26

Odp: sprawozdanie

Pół żartem pół serio.

Art. 2 pkt 13 pzp -  zamówieniach publicznych ? należy przez to rozumieć umowy odpłatne zawierane między zamawiającym a wykonawcą, których przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane.

Artykuł 17 ust. 2 pkt 1 ustawy o odp. za naruszenie dyscypliny - Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest zawarcie umowy w sprawie
zamówienia publicznego bez zachowania formy pisemnej;

Wliczając wszystkie wydatki do sprawozdania poniżej 14 tys EUR również te tylko fakturowe strzelamy sobie w stopę jasno pokazując jakie kwoty zostały wydane bez umów pisemnych.

27 (edytowany przez covec 2013-12-06 12:20:13)

psz, pół serio...
Art. 17.  1. Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest niezgodne z przepisami o zamówieniach publicznych:...(uodfp)

Art. 4. Ustawy nie stosuje się do: zamówień i konkursów, których wartość nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 14.000 euro (pzp)

Faktem jest, że art. 2.13. nie zawiera w treści definicji kwoty progu istotności 14000euro. Z drugiej strony uodfp nie zawiera definicji zamówienia publicznego.

28

szad napisał/a:

w sumie to nie jestem wiele mądrzejszy.
szkolący stwierdził, że w samorządach to najczęściej wystąpić mogą: nabycie nieruchomości, przyznanie dotacji. wtedy należy podać ilość i wartość.
co ujmować w łącznej kwocie z art. 4 pkt 8 to nie wyjaśnił.
ja tu podam wartość wszystkich rachunków i faktur, które płaciłem w 2013 roku.
teoretycznie wszystkie faktur przechodzą przez moje ręce bo muszę postawić stosowną pieczątkę.
szkolący stwierdził, że przy umowach zlecenia i o dzieło trzeba brać wartość umowy a nie to co klient dostanie na rękę.

W grudniowym Monitorze  zamówień publicznych ma być zamieszczony wzór wypełnionego sprawozdania i jakiś komentarz. Mam nadzieję, że UZP też uaktualni na swojej stronie komentarz do wypełniania sprawozdania.

Na szkoleniu większy nacisk położono na sprawy dot. podwykonawstwa.
Cała sztuka teraz polega na napisaniu dobrego projektu umowy.

dotacje?? np. dla gminy?wtedy wykazujemy tą kwote i my i gmina przecież..co za bezsens
w którym miejscu sprawozdania mam wpisać ilość i kwote dotacji?

29

covec napisał/a:

psz, pół serio...
Art. 17.  1. Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest niezgodne z przepisami o zamówieniach publicznych:...(uodfp)

Art. 4. Ustawy nie stosuje się do: zamówień i konkursów, których wartość nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 14.000 euro (pzp)

Faktem jest, że art. 2.13. nie zawiera w treści definicji kwoty progu istotności 14000euro. Z drugiej strony uodfp nie zawiera definicji zamówienia publicznego.

Art. 17.1 jest tylko potwierdzeniem na to co napisałem. Należy założyć (racjonalność prawodawcy), że prawodawca świadomie nie powtórzył takiego zapisu w art. 17.2. Gdyby chciał, aby ten zapis obowiązywał i tam to by stworzył art. 17 z ogólną adnotacją i po niej podpunkty albo by powtórzył zapis wszędzie gdzie miałby obowiązywać.

Dlatego przywołanie art. 4 jest chybione bo uodfp mówi o wszystkich zamówieniach publicznych.

Art. 2.13 - zamówieniem publicznym nie jest zamówienie powyżej 14 tys EUR dlatego nie ma tam tego zapisu. Definicja jest prosta i jasna - liczy się odpłatność.
Słusznie zauważyłeś, że uodfp nie zawiera definicji zamówienia publicznego, dlatego korzystamy z tej z pzp.

30 (edytowany przez covec 2013-12-06 13:10:19)

Czyli tak jak napisałeś, każde zamówienie publiczne poniżej 14000euro wymaga zawarcia umowy w formie pisemnej. Jest to logiczne, zasadne i jak najbardziej niepraktyczne smile, szczególnie dla umów o znikomej wartości...

31

Te wnioski prowadzą do takiego absurdu, że nikt nawet nie pomyśli, aby takie zapisy egzekwować. Na szczęście.

32

szad- mówili na tym szkoeniu w której pozycji sprawozdania wpisać informacje o dotacjach??

33

A skąd wiadomo że zamówienie do 14000 to zamówienie publiczne?

34

jarosław napisał/a:

art. 2.13 pzp

35

Marta napisał/a:

szad- mówili na tym szkoeniu w której pozycji sprawozdania wpisać informacje o dotacjach??

w projekcie rozporzadzenia jest poz. II.17 - przyznanie dotacji ze środków publicznych na podstawie przepisów ustawowych.

jak na moje, jeżeli np. powiat dał dotacje dwóm gminom, jednej 70 tys. drugiej 100 tys. to w tej pozycji wpisuję 2 i 170 tys.
tylko nie kumam o co chodzi  z tymi przepisami ustawowymi.

