51

Odp: dalej formularz cenowy

popieram z całą stanowczością pipi .. Kochani zamawiający pamiętajcie że to Wy przygotowujecie dokumenty przetargowe .. a my wykonawcy musimy rozwikłać  co autor miał na myśli .. a czasu na pytania przeważnie nie ma  ..  wystarczy troszkę więcej staranności  w przygotowywaniu siwz i już mniej problemów .. powodzenia i pozdrowienia

52

Popieram z całą stanowczością Dorotę. Kochani Wykonawcy pamiętajcie że to Wy przygotowujecie oferty, a my zamawiajacy musimy rozwikłać  co autor miał na myśli, a mozliwosci poprawienia oferty przeważnie nie ma.  Wystarczy troszkę więcej staranności  w przygotowywaniu ofert i już mniej problemów. smile

53

Piotrze .. byłam i zamawiającym i wykonawcą .. mam możliwość porównania .. oczywiście masz rację twierdząc że oferty niektórych (zaznaczam - NIEKTóRYCH) wykonawców są niestaranne .. ale uwierz że czasami naprawdę trudno rozszyfrować to co zamawiający miał na myśli, i zaznaczam że przynajmniej ja nie lubię zaliczać wylotki z przetargu z powodu błędów zamawiających zaś walka na protesty .. nie oszukujmy sie .. w większości przypadków protesty oddalane są  jako bezzasadne, tak naprawdę bez wnikliwego zapoznania sie z ich treścią .. smutne to, ale prawdziwe sad 
nie mniej jednak .. pozdrawiam was serdecznie wszyscy zamawiający ... wink

54

bewuj napisał/a:

nie mniej jednak .. pozdrawiam was serdecznie wszyscy zamawiający ... wink

serdeczne pozdrowienia dla wykonawców! smile

55

Dorota, a wracając do pytania, jak to rozwiązać na przyszłość...
Skoro w umowie muszą być ceny jednostkowe, to wpisuj je dopiero w umowie. A w ofercie żądaj tylko wartości brutto. Może to jest rozwiązanie dla Ciebie?