1

Temat: do 1400 tys euro

czy zamawiający możne w regulaminie wewnętrznym stosować takiego typu zamówienia

1. Procedura udzielania zamówień o wartości szacunkowej do 14 000 euro przeprowadzona będzie  w przypadku dokonywania zamówień co do których przeprowadzony był przetarg zgodnie z ustawą o zamówieniach publicznych. Niniejszy zapis będzie miał zastosowanie w przypadku zaoferowania przez wykonawcę ceny takiej jak w postępowaniu przetargowym lub niższej.
2. Przy zamówieniach na dostawy usługi i roboty budowlane zawiera się umowę lub sporządza zamówienie w formie pisemnej. 
3. Do faktury za realizację zamówienia należy dołączyć zamówienie lub umowę

2

Odp: do 1400 tys euro

O co chodzi w pkt 1? Chcesz zrobić przetarg, a po przetargu udzielać zamówień do 14000 EUR?
2. Ok.
3. Możecie, ale po co?

3

Dziwne zapisy.

4

I ja nie pojmuję, zwłaszcza tego pierwszego punktu.

5 (edytowany przez rybicka81 2013-11-26 11:54:37)

chodzi o to ze to już jest po przetargu a zamówienie nie przekracza 5000 tys euro i czy trzeba stosować zamówienie uzupełniające  czy wystarczy zgodnie regulaminem wewnetrznym co zamiesiłam wyżej

6

zamówienie uzupełniające działa według własnych zasad jeżeli nie przekracza 14 000 euro wówczas nie trzeba stosować pełnego reżimu zasad określonych w ustawie, ale zlecić należy temu samemu wykonawcy.

7

Trochę niejasny jest zapis pkt 1.
Jeżeli masz szacunek poniżej 14000 to rzeczą wtórną jest to czy wcześniej był przetarg czy nie. Skoro nie łączycie tych zamówień bo np dostaliście nowe środki to jest to zadanie do 14000 to masz niezależne zamówienie za 14000 i tyle

8 (edytowany przez rybicka81 2013-11-26 13:12:08)

jest to dostawa kostki brukowej 1 zamówienie było przetargiem a teraz muszę domawiać bo takie pojawiło sie zapotrzebowanie i mam dylemat bo inni mi mówią że powinnam zastosować zam uzupeł. nawet jesli zamówienie nie przekracza 14000 euro

a według jakich zasad kierować się przy zamówieniu uzupełniającym
np. 1. jak wartość zamówienia przekroczy 14000  euro  to wtedy art 66 i 67

a jak to sie ma do szacowania wartości zamówienia, ponieważ przy wszczęciu postępowania do wartości szacunkowej trzeba dodać zamówienia uzupełniające

9

Zamówienie uzupełniające to osobne postępowanie i osobna wartość szacunkowa.

10

@Rybicka -wciąż piszesz o milionach euro, wróć do tysięcy smile

11

palce poleciały 14000 euro

12 (edytowany przez jarosław 2013-11-26 13:21:50)

Jeżeli wartość zamówienia uzupełniającego wynosi nie więcej niż 14000 euro nie możesz stosować ogólnej procedury do 14000. Trudno bowiem wybierać wykonawcę spośród większej ilości ofert do czego zobowiązywałby cię wew. regulamin. Dlatego warto mieć jakąś furtkę w regulaminie. Nie wiem czy zapis pkt 1 jest taką furtką, dla mnie lepszy jest zapis zgodnie z którym kierownik może odstąpić od stosowania procedur. Doprecyzowanie kiedy może odstąpić może powodować wiele niespodzianek więc chyba lepszym rozwiązaniem jest zostawienie tego zapisu otwartym. Kierownik może i tyle.