyl na jedna? A ty uwazasz Marko że art. 88 ust. 1 pkt 2 dotyczy sutuacji gdy np. robie przetarg na sprzet komputerowy (bez ofert częściowych) kupuje komputery, drukarki i skanery i gdy suma tych cen nie odpowiada cenie podanej w ofercie to wówczas to poprawiam

30

dorota26 napisał/a:

art. 88 ust. 1 pkt 2 dotyczy sutuacji gdy np. robie przetarg na sprzet komputerowy (bez ofert częściowych) kupuje komputery, drukarki i skanery i gdy suma tych cen nie odpowiada cenie podanej w ofercie to wówczas to poprawiam

Dokładnie tak uważam

31

gdyby przyjąć że art. 88 ust. 1 pkt 2 dotyczy ofert częściowych to wogóle jest bezsensowny przepis - no ale widać "eksperci" inaczej to oceniają

32

zreszta co osoba to inna opinia. Kiedyś miałam problem z wykonawcom który zostal objęty programem restrukturyzacji nalezności z tytułu VATwystapiłam z zaytaniem do UZP i własnie eksepertów piszących publikację ktora wczesniej wymieniłam. dostałam dwie odmienne opinie. UZP uwaza że takich wykonawców nie mozna wykluczyc z postepowania a pani która niegdyś była pracownikim UZP stwirdziła że  trzeba wykluczyć:) i bądz tu mądry czlowieku

33

dorota26 napisał/a:

powiedz mi Piotrek odnośnie kwestii formularza ofertowego (pomijam cenowy) do tej pory żadałam od wyjonawcy by wpisał :
cenę brutto przedmiotu zamówienia: ......... zł
staqwkę podatku VAT....%

czy w świetle tego co piszesz nt. dyrektywy to jest niewłaściwe? Piszesz że VAt obliczamy od ceny netto, która we wzorze mojej oferty nie wystepuje. Ale z drugiej strony pzp odnosi sie do ceny a wiec ceny z VATEm.

Taki formularz oferty jest OK.
Ważne, aby wykonawca obliczył VAT zgodnie z ustawą czyli (pomijając wspomniane wyjątki) od wartości netto.

P.S. Rozumiem, że przetarg dotyczy dostaw sukcesywnych i organizując go nie jestes w stanie przewidziec zakresu kazdej dostawy...?

34

nie wręcz przeciwnie wiem co będzie dostarczone a czy to cos zmienia????

35

dorota26 napisał/a:

nie wręcz przeciwnie wiem co będzie dostarczone a czy to cos zmienia????

To zupełnie nie rozumiem po kiego grzyba stosujesz formularz cenowy i żądasz podania cen jednostkowych??

36

art. 88.2. zdecydowanie nie dotycz ofert częściowych tylko części zamówienia (nie wierzę aby jakiś artykuł temu przeczył - musiałaś źle zrozumieć)

37

stosuje ceny jednostkowe ponieważ dokonuje zamówienia np. sprzetu komputerowego którego zakup finansowany jest z budżetu starostwa, środków powiatowego funduszu gospodarki zasobem geodezyjnym i kartograficznym lub powiatowego funduszu ochrony środowiska, żeby wiezieć ile środków z jakiego źródła zostanie wydatkowanych na dany sprzęt musze znać ceny jednostkowe stąd potrzeba stosowania takiefo formularza

38

danaug napisał/a:

art. 88.2. zdecydowanie nie dotycz ofert częściowych tylko części zamówienia (nie wierzę aby jakiś artykuł temu przeczył - musiałaś źle zrozumieć)

wydaje mi sie że źle nie zrozumiałam w publikacji o której mówiłam jest wyraźnie opisany rozdział pt poprawianie omyłek w ofertach zlożonych na kilka części i przykład jak wyżej

39

dorota26 napisał/a:

stosuje ceny jednostkowe ponieważ dokonuje zamówienia np. sprzetu komputerowego którego zakup finansowany jest z budżetu starostwa, środków powiatowego funduszu gospodarki zasobem geodezyjnym i kartograficznym lub powiatowego funduszu ochrony środowiska, żeby wiezieć ile środków z jakiego źródła zostanie wydatkowanych na dany sprzęt musze znać ceny jednostkowe stąd potrzeba stosowania takiefo formularza

Czyli np. kupujesz 10 komputerów, z tego 6 ze środków jednego funduszu i 4 ze środków drugiego?

