1

Temat: Zabezpieczenie wad i usterek

Witam. mam zapytanie a mianowicie firma, która skończyła robotę skutecznie uchyla się od usunięcia usterek (posiadam oczywiście Zabezpieczenie w formie gwarancji). I teraz biorę do usunięcia jakąś inna firmę, Oni wystawiają nam fakturę a my odsyłamy ją do głównego wykonawcy w celu uregulowania. Jeśli On tego nie zrobi dopiero wtedy występuję do firmy ubezpieczeniowej mam rację??? proszę o podpowiedź czy dobrze postępuję.

2

Odp: Zabezpieczenie wad i usterek

sprawdz zapisy umowy- czy kontaktowaleś sie w sposob wskazany w umowie z Wykonawca?masz pisma potwierdzajace ze otrzymal wezwania do usuniecia usterek?

3

tak wszystko jest na papierze. otrzymywałem zgłoszenie przesyłałem je do Wykonawcy i kamień w wodę!!

4

możesz tez dla upewnienia zadzwonić do firmy udzielającej gwarancji- żeby niczego nie przeoczyć

5

Wezwij do usunięcia wad wyznaczając termin z pouczeniem, że zaczniesz naliczać kary umowne za nieterminowe usunięcie wad (pod warunkiem, że były w umowie)  równocześnie poucz że jeżeli nie usunie wad to zlecisz wykonanie zastępcze na koszt wykonawcy jak to nie pomoże to obciążasz go karami oraz za wykonanie naprawy wad w zastępstwie. Zbieraj dowody wielokrotnego informowania wykonawcy o wadach bardzo się przyda w sądzie.

6

Witam, RB wykonana, zabezpieczenie należytego wykonania umowy  jest do końca roku, ale robot odebrana i jak się okazało wykonawca nie przedłożył nam gwarancji usunięcia wad i usterek. co w takiej sytuacji??

7

W mojej ocenie te dwa dokumenty powinieneś mieć dostarczone w tym samym terminie. I jest to data podpisania umowy. W przypadku aneksowania umowy na wykonanie RB można przedłużyć termin gwarancji "na usterki" jak również wykonania kontraktu. Musisz pogłaskać wykonawcę i prosić o te dokumenty.

8

w terminie podpisania umowy dostałem gwarancję należytego wykonania umowy. A przy odbiorze powinienem dostać na pozostałe 36 msc.

9

Musisz to wyegzekwować!!! trochę przeoczyłeś sprawę.  A faktura zapłacona ? jak nie to masz asa w rękawie!!!!!