1

Temat: zazalenie

Jestem wykonawcą i 26 listopada Zamawiający unieważnił postępowanie z niejasnych dla mnie powodów. Odwołanie nie przysługuje-przetarg poniżej progów unijnych. Podobno mogę napisać zażalenie czy coś takiego-jaki jest termin i jak to się fachowo nazywa. Czy są jakieś inne procedury odwoławcze? Z góry dziękuję za pomoc

2 (edytowany przez psz 2013-11-30 11:09:15)

Odp: zazalenie

Podaj uzasadnienie faktyczne i prawne unieważnienia.

3

Unieważniono na podstawie art 93 ust.1 pkt7 postępowanie obarczone wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy. Przetarg o roboty budowlane w systemie zaprojektuj i wybuduj. Zamawiający uzasadnia że nie uwzględnił rodzaju robót i orientacyjnych wielkości związanych z rozwiązaniem kolizji z linią SN 15 kV. twierdzi że nie opisał przedmiotu zamówienia w sposób dość jednoznaczny i wyczerpujący i bla, bla. stwierdza że okoliczności uległy istotnym zmianom. 30 pąździernika udzielił wyjaśnień związanych z przedmiotową kolizją, więc przez 26 dni nic nie mogło się zmienić. Dodam jeszcze, że w Programie funkcjonalno użytkowym na podstawie którego należy sporządzić projekt jest zapis, że wykonawca powinien się liczyć z sytuacją że mogą wystąpić roboty nieprzewidziane

4

Jeżeli postępowanie jest poniżej kwot UE odwołanie nie przysługuje, tutaj zostaje art.181 ustawy Pzp, można pisać do Zmawiającego, jednak nie sądzę by to pomogło, przyjmą do wiadomości i na tym najprawdopodobniej pozostanie.

5

tyle to wiedziałem zanim zacząłem tu pisać:(

6

Podsumowując: nie sądzę aby w omawianym przypadku wykonawca był w stanie podziałać na tyle aby zamawiający ustosunkował się do zarzutów, ale pewności nigdy nie ma więc można pisać.

7 (edytowany przez nina 2013-11-30 20:03:05)

janczy16 napisał/a:

Jestem wykonawcą i 26 listopada Zamawiający unieważnił postępowanie z niejasnych dla mnie powodów. Odwołanie nie przysługuje-przetarg poniżej progów unijnych. Podobno mogę napisać zażalenie czy coś takiego-jaki jest termin i jak to się fachowo nazywa. Czy są jakieś inne procedury odwoławcze? Z góry dziękuję za pomoc

jak dla mnie to przetarg celowo unieważniono. Przygotuj sobie pisma 181 termin do zamawiacza jak na odwołanie  oraz inne pisma już w dowolnym terminie do RIO, NIK, UZP, US na koniec do ............... Ponadto wystąp o zwrot kosztów.

8

i to mi się podoba:) też tak sądzę,  nie jestem pieniaczem, przegrałem wiele przetargów, ale w ch.... nie lubię jak mnie się robi:)

9

nina napisał/a:
janczy16 napisał/a:

jak dla mnie to przetarg celowo unieważniono. Przygotuj sobie pisma 181 termin do zamawiacza jak na odwołanie  oraz inne pisma już w dowolnym terminie do RIO, NIK, UZP, US na koniec do ............... Ponadto wystąp o zwrot kosztów.

Czy to żart.? Czy to nie żart? Nie bardzo rozumiem te skróty
Miałem podobny przypadek.
Firma spółka zarządzająca miejskimi budynkami w Giżycku na zlecenie miasta ogłosiła przetarg za usługi budowlane w tych budynkach.  W dniu otwarcia ustnie powiadomiono o unieważnieniu przetargu. Że oferty od konkurencji już pozwracali i żeby nie składać bo nie przyjmują . Złożyłem ofertę  za ZPO . Zabrakło czasu i motywacji  do działania (łatwo powiedzieć gorzej zadziałać).
Co moyna bylo zrobic i  ile to kosztuje

pozdrawiam

10

Najpierw sprawdź czy to było postępowanie prowadzone na podstawie przepisów PZP.  Po drugie jakim progiem szło to postępowanie tzn. czy krajowy ogłoszenie w PZP czy unijny ogłoszenie w DUUE. A skróty powyżej - wpisz w google i po sprawie.

11

nina napisał/a:

Przygotuj sobie pisma 181 termin do zamawiacza jak na odwołanie .

Nie bardzo rozumiem te skróty myślowe w  zdaniu.
Nie wiem czym, po co , na jakiej podstawie lub dlaczego RIO, US, UZP, ABW - powinni się sprawą zająć.
Np RIO  bo co?

12

RIO - Regionalna Izba Obrachunkowa, Terminy na wniesienie Informacji na podstawie 181 są takie jak na odwołanie. 5 lub 10 dni.

13

Pytałem czym chcesz zainteresować RIO?  Napisać że co, że co bo co?
Czym chcesz zainteresować US ?  Że co , bo co ?

14

A to już Twoja w tym głowa, można wiele znaleźć jak się pogrzebie więc powodzenia. Można zamawiaczowi postawić zarzut naruszenia dyscypliny finansów publicznych po unieważnienie zawartej umowy tylko trzeba mieć argumenty.

15

Tylko jaki efekt daje to wykonawcy? Żaden.

16

Dla wykonawcy satysfakcję dla zamawiacza poczucie, że są mądrzejsi od niego.

17

A coś konkretniejszego?

18

Mina zamawiacza = bezcenne.