40

własnie

41

i jak w umowie nie ma ceny jednostkowej to taki fundusz nie zaakceptuje zakupu?

42

w umowie jest cena calości zamówienia np. 30000 zł z tego sprzetu dla funduszu jest na 10.000 zł gdybym nie stosowała cen jednostkowych za zamówienie zapłacilibysmy 30.000 zł nie wiedząc ile powinno być zdjęte ze środków funduszu a wiec jak to rozliczyć?

43

Piotrek napisał/a:

To zupełnie nie rozumiem po kiego grzyba stosujesz formularz cenowy i żądasz podania cen jednostkowych??

Jest jeszcze jeden powód dla którego należy podać cenę jednostkową danego produktu. Jeżeli jego wartość jest powyżej 3500 zł jest środkiem trwałym i zakup finansowany jest ze środków inwestycyjnych, gdy cena jest niższa z tzw. rzeczówki.
Ja ostatnio musiałem się trochę nagłowić jak kupić komputery by jedne były poniżej a drugie powyżej tej kwoty mimo iż były to takie same komputery.

44

Rozliczyć można normalnie tzn. matematycznie.
Jeśli 10 komputerów kosztuje 30 tys., z tego 4 komputery są ze srodków funduszu, to fundusz pokrywa 12 tys.
Pytanie tylko, czy fundusz uzna wynik działania 30:10=3 czy musi mieć wpisane w umowie "1 komputer = 3000 zł"?

45

Piotrek napisał/a:

Rozliczyć można normalnie tzn. matematycznie.
Jeśli 10 komputerów kosztuje 30 tys., z tego 4 komputery są ze srodków funduszu, to fundusz pokrywa 12 tys.
Pytanie tylko, czy fundusz uzna wynik działania 30:10=3 czy musi mieć wpisane w umowie "1 komputer = 3000 zł"?

A co jeżeli oprócz komputerów zakupiono coś jeszcze.

46

musi byc wpisane czarno na bialym wystarczy w ofercie bo ta jest integralną częścią umowy

47

własciwie jeśli u mnie jest przetarg na sprzęt to nie tylko komputery a i monitory, skaner, drukarki i rózne drobne akcesoria wiec sta formularz cenowy

48

dorota26 napisał/a:

własciwie jeśli u mnie jest przetarg na sprzęt to nie tylko komputery a i monitory, skaner, drukarki i rózne drobne akcesoria wiec sta formularz cenowy

U mnie też, ale mi wystarcza podanie łącznych wartości brutto każdego typu urządzeń czyli np. 10 komputerów - 50 000 zł, 10 drukarek - 40 000 zł itp.
Dlatego nie mam żadnych problemów z błędami w obliczeniu ceny. Wykonawca ma tylko zsumować te wartości, a to zazwyczaj robia dobrze. A nawet jak ktos sie pomyli, to bez problemu poprawiam na podstawie 88.2.a.

49

rozumiem wbrew pozorom wykonawcy nie potrafią dodawać:)mam takiego delikwenta ale tez zastosuje art. 88 ust. 2a:)

50

dorota26 napisał/a:

rozumiem wbrew pozorom wykonawcy nie potrafią dodawać:)mam takiego delikwenta ale tez zastosuje art. 88 ust. 2a:)

Dorotko uczepiłaś się tych biednych wykonawców ze nie umieją dodawać, a chciałem ci powiedzieć że kiedy byłem wykonawcą miałem do wykonania kanalizację sanitarną gdzie długość nitki inaczej była policzona w przedmiarze robót, inaczej podana w ogłoszeniu i specyfikacji oraz  we wniosku unijnym o dofinansowanie. to że gmina rozliczyła to zadanie to cud i moje zabiegi matematyczne. Jak widać Zamawiający również się mylą. W tym wypadku chodziło o 249 m kanalizacji.