1

Temat: Sytuacja finansowa

W zakresie warunku znajdowania się w sytuacji ekonomicznej i finansowej żądaliśmy, by Wykonawca wykazał, że posiada zdolność kredytową lub środki finansowe na kwotę co najmniej 250.000 zł. Na potwierdzenie warunku miał przedstawić w tym celu informację Banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, w których wykonawca posiada rachunek.
Ofertę złożyła Pani Y, która prowadzi działalność gospodarczą pn. "X".
Na potwierdzenie posiadania środków dołączyła do oferty dwie informacje banku:
- jedna na kwotę 122.000 zł wystawiona na Firmę "X" prowadzona przez Panią Y,
- druga na kwotę 129.000 zł wystawiona na Panią Y.

W obu przypadkach występuje Pani Y, adres jest ten sam, łączna kwota przekracza 250.000 zł, ale czy można uznać że wykonawca spełnia warunek i czy jego Sytuacja finansowa zapewnia należytą realizację zamówienia?

2

Odp: Sytuacja finansowa

Ale wystąpiła jako jeden wykonawca X ?? Nie w konsorcjum - firma X + pani Y  - ??

Jeżeli jeden wykonawca jako  Pani Y, która prowadzi działalność gospodarczą pn. "X".  - nie do zaakceptowania moim zdaniem.

3

Ma być na Wykonawcę czyli Panią X która prowadzi działalność Y wówczas połączyć można.

4

Jako jeden wykonawca X . Nie w konsorcjum - firma X + pani Y.

5

Moim zdaniem nie bardzo można uznać - tak jak pisze Darek W. No chyba, że informacje są z dwóch różnych banków. Jeśli z jednego, to ja bym nie uznał - jeden wykonawca.

6

Obie informacje są z tego samego banku, gdzie Pani Y ma zarówno konto firmowe jak i prywatne

7

Ma być na firmę, jej osobiste konto to inna bajka.

8

wg mnie zależy czy to jednoosobowa DG czy spółka. Przy jednoosobowej odpowiada się całym majątkiem więc działa to chyba i w drugą stronę. Majątek firmy jest moim majątkiem, a długi firmy moimi długami.

9

A ja bym uznał. X i Y to to samo. Jedyna wątpliwość to to czy te zdolności są niezależne i można je sumować, czy zdolność dla x to ta sama zdolność co dla y