1

Temat: Inne kryterium oceny ofert niż cena

Witam.
Planujemy kupić 2 używane śmieciarki. Czy można wprowadzić kryterium stan techniczny pojazdu?? Jeżeli tak to proszę o jakąś sugestię lub pomoc jak opisać takie kryterium.

2

Odp: Inne kryterium oceny ofert niż cena

Jeśli wprowadzisz taki zapis to musisz go dokładnie sprecyzować jakie wymagania minimalne, jak będzie punktowane i.t.p. Dla używanych stosowanie takiego zapisu jest dodaniem sobie roboty. Bo jak np. określisz poziom rdzewienia karoserii smile

3

Można np. punktować rocznik, szkodowość/bezszkodowość itp. - wszystkie cechy policzalne i z możliwością obiektywnego (w miarę) przyznawania punktów.

4

Ja wiem, że zastosowanie innego kryterium niż cena może mi przysporzyć wiele problemów i nie koniecznie uda mi się wybrać najkorzystniejszą ofertę, ale mam z góry narzucone, że ma być to drugie kryterium i już... a naprawde nie wiem jak mam je opisać...

5

Na pewno określić maksymalny wiek i punktować więcej za młodsze roczniki, określić maksymalny przebieg i punktować więcej za mniejszy. Określić, że auta muszą być z pełną dokumentacją serwisową podwozia i sprzętu zbierającego albo punktować za posiadanie takowej.