1

Temat: referencje bez pozytywnego wydźwieku

referencje w swej treści zawierają tylko szczegółowy opis co było zakresem wykonania dostawy. Brak choćby jednego zdania z którego by wynikało, że dostawa został wykonana należycie. Co robić.

2

Odp: referencje bez pozytywnego wydźwieku

A jaki jest np. tytuł dokumentu?

3

Referencja (podkreślone)

4

ale nie myślałem że tytuł tu ma znaczenie, nawet najmniejsze,

5

Można się bronić, że samo słowo referencja oznacza polecenie firmy ja jednak poprosiłbym o uzupełnienie (ewentualnie wyjaśnienie). Wtedy zobaczyłbym, którą drogą poszli a osobiście zadzwoniłbym do wystawcy referencji czy aby na pewno wykonali to zadanie należycie.

6

Jest kilka wyroków KIO, w których argumentem przechylającym szalę zwycięstwa było samo zatutułowanie dokumentu jako referencje czy list referencyjny. Np. KIO 152/10

7

jeśli poproszę o uzupełnienie to może się to źle skończyć jak nieuzupełni, bo wtedy trzeba będzie wykluczyć, a wtedy to już wątpie że wykluczenie z tego powodu może się obronić,

Więc przed ewentualnym wezwaniem do uzupełnienia wolałbym mieć pewność, że tutaj trzeba wezwać, bo to co jest to niespełnia wymogów,

o dzwonieniu nie mówmy

8

no więc widziałem inne dwa z których wynika że skoro nic nie zostało napisane złego, to nie ma podstaw uznać że wykonano nienależycie, chyba zostawimy temat jako ok.

9

Jak nic nie wpisano to nie wiadomo czy wykonano ok!, moim zdaniem nie za bardzo do uznania.

10

Odpowiedni tytuł mnie nie przekonuje. Referencje to językowo tylko opinia, mogą być negatywne jak i pozytywne.

11

Ja jednak popieram psz bo wiem jak sam kiedyś załatwiałem referencje dla zadań, na których wystąpiła zwłoka wink

12

Ehh, trochę błądzenie jeżeli nie ma pewnych referencji.

13

Ehh, trochę przesadzacie.

14

Ja poprostu wiem jak robią Wykonawcy wink (wiem, uogólniam wink )

15

I byś uznał ? smile

16

Nie wink

17

Na podstawie par 1.5 rozporządzenia wystąpić do inwestora o dodatkowe informacje