36 (edytowany przez Marta 2013-12-09 11:22:19)

szad- dzięki
przepisy ustawowe?- np. o pozytku publ, ustawa o fin. publ.
a co to może byc pkt 2.21?? czy np. dotacje dla szpitala ?

37

niestety nie mam zielonego pojęcia. czekam na jakiś komentarz UZP do tego rozporządzenia, lecz teraz chyba mają tam inne problemy więc na komentarz mogą nie mieć czasu.

38

Trzeba trochę poczekać, przypuszczam że z początkiem roku będzie burza tematu smile

39

Przed świętami przyjeżdża RIO więc atrakcji mi nie brakuje. O sprawozdaniu zacznę myśleć w styczniu albo nawet w lutym.

40

Przed świętami!!!?, pewnie z nagrodą a nie z kontrolą wink

41

Kontrola 2012 roku, więc chcą się jeszcze zameldować w 2013 r.

42

covec napisał/a:
jarosław napisał/a:

art. 2.13 pzp

Tyle że na mocy art 4.8 ustawy do takich zamówień się nie stosuje więc nie wiem czy można stosować definicję ustawową do takich zamówień.

43

Ale jak by nie patrzeć to zamówienia publiczne tyle że bez reżimu stosowania rygorystycznych przepisów.

44

Po rozmowie z działem księgowym (nota bene - droga przez mękę) dowiedziałem się, że nie jesteśmy płatnikiem VAT. Program na którym tam pracują to tzw. GROSZEK. Poinformowano mnie, że skoro nie jesteśmy płatnikiem VAT, to nie będą w stanie podać mi informacji o zrealizowanych zamówieniach - w kwocie netto, ponieważ program jest tak skonstruowany, że nie ma rozbicia na netto/brutto, a dla nas, jako instytucji cena netto=brutto.

Pyt. - Czy zamawiający niebędący płatnikiem VAT mogą/muszą w sprawozdaniu rocznym podać wartości brutto? Bo przykładowo, mam fakturę za zakup ryzy papieru, a w niej wskazana kwota netto 100 zł, VAT 23%, cena brutto 123 zł - to jaką w tej sytuacji powinienem przyjąć kwotę do sprawozdania - 100 zł czy 123 zł (nie będąc płatnikiem VAT ? jeżeli to w tej sytuacji ma jakiekolwiek znaczenie)?   

Mam nadzieję, że za bardzo nie namieszałem.

45

jarosław napisał/a:
covec napisał/a:
jarosław napisał/a:

art. 2.13 pzp

Tyle że na mocy art 4.8 ustawy do takich zamówień się nie stosuje więc nie wiem czy można stosować definicję ustawową do takich zamówień.

Zamówienie do 14 000 euro jest zamówieniem publicznym. Mało tego,  z postępowania można wykluczyć wykonawcę który nie zrealizował zamówienia do 14 000 euro (z pominięciem procedury pzp) (art. 24.1.1a)
SO Warszawa 23 listopada 2012, V Ca 2497/12

46

a ja u siebie od połowy 2012 r. prowadzę rejestr udzielonych zamówień poniżej 14 000 euro, nazwa przedmiot zamówienia, kwotę lecz wpisuje ceny brutto, w tym rejestrze, więc na koniec, z wartości łącznej brutto odejmę 23 % podatku bo w większości na usługi/dostawy takowy jest,

notabene cyrk na resorach z tymi zakupami poniżej 14 000 euro, a z drugiej strony, jak kontrolujący sprawdzi czy ujawniliśmy wszystkie zam. poniżej 14 000, smile jak czasami w księgowości nie mogą z najprostrzymi rzeczami dojść do ładu he he:)

47

odnośnie wartości zamówienia, to definitywnie kwoty bez podatku od towarów i usług, tak jak jest w tabeli w tym rozporządzeniu ,

48

Do Apollo no niestety trzeba będzie przyjąć kwotę netto powiem szczerze, że będę improwizować smile całe szczęście, że to tylko statystyka i głowy nie urwą. Zachowajcie spokój i zdrowy rozsądek.

49

nie rozumiem, w przypadku umów zawartych poza trybem PZ, poniżej progu 14 tys. euro trzeba brać pod uwagę wartość umowy, a w przypadku pozostałych zakupów wartość netto np. z faktur? wychodzi na to, że trzeba prowadzić zupełnie odrębną ewidencję, niż księgową, nie pozostaje mi nic innego, jak popełnić sepuku sad

a tak na marginesie, co z fakturami, które obejmują okres z przełomu 2012/2013 i tymi, które obejmą przełom 2013/2014, jak je ujmować?

50

Generalnie wszystkie wartości umów zawartych po postępowaniach i faktur bez wcześniej podpisanej umowy podajesz w sprawozdaniu w zł netto.

Udzielenie zamówienia =zawarcie umowy. Umowy mogą być pisemne lub ustne. W sprawozdaniu jest mowa o udzielonych zamówieniach (zawartych umowach). Pod taka umowę może być X faktur, łącznie z "przechodzącymi" na rok następny. Jeżeli umowę zawarto w 2012 a fakturę płacisz w 2013 to podpinasz pod 2012r., kiedy to udzieliłeś zamówienia (pisemnie lub ustnie).