1

Temat: termin na podpisanie umowy po odstapieniu od podpisania umowy

Witam,

mam szybkie pytanie.

wybraliśmy najkorzystniejszą ofertę w dniu 19.11.2013 r., planowany termin zawarcia umowy - 29.11.2013 (przetarg unijny).
Dziś otrzymaliśmy inf o odstąpieniu od podpisania umowy.
Jak zrobię ponowny wybór oferty najkorzystniejszej z pozostałych, to mogę podpisać umowę zgodnie z wcześniej planowanym terminem 29.11.2013 czy muszę od dziś znów liczyć 10 dni?

2

Odp: termin na podpisanie umowy po odstapieniu od podpisania umowy

Nie dokonujesz ponownego wyboru, po prostu zwracasz się do kolejnego czy chce zawrzeć umowę na warunkach ofertowych, czyli nie musisz czekać 10 dni.

3

Darek W. napisał/a:

Nie dokonujesz ponownego wyboru, po prostu zwracasz się do kolejnego czy chce zawrzeć umowę na warunkach ofertowych, czyli nie musisz czekać 10 dni.

Ale w art. 94 ust. 3 jest: zamawiający może "wybrać" ofertę spośród pozostałych.
To nie pisze ponownego wyboru? Nie informuje wszystkich wykonawców którzy złożyli oferty i nie zamieszczam na stronie informacji?

4

Nie wysyłasz do wykonawców ponownego zawiadomienia o wyborze oferty najkorzystniejszej, a jedynie dokonujesz tej czynności z tym wykonawcą, którego ofertę w kolejności uznano za najkorzystniejszą.

5

A czy błędem będzie jeśli zrobiłabym taki wybór, w którym pisze, iż wykonawca odstąpił od podpisania umowy i wybieram kolejna ofertę, tj. ...., podaje jeszcze raz oferty i punkty, żeby wykazać że ta oferta faktycznie jest kolejna...
I wysłała do wykonawców oraz zamieściła na stronie?

Gdybym chciałabym, żeby wszyscy wiedzieli o zaistniałej sytuacji.

6

Na pewno błędem to nie będzie - ja np. informuję wykonawców o ponownym wyborze i wrzucam na stronę www info

7

No to będę się czepiać tych terminów podpisania umów.
Skoro w pierwszym wyborze był termin 2911.2013 r (planowany termin zawarcia umowy),
to jak chce podpisać umowę z kolejnym Wykonawca (jak się zgodzi) to mogę szybciej to zrobić niż 29.11.2013?
czy podpisać tego 29.11.2013?

8

Pierwotny okres oczywiście należy odczekać.

9

dziękuję smile