1

Temat: Zapytania do SIWZ

Ogłosiliśmy przetarg na udzielenie i obsługę kredytu. Wpłynęła ogromna ilość "zapytań" od jednego z banków. "Zapytań" ponieważ są to tak na prawdę żądania banku o udostępnienie sprawozdań z 2011 i 2012 r., zaświadczeń o nadaniu nr NIP regon (nasz i jednostek podległych), zaświadczeń o powołaniu burmistrza/wójta/prezydenta itd itd. W żadnym wypadku nie dotyczy to treści SIWZ. Znacie może jakieś orzecznictwo albo sensowne komentarze, które pozwolą odrzucić tego typu żądania? Wpływają one do mnie już 3 raz, a co śmieszniejsze, jesteśmy klientem tego banku od kilku lat i oni wszystkie te dokumenty mają u siebie.

2

Odp: Zapytania do SIWZ

ja udostepniam po raz kolejny nie przedluzajac nigdy terminu skladania ofert

3

Nie znam się na kredytach, ale dla mnie te dane jeżeli nie mają nic wspólnego z aktualnym przetargiem to odesłałabym  Wykonawcę do skorzystania z ustawy o dostępie do informacji publicznej

4

Traktować je należy jako zapytania do SIWZ, przerabiałem kilka kredytów i ogrom pytań ze strony banków to norma.

5

banki maja swoje procedury potrzebuja te papiery ale nie sa one ani opisem przedmiotu zamowienia ani innym warunkiem

6

Wszystko rozumiem, przepisy wewnętrzne banku itd. Ale czy takie roszczenia są uzasadnione? Czy mam obowiązek przedłożenia tych dokumentów, skoro one w żaden sposób nie wyjaśniają treści SIWZ? Co więcej, to jeden bank ma takie wymagania, dla mnie nie jest on konkurencyjny na rynku.

7

Bez niektórych papierów nie będą mogli wystartować w przetargu, tyle wiem.

8

Marcel - wskaż podstawę, że takie zapytania należy traktować jako zapytania do SIWZ.
Miraa- Roszczenia są uzasadnione z punktu biznesowego, prawnego nie.

Nie masz obowiązku udostępniać bankom takich informacji na podstawie tych przepisów.
Jednak dobrą praktyką jest takie dokumenty udostępnić, aby bank miał możliwość skalkulowania oferty bez tylu niewiadomych.

9

psz napisał/a:

Jednak dobrą praktyką jest takie dokumenty udostępnić, aby bank miał możliwość skalkulowania oferty bez tylu niewiadomych.

I tu jest sedno sprawy.

10

psz napisał/a:

Marcel - wskaż podstawę, że takie zapytania należy traktować jako zapytania do SIWZ.
Miraa- Roszczenia są uzasadnione z punktu biznesowego, prawnego nie.

Nie masz obowiązku udostępniać bankom takich informacji na podstawie tych przepisów.

Tylko my jesteśmy klientem tego banku od kilku lat i oni wszystkie te dokumenty mają u siebie. A poza tym, skoro mamy u nich kredytu, to znają doskonale naszą sytuację finansową, a analizę przeprowadzali nie raz. Powiem więcej, większość dokumentów, których żądają, otrzymali w tym miesiącu przy okazji wypłaty transzy innego kredytu.

Dlatego śmiem twierdzić, że ich wymagania i żądania są bezpodstawne i wygórowane.

11

@psz
Nie zgodzę się z Tobą, ponieważ uważam, że część tych roszczeń (dotycząca sprawozdań) jest zasadna, gdyż IMO odnosi się bezpośrednio do przedmiotu zamówienia i wyceny oferty. Na podstawie sprawozdań bank określa kondycję ewentualnego kredytobiorcy a więc także ryzyko, które znajduje swoje przełożenie w cenie. Jak powszechnie wiadomo, przedmiot zamówienia musi być opisany w sposób wyczerpujący. Jeżeli nie ma tych informacji, to znaczy, że art. 29.1 Pzp jest naruszony. A ponieważ OPZ jest częścią SIWZ żądanie ma swoje uzasadnienie. Moim zdaniem powinno się te dokumenty udostępnić - przynajmniej sprawozdania.

12

Ale ja udostępniłam sprawozdania - aktualne sprawozdania, a nie z 2011 czy 2012 r. Poza tym mój przedmiot zamówienia jest opisany w sposób wyczerpujący.
Załączone do SIWZ dokumenty i sprawozdania wystarczają innym bankom, tylko nie temu jednemu. W poprzednim przetargu na kredytu wymagali przedłużenia terminu składania ofert, ponieważ dla nich termin był zbyt krótki, ale powtarzam, znowu tylko oni, a nie żaden inny bank.

13

Ale co Ci szkodzi udostępnić im te sprawozdania???

14

Bo pytania (bez roszczeń o sprawozdania) dostałam z 4 banków. Teraz musiałabym wysłać (faxem, bo część nie ma adresu email) wysłać wszystkie to dokumenty 4 bankom i potwierdzić je w wersji papierowej. Wyobrażasz sobie objętość tych dokumentów? A ten bank ma te dokumenty, bo przekazujemy je bankowi na bieżącą!!! Nie chce im się zajrzeć do poprzedniej dokumentacji.

15

Bipi - od tego jest art. 181, a nie 38 wink

16

Rozumiem że jest to dużo pracy, jednak udostępnić trzeba.

17

psz napisał/a:

Bipi - od tego jest art. 181, a nie 38 wink

Od razu widać po której stronie mocy pracujesz wink

18

Zawsze po jasnej smile

19

Miraa. Zgodnie z art 38.2 treść odpowiedzi zamieszczasz jedynie na str internetowej. Odpowiedzi przekazujesz wykonawcom TYLKO jeżeli pobrali od ciebie SIWZ.

Brak odpowiedzi z twojej strony może spowodować brak ofert. Pytania od 4 banków nie oznaczają że dostaniesz tyle ofert. Trzeba nie trzeba na pewno warto.